Actualitate Recomandări

Piața energiei, liberalizată. Aveți posibilitatea să alegeți cea mai bună ofertă

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică s-a liberalizat complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial, inclusiv pentru categoria clienților casnici care au beneficiat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Prin urmare, prețurile de furnizare la clienții casnici nu mai sunt stabilite de către ANRE, acestea se formează în mod liber pe baza cererii și a ofertei. Fiecare client casnic trebuie să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Prin liberalizarea completă a pieței de la 1 ianuarie 2021 România respectă în integralitate prevederile legislației europene, care prevede că ”prețurile se formează în funcție de cerere și ofertă”.

Pentru a da posibilitatea clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate prin încheierea unor contracte concurențiale, ANRE a impus obligații suplimentare furnizorilor de ultimă instanță de a transmite clienților casnici informări care să cuprindă odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020 cât și în luna ianuarie 2021.

În urma analizei ofertelor concurențiale puse la dispoziția clienților casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferența între media primelor 10 oferte care nu conțin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 și media prețului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu cca 6,7 lei (0,06 lei/KWH), anunță ANRE.

Astfel, ANRE recomandă clienților casnici să aleagă ofertele concurențiale, toți clienții casnici având dreptul să își schimbe furnizorul de energie electrică în luna ianuarie, precum și pe tot parcursul anului 2021, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de maxim 21 de zile de la data solicitării.

Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanță la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu și gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanșarea sau parcurgerea acestuia.

Clienții casnici au posibilitatea de a alege o ofertă concurențială accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor.

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurențial, ANRE a pus la dispoziție pe pagina proprie de internet, o aplicație web denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”.(https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife).

 Furnizorii de energie electrică au obligația:

  • să achiziționeze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienț­ilor lor, cu prioritate pentru clienții beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu;
  • la cererea scrisă a unui client final, să comunice în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condițiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conține, obligatoriu, prețul de furnizare, termenii de plată și data-limită de încheiere a contractului de furnizare și nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înșelătoare în relația cu clientul final, nerespectarea acestor obligații fiind sancționată conform legii cu amendă între 5-10% din cifra de afaceri anuală.

10 comentarii

  • Cea mai buna oferta LOMPASUL cu nafta , in cel mai fericit caz LANTERNA . Vine si asta peste omenire , va garantez. Dupa ca am vizionat niste cadre la TV nu stam bine deloc la ce surprize ne va aduce sec . XXI

    • Da nenea Bălan ajungem la lompaș sau ști că pe vremea răposatului era o emisiune care începea cu o lanternă reflector parcă se chema unde erau prezentate toate cazurile de corupție,diferența e că atunci se lăsa cu brățări și ani mulți de ‘universitate’ pe când acuma președintele și mult lăudatul matale guvern au băgat băieții deștepți în legalitate,chiar mie milă de sârmanul popor român când mă gândesc că același răposat ne-a lăsat independenți energetic.

  • As vrea sa stiu daca existenta ANRE se mai justifica odata cu liberalizarea pietei .Ce rol mai are si cu ce se mai ocupa ? In acel comparator oferte – tip , se pot compara „mere” cu „ceapa” si „bostani” , nici cei mai dibaci negustori nu se pot descurca in acest hatis.Dupa mine ANRE ar fi trebuit sa oblige acei asa numiti furnizori , dintre care o mare parte au sediu in locuinta personala , sa aiba o rubrica obligatorie cu pretul final (cu sau fara TVA). Atunci si numai asa ofertele pot fi comparate de oamenii obisnuiti . Pare sa fie o cardasie la nivel inalt cu implicarea fatisa a unor organisme ale statului. Se vede iar si iar cat tine statul la romani (nu zic, la cetatenii romani , ca termenul nu se practica…). Daca te duci la piata unde vezi si atingi marfa , tot te mai inseli .Dar ce poti sa zici de „piata energiei” (unde marfa nu se vede ) pe care o inteleg numai initiatii in domeniu ? Domnul sa va calauzeasca pasii si gandul bun ! Eu nu am primit nicio oferta din partea furnizorului actual.Va sfatuiesc sa nu va aventurati alegand oferte care-ti iau ochii .Asteptati pana cand apele se mai limpezesc.

  • Atâta timp cât furnizorii nu se pun de acord in defavoarea consumatorilor, totul este ok. Dacă nu greșesc exista o autoritate care supraveghează astfel de practici, des întâlnite între marile supermarketuri dar și la furnizorii de carburanți. Trăiesc în Italia de ceva vreme și am prieteni care plătesc facturi de sute de euro în plus după ce au schimbat furnizorul. Nu știu în Romania daca există un furnizor la care statul este acționar majoritar.Aici exista aceasta companie in care statul este acționar majoritar și care practică cele mai mici tarife, apoi sunt societăți mici care prin metode mai puțin legale, încearcă să ademenească consumatorii cu contracte aparent rentabile dar care odată semnate îți aduc costuri de până la 300% în plus la factura de energie electrică și gaze. Asta în cazul în care semnezi fara a studia contractul cu un avocat de încredere.

  • Nu înțeleg un lucru: prețurile de FURNIZARE a energiei electrice se vor stabili în sistem de concurență, pe o piață liberă, nereglementată! Adică furnizorul cumpără de la producător și revinde (cu un preț mai mare!) la consumator. Seamănă cu piața de produse, unde bișnițarii cumpără ieftin de la producători și revând mai scump la consumatori. Ce piață liberă este asta? Unde este concurența? A furniza înseamnă doar A DA, nu și A PRODUCE! În opinia mea, concurența pe piața liberă ar trebui să existe între producători, adică cei care produc curent electric și îl vând direct consumatorilor! Ce nevoie avem de intermediari? Doar ca aceștia să se îmbogățească pe spatele consumatorilor, fără nici-un efort notabil?!?!

    • E complicată piata energiei. Tu si eu nu poti cumpara exclusiv de la un producator de nișă. De ex nu poti lua de la parcuri fotovoltaice, eoliene sau hidroelectrice din simplul motiv ca nu consumi doar cand ei produc. Un intermediar cumpara toată producția lor si suplimenteaza cu energie din alta parte cand ei nu mai produc. E un proces complex care nu poate fi încheiat doar între producator si consumator.

    • Esti praf. Ce bisnita? Trebuie sa fie libera piata, uiti ce bine e la telefonie, nelimitat pe bani putini!

      Comunistii ca tine o blocat România in ultimii 30 de ani!

  • Draga d-le avocat , dupa aceasta pledoarie ma simt obligat sa va raspund . Asta e industria serviciilor care exista din totdeauna numai ca pe vremea lui Ceausescu nu o sesizam.In legatura cu energia electrica sunt urmatoarele paliere: a) producerea energiei electrice in centrale hidro , termo sau nuclearo electrice ca si in centrale eoliene sau fotovoltaice b) transportul energiei electrice din zonele de producere spre zonele de consum , prin retele de transport functionand la tensiuni in general mai mari de 110 kV care leaga intre ele statii de transformare de sistem c) distributia energiei electice care se face in zonele de consum , prin retele de distributie functionand la tensiuni mai mici de 110kV , intre statii de distributie si posturi de transformare existente aproape de asezari umane d) serviciul de furnizare , fiind cel la care face referire articolul si care in esenta inseamna vinderea cu AMANUNTUL , incluzand desigur COLECTAREA PITULELOR/BISTARILOR/LOVELELOR etc. Da , ati sesizat foarte bine esenta problemei.Seamana la fix cu ce se intampla acum cu intermediarii din piata , cei care aduc legume din sud si le revand cu preturi duble sau triple cei pe care toate guvernarile promit sa-i scoata de pe piata , se fac „ca o fac” dar rezultatul e zero.Ca sa fiu scurt , aceasta asa zisa liberalizare a fost initiata de fostul ministru PDL Berceanu (despre care multi stiau ca este evreu si numele lui adevarat ar fi Bercovitch) prin anii 1997. In” folclorul” acelor ani se spunea ca vrea sa privatizeze casieriile! O data cu intrarea Romaniei in UE s-au facut presiuni si s-a cerut imperios sa se „construiasca” ultimele trei structuri prin demolarea a cea ce era la acea data , functionand perfect intr-o structura unica .Acum s-a reusit. Ura ! Sper ca m-am facut cat de cat inteles. Daca nu va vine sa „urlati” , puteti sa purtati ura in suflet ca sa zic asa…Totusi , ma mir , dumneavoastra care aparati principiile liberale ar fi trebuit sa stiti asta.Acumularea de capital intr-o societate liberala se face de catre cei „destepti” pe seama celor naivi si creduli.ANRE , in mod normal ar trebui sa-i apere pe acestia , care in discursurile cu caracter propagandistic se numesc persoane vulnerabile.In fapt nu o face! In loc sa-i descurce , mai mult ii incurca. Aceasta este esenta capitalismului.Sunt valori progresiste si proeuropene .Traiasca!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS