Actualitate Social

Pentru cine sunt ultimele măsuri luate în județ. ”Acesta este adevărul cu care ne confruntăm”

”Au stârnit foarte multe controverse ultimele măsuri pe care le-am luat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Decât să arunce după mine cu pietre mâine-poimâine că nu am luat măsuri, că ne mor oameni și sunt tot mai multe persoane infectate cu Covid-19, mi-am asumat aceste măsuri. Am știut că nu sunt populare, dar sunt măsuri de prevenire. Ieri, la o mașină din Suceava se vindeau cartofi prin Petru Rareș, Uriu, cu toate filtrele puse de noi. Cei din Borșa vin și își fac cumpărături din Bistrița, la Dedeman. Să mă înțelegeți foarte clar, pentru cei care intră în județ nu puteam pune alte măsuri decât pentru locuitorii județului, ci doar măsuri comune”, a declarat prefectul de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, într-o conferință de presă online.

El a afirmat că acestea sunt ”măsuri protecționiste pentru locuitorii județului, cu orice risc din lume, chiar dacă devin impopular pentru această perioadă”. ”Sunt sigur că după ce trece această pandemie oamenii de bună credință o să spună: e bine că s-au luat. Intrau din județele vecine cu declarația pe propria răspundere pe bord și organele de ordine, indiferent cât am fi mărit numărul lor, erau neputincioase. Spuneau: am declarația completată, gata. Legat de vârstnici, în condițiile în care ai o persoană vârstnică în întreținere, mi-e greu să cred că nu ai o copie după un act de identitate de la persoana respectivă, dacă nu o ai poți suna persoana respectivă să îți iei niște date. La fel pentru copil, un certificat de naștere. Nimeni nu a cerut acte în original, am spus copii, poze pe telefon, ceva pe care cei care fac controale pot să îl ia în considerare”.

Stelian Dolha a menționat că persoanele care vin să își vândă produsele în Bistrița-Năsăud trebuie să prezinte carnet de comercializare. ”Intrau în județ foarte mulți care spuneau că desfășoară munci agricole sau vând produse, dar fără să aibă vreun document și noi eram neputincioși, nu puteam lua nicio măsură împotriva lor”.

Prefectul a adăugat că ”aceste măsuri, și știți foarte bine acest lucru, nu sunt pentru oamenii de bine, aceștia își văd de ale lor, stau în casă, merg la muncă. Măsurile sunt pentru cei care încearcă să fenteze legea, pentru ei sunt, pentru cei care de fiecare dată vor să găsească o portiță pentru a eluda. Pentru ei am luat aceste măsuri, nu pentru oamenii de bună credință. Le-am spus aceste lucruri celor de la Poliție, Jandarmerie, ISU, militarilor. Măsurile acestea de siguranță trebuie să ne protejeze, cu cât ele sunt mai aplicate cu atât o să trecem mai ușor peste această situație”.

”Am suplimentat cu militari la intrările în județ, ca măsură de siguranță în plus. Nu toată lumea este corectă, nu toată lumea respectă regulile, chiar dacă s-au dat șapte ordonanțe militare. Trebuie să vorbim și despre cei care nu respectă nimic, îi bagi în izolare, fug a doua zi și trebuie să-i bagi în carantină, despre cei care au luat taxiul și au mers din Reteag la spitalul din Bistrița. Acesta este adevărul cu care ne confruntăm, aici suntem și nu pot să stau cu mâinile în sân în astfel de situații”, a mai spus Stelian Dolha.

Prefectul a adăugat că ”înainte de a cere cetățenilor să poarte obligatoriu mască de protecție trebuie să mă sigur de două lucruri pentru a avea finalitate: că avem măști suficiente pentru a putea fi achiziționate și să existe și sancțiuni. Nu spui: Recomandăm să purtați. Păi recomandarea aceasta este peste tot, pe toate mesajele de la începutul pandemiei, purtați mască, spălați-vă pe mâni, evitați contactul. Păi pe astea le aveam. Măsura este bună, dar toată lumea știe de ea. În primul rând să existe măști în toate farmaciile, să aibă oamenii de unde să-și cumpere, nu de pe internet sau de pe piața neagră, și după aceea venim și cu propunerea dacă e cazul”.

El a menționat că în acest moment sunt 15-16 locații de carantină. ”Pe măsură ce trec cele 14 zile și oamenii primesc testul negativ, ei părăsesc centrul de carantină. Putem vorbi de 100 și ceva de camere, 200 și ceva de locuri în acest moment. Prefecții de Maramureș și de Suceava au dorit să carantineze și ei persoane în Bistrița-Năsăud. Răspunsul meu a fost nu, știu că e greu, că e trist, dar vreau să menținem județul în siguranță”.

Legat de tratamentul pacienților infectați cu Covid-19, dacă se ajunge într-o situație nedorită în privința numărului de cazuri, spitalul din Năsăud va fi luat în calcul, însă numai pentru cazurile ușoare și medii, pe care este pregătit să le preia (cazuri asimptomatice).

Într-un ”scenariu mai sumbru”, pensiuni, hoteluri, alte locații ar putea fi transformate în spitale suport pentru asimptomatici. ”Avem în vedere și asta, pentru a elibera Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care va rămâne cu cazurile grele”, a spus prefectul.

Sancțiuni în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului Bistrița-Năsăud au fost angrenaţi în activităţi de control 202 poliţişti, 95 de jandarmi și 37 de poliţişti locali, împreună cu militari ai Brigăzii 81 Mecanizată.

Polițiștii au efectuat 1.311 verificări la persoane aflate în izolare la domiciliu, în 816 locații, iar cu ocazia controalelor nu au fost constatate nereguli. De asemenea, pentru nerespectarea ordonanțelor militare, polițiștii au aplicat 89 de sancțiuni contravenţionale unor persoane care nu au respectat reglementările care privesc restricțiile de circulație. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 210.000 lei.

Jandarmii au verificat 318 persoane, aflate în 130 de locații, din 49 de localități, pentru monitorizarea prezenței la domiciliu a acestora. Totodată, aceștia au desfășurat misiuni pentru verificarea modului de respectare a prevederilor Ordonanței Militare nr. 3, privind circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei, ocazie cu care au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 27.000 lei.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2640804616049012

VEZI ȘI:

15 comentarii

  • Oameni buni, sunteti sanatosi la cap?! Comert ambulant in aceste vremuri?! Adica parintii mei stau la Teaca izolati in gospodaria lor de cand a inceput toata nebunia, si ca ei multi alti oameni inca normali, iar altii sunt inca pe drumuri si fac comert ambulant?! Ceva nu functioneaza cum trebuie….noi, ca niste diasporeni nenorociti, stam in tara care ne-a acceptat si respectam TOTI regulile. Copii, oameni ai muncii, batrani! Toti.

    • De ce este dedemanul deschis??? Parcă doar magazinele alimentare trebuiau da rămână deschise.

    • Cineva trebuie să facă bani pt buget. Nu poți să închizi tot. Dacă ți se rupe robinetul, ce faci, inunzi toată scara? Cum te mai speli pe mâini? Fugi repede la dedeman, îți cumperi tot ce ai nevoie și îți repari robinetul. Și astea sunt situații de urgență.

    • Una peste alta, daca tu aveai ghinionul sa te prinda vremurile astea in plin santier, fie casa fie apartament, ce era sa faci? opresti dintr-o data tot si locuiesti in moloz? mai ales la apartament. De asta e deschis Dedemanul.

  • Nu mai dati explicatii la analfabetii din alte parti si chiar din BN. Nu deveniti deloc nepopular. Sunteti un om foarte constient si va faceti bine treaba si pt. asta eu va multumesc D-le PREFECT !

    • Ai perfecta dreptate dle balan! Ce atatea scuze si justificari!? E dictatura militara in acest moment! Ei au puterea totala si se fastacesc! Nu mai e democratie!!!! Conform Constitutiei in aceasta perioada nu mai este democratie!!!! Trebuie repectate ordinele! L-am auzit pe colonelul director numit militar la Suceava… si el se fastacea! NU! Nu exista asa ceva in aceste zile!

  • Fapte ale istoriei care se repetă și azi, în alte împrejurari: “Analizând comportamentul locuitorilor și măsurile luate de domnitori în timpul epidemiilor, constatăm următoarele probleme cu care se confrunta orașul: lipsa igienei, lipsa unui sistem sanitar adaptat nevoilor reale, lipsa unui cod de comportament al locuitorilor în situații de criză.
    Domnitorii au încercat să intervină în stoparea epidemiilor, dând dispoziții, care, în general, se bazau în mare parte pe izolarea bolnavilor. Pentru a evita răspândirea flagelului, a fost restricționată circulația oamenilor în oraș și s-a impus închiderea cârciumilor, cafenelelor. Aceste măsuri aveau impact la nivel economic: negustorii nu-și mai puteau vinde mărfurile la prețul pe care și l-ar fi dorit, iar proprietarii de cafenele sau de cârciumi întâmpinau dificultăți în
    a-și plăti chiriile, întrucât lipsa clienților însemna și lipsa veniturilor.
    Observăm că izbucnirea ciumei determina o frică teribilă de moarte în
    rândul locuitorilor, care căutau salvarea prin invocarea Divinității: în 1792, moaștele Sf. Visarion au fost plimbate prin București, iar în 1813 rămășițele Sf. Dumitru, protectorul orașului, au fost purtate prin capitală.” [Sursa:
    https://www.researchgate.net/publication/328676660_INCENDII_EPIDEMII_SI_CALAMITATI_NATURALE_IN_BUCURESTI1774_-_1834 ]

  • „Este o muncă în echipă şi echipa suntem noi cu toţii, la toate nivelurile, de la omul de rând, până la nivelul cel mai înalt.
    „În zona rurală lumea e mai lejeră cu situaţia asta. Va trebui primarii să explice oamenilor să respecte regulile, să îi sprijine a înţelege care este situaţia cu care ne confruntăm. Trebuie aplicate şi acolo toate măsurile de distanţare”. – Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
    ——————————————————————
    Stimați concetățeni, conjudețeni,
    Numărul persoanelor infestate a depins și depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Cei care încă nu realizează gravitatea, amploarea, rapiditatea cu care să răspândește coronavirusul COVID-19, să ia legătura cu persoanele care au fost infectate și au avut ȘANSA de-a se vindeca, sau cu FAMILIILE persoanelor care au fost infestate și nu au supraviețuit – au MURIT.
    Luați legătura TELEFONIC cu respectivele familii să vă confirme cât de real este COVID-19.
    Se pot defini mai multe categorii de auto-izolări sociale:
    – cea PERSONALĂ – în cadrul spațiului familial de locuit – fiind cea mai IMPORTANTĂ
    – cea de grup – în cadrul comunității din care facem parte – scară bloc, bloc, case, stradă
    – cea locală, comunitară – localitatea în care trăim
    – cea regională, județeană – județul în care locuim
    Izolarea personală, STOPEAZĂ posibilitatea răspândirii virusului de la o persoană la alta.
    Suntem în faza de răspândire COMUNITARĂ a virusului.
    Adică este atât de PREZENT printre noi, încât nu mai este suficient să ne protejăm noi gura, nasul, ochii. Îl luăm de undeva, obiecte, aer și-l transmitem mai departe prin intermediul obiectelor pe care le atingem. Îl ducem și acolo unde el încă nu era.
    NU ne putem permite să ne jucăm în primul rând cu viețile noastre dar și mai grav și trist, cu viețile celor din jurul nostru. Poate noi scăpăm dar poate cel cu care am intrat în contact, nu scapă, MOARE. Și MOARE strict și doar din cauza noastră, că am ignorat, nu am respectat Distanțarea, Separarea socială, am considerat că nouă nu ni se poate întâmpla, noi nu putem lua, noi nu credem în așa ceva.
    Fiecare dintre noi putem lua, putem fi infectați cu acest COVID-19.
    Protejați-vă pe voi, protejați-vă familia, astfel îi veți proteja pe restul oamenilor cu care în condiții normale, interacționați.
    Fiți RESPONSABILI, este cel mai important test de responsabilitate personală, socială.
    Nu trebuie să MOARĂ nimeni din familiile nimănui, pentru a primi astfel dovada realității necruțătoare a puterii de răspândire a COVID-19.
    —————————————————————————–
    Stimate autorități,
    Dincolo de politica partidelor Dumneavoastră, dincolo de dispozițiile pe care le primiți pe linie de partid, cu respectarea Ordonanțelor Militare în vigoare, aveți DATORIA față de toți cetățenii, de fiecare în parte, cu Nume și Prenume, de-ai proteja în fața MORȚII.
    Pentru datele statistice, fiecare decedat primește un număr.
    Dar acel număr, are Nume, Prenume, este Tată, Mamă, Bunic, Bunică, Fiu, Fiică a cuiva.
    Dacă aveți de-a face cu persoane INCONȘTIENTE, care ignoră dispozițiile în vigoare, care le aplică RELAXAT, aveți datoria de a-i conștientiza prin toate mijloacele legale care vă stau la dispoziție, de a-i informa, că viețile noastre depind de acțiunile lor.
    Închideți, izolați, carantinați localități, închideți, izolați, carantinați, JUDEȚUL.
    Nu contează ce măsuri logice, necesare și utile luați pentru a proteja cetățenii județului.
    Cu cât timp mai mult veți reuși să păstrați o localitate, comunitate fără persoane infectate, șansele ca numărul cazurilor să scadă, crește. Nu mai are cine răspândi virusul.
    Dacă veți rămâne înregimentați doar la dispozițiile de partid, fără acțiuni concrete locale specifice, veți pierde bătălia cu COVID-19 în județ. Spălați străzile, spălați județul.
    Conform legilor, luați măsuri specifice locale care se impun, ACȚIONAȚI, pentru salvare de vieți, ale oamenilor din județul pe care-l gestionați.
    Nu vă ghidați acțiunile, măsurile luate, după criteriul propagandei, popularității electorale, ghidați-vă acțiunile după criteriul eficienței instituționale, raportată la atribuțiile pe care presupune funcția/postul administrativ sau politic pe care-l ocupați.
    ——————————————————————————————-
    „Este o muncă în echipă şi echipa suntem noi cu toţii, la toate nivelurile, de la omul de rând, până la nivelul cel mai înalt”. – Raed Arafat

  • Este permisa deplasarea pentru efectuarea de activități agricole fără a avea un certificat de producător? Ma refer deplasarea către satul natal în care fiecare mai are un petic de pământ pe care îl lucrează în scop personal.

  • Astazi ,oameni multi pe strada, oameni la rand la banci ,la farmacii,masini multe,nici un politist…nici o masina a politiei…la policlinica vin cu masina de la tara cate 4 in masina,oameni relaxati la soare ,in piata, nici nu m-am gandit ca voi intalni atatia oameni cu masti,fara masti …probabil Bistrita a scapat de pandemie

  • Și era foarte greu să vină cu aceste lămuriri la momentul acela? I-au trebuit trei zile să redacteze trei lămuriri?
    Aaa! Le-a gândit după ce a văzut că oamenii pun întrebări pertinente și nimeni nu răspundea pe pagina lui sau a Instituției?
    Cât de dificil era să spună exact ce a zis acum? Și nu mai erau atâtea comentarii. S-au era învățat cu bădărănia lui obișnuită când nimeni nu comentează nimic.

  • Mulțumim iubiților „diasporeni” că ne-au adus virusul în țară.
    Mulțumim iubiților „diasporeni” că se tratează în sistemul medical de aici, pe care îl înjurau pe rupte, și la care mulți din ei nu au contribuit cu bani deloc.
    Mulțumim iubiților conducători că au lăsat „diasporenii” venitori din zone cu virus să se răspândească prin țară, în loc să-i pună în carantină la graniță.

    • Dacă ai locui într-o localitate de pe graniță, ai mai spune asta? Să fie 100.000 de suspecți în carantină în orașul tău/comuna ta?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.