Actualitate

Pepinieră modernă la Sărata, investiție de 20 milioane euro. Ce spune directorul Romsilva

(FOTO) Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va investi 20 de milioane euro din fondurile proprii pentru înființarea unei pepiniere moderne la Sărata, în raza Ocolului Silvic Bistrița din cadrul Direcţiei Silvice Bistrița-Năsăud, a anunțat la Bistrița, într-o conferință de presă directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Noua pepinieră va fi o linie automatizată pentru producerea de puieți de răşinoase, apți de plantat, cu rădăcină protejată și trataţi cu Coniflex. Automatizarea completă a tehnologiei va determina înjumătățirea costului de producție per puiet, cu riscuri minime, protecție la dăunătorii rădăcinilor (Hylobius abietis) și scurtarea ciclului de producție la 1 an. Se vor obține anual 19 milioane de puieți de răşinoase, utilizând material genetic din rezervațiile și plantajele de semințe din gestiunea RNP Romsilva.

Amplasamentul pepinierei este în localitatea Sărata, în vecinătatea Parcului Industrial Bistriţa Sud, unde există condiții geografice propice și alimentare cu apă. Investiția este o premieră națională și se circumscrie strategiei RNP Romsilva de eficientizare a producției de puieți forestieri de răşinoase în condițiile crizei acute a forței de muncă din România.

Gheorghe Mihăilescu a mai declarat că acest proiect este unul mai vechi și a luat decizia de a demara această investiție este ”necesară, oportună, iar timpul chiar nu mai are răbdare cu ea și cu noi”: ”Ne confruntăm cu o criză a forței de muncă atât la lucrările de pepinieră cât și la cele de regenerare și trebuie să promovăm progresul tehnologic în silvicultură. Este vremea să adoptăm și noi asemenea politici pe care țările occidentale le practică de 10-20 de ani. Obținem puieți într-un timp scurt, pe o suprafață mai mică și cu resurse financiare mai puține. Proiectul este demarat, sunt aproape finalizate procedurile de avizare, apoi se va face licitația pentru execuția lucrărilor și vom aloca resursele financiare pentru ca în cel mai scurt timp să fie realizat”.

El a menționat că la Sărata se vor produce toți puieții necesari RNP Romsilva. ”O asemenea pepinieră are productivitate mare, costuri mici, puieți de calitate. Bistrița a câștigat acest ”concurs” pentru că a avut o locație excelentă, 26 de hectare cu această destinație, în vecinătatea unui parc industrial și are toate utilitățile publice, astfel că nouă nu ne rămâne decât să o punem în funcțiune. În cel mai scurt timp, cu 16-20 de oameni, vom produce puieții forestieri de rășinoase necesari României”.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a spus că pepiniera din Sărata, acum una de mici dimensiuni, va furniza puieți pentru întreaga țară.

Viceprimarul Bistriței Cristian Niculae a afirmat că are trei motive de bucurie: 20 de milioane de euro vor fi investiți pe raza municipiului, pepiniera unde și-a făcut practica silvică se modernizează, iar Parcul Industrial își găsește încet-încet utilitatea, pepiniera urmând să fie racordată fără probleme la rețele.

Detalii tehnice Pepiniera Modernizată Sărata – Linie automatizată pentru producerea de puieți de rășinoase apți de plantat cu rădăcina protejată și tratați cu Coniflex: Suprafața desfășurată – 144.000 m2 (14,4 ha), Capacitate minimă de producție – 19 mil. de puieți / an, Ciclul de producție – 1 an, Perioada estimată de derulare investiție – 5 ani (anii 2020 – 2024), Prețul de cost al puieților – 47 bani / puiet (comparativ cu 70 bani / puiet în sistem actual), Perioada de amortizare a investiției – 40 de ani

Echipamente: • Linia automatizată de însămânțare a containerelor de creștere • Linia automatizată de umplere și golire a cadrelor suport cu containere de creștere • Linie automatizată de repicare a puieților din containere mici în containere mari (în funcție de ce soluție se va alege din cele două analizate prin SF) • Linia de tratare cu Coniflex a puieților apți de plantat împotriva dăunătorului Hylobius abietis • Linia de împachetare a puieților apți de plantat în cutii de carton destinați depozitării sau transportului direct la beneficiarul final • Linia de spălare și antiseptizare a containerelor de creștere golite, pentru pregătirea acestora pentru o nouă însămânțare • Linia de procesare a conurilor de rășinoase și a semințelor extrase, precum și depozitarea semințelor sortate și selecționate pe perioade lungi de timp • Laboratorul de testare a puterii germinative • Containerele de creștere • Cadrele metalice galvanizate, suport a containerelor de creștere • Sere profesionale cu sistem de încălzire (numărul acestora diferă în funcție de ce soluție se va alege din cele două analizate prin SF) • Sole • Hale de producție • Hală frigorifică • Hală pentru echipamente tehnice • Bazine de apă • Infrastructura de alimentare cu utilități (curent, gaz, apă și agent termic) precum și a infrastructurii terestre logistice între obiectivele de investiții • Utilajele necesare în pepiniere: centrală termică pentru încălzirea halei de producție și a clădirilor administrative; stivuitoare necesare manipulării carelor cu containerele de creștere.

Conferința de presă Ministerul Apelor și Pădurilor + Romsilva:

24 comentarii

 • O veste bună.
  Rămâne să fie matetializată iar strategia anunțată, implementată.
  Pe de altă parte, vigilență maximă privind exploatările în Parcul Național Rodna.
  Toate măsurile luate, de la excluderea din zone rezervate europeene la schimbarea directorului pot conduce la concluzia că una declară pe viitorul incert ,alta vrem să facem imediat mâine.
  Mai popular, să nu se dea pasărea din mână ( protecția biodiveristății şi arealului respectiv prin aprobarea exploatărilor forestiere comerciale, bani ce pot fi obținuți uşor prin exportul buştenilor existenți de diametre şi specii care fac cu ochiul „afaceriştilor” , prietenilor celor de la guvernare ) pe cioara de pe gard „vom face, reface vrom drege”
  Spațiul respectiv trebuie protejat de dăunătorul Homminis Politicus la nivel declarat de zero intervenție utilaj mecanizat.
  Asta dacă se vrea lăsat ceva generațiilor viitoare. Desigur comunitățile locale ar trebui sprijinite pentru a dezvolta activități economice care nu se bazează pe tăierea comercială a lemnului.
  Altfel se ajunge ca la Borşa şi Vişeu, inundații
  cu pagube enorme pentru săteni, poluare în aval, dispariția unor efective şi a biidiversității.
  E o miză importantă păstrarea statutului rezervației, trebuie şi educație oamenilor din satele respective ar trebui oferite imagini cu inundațiile ce s-au produs în urma defrişărilor dezlânate de mafiile lemnului din Maramureş.

 • Până la urmă lemnul l-au avut arabii, banii samsarii şi numiții politic, iar localnicii din zonă au rămas cu casele inundate şi drumurile stricate, iar generațiile tinere sunt plecate.

  Dacă e o lecție de luat în considerare
  1. Combătut corupția din sistem
  2. Măsuri de control ierarhic pemanente , pe principiul check and balances – ar fi bine ca în procesul amenajamentelor silvice să aibă un cuvânt de spus şi alți specialişti- biologi.
  3.Educația respectivelor comunități. Ei văd bani cash în lemnul ce le cade în ograďă, dar au o viziune limitată.
  Sustenabil înseamnă prezervare în primul rând.
  Ca să vedeți ce poate face o familie şi ce s-a întâmplat

  http://www.scienceinsanity.com/2019/03/brazilian-couple-created-1502-acre.html?m=1

 • Cea mai mare bucurie si satisfactie este de partea mea. De la Pepiniera SARATA m-am aprovizionat ani de zile cu puieti frumosi de tot felul pt. parculetul meu dar si pt. parcul satului SIRIOARA foarte drag mie unde am plantat in serie zeci si zeci de copacei (foioase) si conifere si arbusti. Acolo inimosul domn TOMPA si sotia dansului fac o treaba excelenta. Sunt oameni potriviti la locul potrivit. Felicitari ROMSILVA Bistrita si conducerii un gand bun !

  • Merita sa faceți o poza parcului de la Sirioara unde dl Balan a plantat zeci de copacei. Niciunul nu s-a prins. Ia înghitit iarba. Bani publici aruncați cu generozitate pe neobosita promovare personala a dl Balan. Păcat de puieți!

 • Scuze, oameni buni si întregi la cap, voi pricepeți ce inseamna 20 milioane euro ???
  Unde in Sărata sa investești banii aia ?
  Știți ce poti face cu banii aia ( inafara de 3 derdelușuri la Unirea ) ???
  Daca n-ar fi tara de hoți , as zice ca e de nebuni !

  • Știți ce se poate face cu 20 de milioane de euro? De exemplu, se pot plăti pensiile speciale ale magistraților, polițiștilor, militarilor și care or mai fi, timp de…. 4 ore.

  • Scuze, m-am încurcat la zerouri. De fapt, cu 20 de milioane de euro se pot plăti pensiile speciale timp de 40 de ore.

  • Trebuie si la cei implicati… de unde bani de vile, vacante si masini scumpe…doar sunt bugetari. Nu conduce nimeni asa gratis sa nu picure ceva!

 • Radu Moldovan stie sa-l promoveze pe Cristi Niculaie, bravo si succes, tineti aproape si o sa castigati si primaria.

 • Marcelut draga impostor ! Esti foarte paralel la tot ce scri despre mine. Afla ca tot Balan a marcat acei copacei cu cate un par si o panglica mov ca sa poata fi zarit si ferit de coasa. Tot balan la inceput de IUNIE vine cu trimerul lui si face la fiecare copacel un rotocol de 3mp ca sa primeasca lumina. Marcelut , ba baiatu. Bai habarnistule ! Tu trebuie sa sti ca nu ai fire de par pe tine cati copaci si brazi a plantat nenea Balan inca din clasa a 10 cand fiind la Lic. Andrei Muresanu am stat in baracile din Dumitra o luna intreaga si s-a plantat mii de molizi pe care tu acuma ii poti vedea din masina coborand curbele spre Dumitra. Bai micutule, stai naibii linistit bea o cola si nu mai posta ca esti in stratosfera cu mintea.

  • Cand mai comentezi cu nume diferite nu uita ce ai scris la fiecare…
   De exemplu aici ai comentat ca ai plantat pe dealul Dumitrei acum 40 de ani si pe alta stire ai comentat aceeeasi idee dar sub numele de ecologist…
   Asa ca un sfat…
   Nu mai minti ca sa nu ai nevoie sa ti minte ca nu mai ai cu ce!
   Te pupa…aurel’drins, paradox romanesc, Ioan jalea, Ioan Rogozan si cam atat am in dreptul numelui de aici!

 • Stai cuminte ca nu mint deloc. Exista la arhiva liceului Andrei Muresanu poze si evidenta cu muncile elevilor aflati in practica agricola. Daca ai timp du-te cerifica aceste aspecte. Un ECOLOGIST nu minte si transmite corect si adevarat tot ce stie. Fi pe pace fiu de IMPOSTOR !Cand am chef ma mai semnez si ECOLOGISTUL. Na esti multumit ?

  • cam prostut, nu prea intelegi cuvintele, le cam amesteci, le cam incurci..cam asta esti..unde am scris ca nu ai platat la dumitra?
   eu am spus doar atat…cand comentezi sub diferite nume nu uita ce ai scris…
   o vorba din popor spune sa nu minti ca sa nu ai ce tine minte…sau ca sa intelegi si tu…daca minti trebuie sa tii minte …sau daca nu minti nu trebuie sa tii minte….si ultima varianta ca deja ma enervezi ca nu prea intelegi …….daca nu minti esti mai liber la cap!

 • Ce are sula cu prefectura? Ce legatura este intre parcul Industrial Bistrita-Sud si Pepiniera silvica Sarata?
  Halucinant! Viceprimarul Bistriței Cristian Niculae a afirmat că are trei motive de bucurie: 20 de milioane de euro vor fi investiți pe raza municipiului, pepiniera unde și-a făcut practica silvică se modernizează, iar Parcul Industrial își găsește încet-încet utilitatea. In mintea acestui individ este o mare nebuloasa. Dupa el, parcul industrial avea nevoie de o pepiniera ca sa-si gaseasca utilitatea.
  Asta-i motivul pentru care, dupa 4 ani de la realizarea sa, Parcul industrial a stat nepopulat cu activitati industriale. Omul habar nu are ca in incinta parcului industrial era prevăzută realizarea unui Incubator de afaceri dotat cu micro-hală de producție, în valoare de 1.5 milioane EUR. S-a realizat studiul de fezabilitate al incubatorului de afaceri și s-au alocat de către Municipiul Bistrița sumele necesare întocmirii proiectului tehnic. Executia efectivă a acestei investiții trebuia sa inceapa după lansarea liniei specifice de finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, lucru care nu s-a intamplat. Pana acum Parcul Industrial Bistriţa Sud, continua sa produca pagube la bugetul local.
  Este si opinia altora: https://www.catavencii.ro/bistrita-se-executa-nu-se-discuta/

 • Daca eu sunt cam prostut rezuma-te si citeste doar continutul stirii. Vad ca nu poti sufla de comentarile mele , si daca te enervez , inchide naibii monitorul si culca-te ca ploua afara. Ma exprim cum doresc fara sa jignesc pe nimeni. Libertatea cuvantului bai baiete este dreptul castigat la revolutie. La revedere si te astept sa imi dai lectii de logica in natura la o activitate de voluntariat.

  • da cine ar trebui sa vorbeasca despre asta??? Turc ???? :::::))))))))))))))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.