Actualitate

Percheziții în Bistrița-Năsăud într-un dosar de contrabandă, corupție, trafic de migranți

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, fac luni 83 de percheziţii domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile şi punctele de lucru ale unor firme din judeţele Suceava, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Gorj, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de ţigarete peste limita legală, trafic de migranţi, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Membrii grupării au ajutat cetăţeni ucraineni să treacă fraudulos frontiera în condiţiile în care autorităţile ucrainene au introdus restricţii de circulaţie pentru propriii cetăţeni.

În cauză, s-a reţinut că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulţi cetăţeni români ar fi constituit un grup infracţional organizat, care ar fi avut ca scop traficarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, anunţă IGPR.

Totodată, în cadrul activităţilor de cercetare şi documentare a activităţilor infracţionale, au fost constatate şi alte infracţiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, infracţiuni de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept şi infracţiunile de dare şi luare de mită.

De asemenea, în acest caz, se desfăşoară urmărirea penală pentru trafic de migranţi, faptă comisă în contextul declanşării şi desfăşurării conflictului armat din Ucraina. 

În condiţiile în care autorităţile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulaţie faţă de cetăţenii proprii, unii dintre aceştia ar fi încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureş, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinţi, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-S.I.C.E., I.P.J. Bistriţa Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. La acţiune participă şi jandarmi ai Jandarmeriei Române.

Foto cu caracter ilustrativ

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.