Actualitate Recomandări

Perioada în care pot fi încheiate noi contracte pentru energia electrică ar putea fi prelungită

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică.

În felul acesta, se asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. În acest moment, perioada prevăzută pentru încheierea unui astfel de contract, pentru oferte valabile la 1 ianuarie, este doar luna ianuarie.

ANRE vine cu acest proiect de ordin în condițiile în care Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat în ultima zi din an că este posibil ca Guvernul să intervină după 15 ianuarie prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială.

De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat complet. Cei care erau în regim reglementat au posibilitatea ca în această lună să încheie un contract pe piața liberă, aplicabil de la 1 ianuarie.

Cele patru mari companii, ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, profită și de atribuțiile lor multiple, ele fiind și furnizori de ultimă instanță.

Persoanele care primeau energie în regim reglementat, de la unul dintre acești furnizori, vor fi obligate să plătească serviciul universal, la preț mult mai mare decât dacă încheie un contract pe piața liberă. Un contract pe piața liberă poate fi încheiat fie cu același furnizor, fie cu altul. Serviciul universal va fi oferit tot de acești mari furnizori, în calitate de furnizori de ultimă instanță.

Clienții Electrica Transilvania Nord – cazul județului Bistrița-Năsăud – care nu încheie un nou contract, vor plăti facturi cu 14% mai mari.

Iată proiectul de ORDIN:

Ordin nr. …….. din ……………..

pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2020 pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță

Având în vedere prevederile art. 71 alin. (10), art. 22 alin. (11), art. 53, art. 55 alin. (1), art. 56 alin. (3), art. 57 alin. (1) și alin. (6), art. 62 alin. (1) lit. h3), art. 75 alin. (1) lit. d) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare,

președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin:

Art. I. – Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2020 pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 25 septembrie 2020, se modifică după cum urmează:

  1. La articolul 4 alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor din anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

(3) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

Art. II. – Furnizorii de ultimă instanță au obligația să informeze clienții casnici din portofoliu cu privire la modificarile introduse prin prezentul ordin .

Art. III. – Furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autoritații Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. IV.– Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data publicării.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei

Dumitru CHIRIȚĂ

3 comentarii

  • Si daca incheie contract de furnizare cu vechiul „furnizor” , in cazul de fata , Electrica TN , pentru acea piata libera , cine garanteaza ca pretul va fi mai scazut (cu referire la cresterea mentionata de 14%) ? Din informatiile mele , nimeni…Atentie! Graba strica treaba.

  • Va rugam sa oferiti pt omul de rand alternative 1.Unde sa apelam pt plata alternativa a gazului si curentului;2Dati -ne o lista cu numele acestor societati;3Ce trebuie sa facem pt a intra intr-o forma legala ,prin contract.4.Poate ne oferiti niste numere de telefon .Va multumim.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.