Economie

Persoanele care vor opta pentru pentru plata online a impozitelor şi taxelor vor achita şi un comision de până la 2%

Locuitorii oraşului Bistriţa care vor opta pentru pentru plata online a impozitelor şi taxelor vor achita şi un comision de până la 2% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mult de 30 de lei pe tranzacţie, potrivit unei hotărâri adoptată, joi, de Consiliul Local Bistriţa în şedinţă ordinară.

Decizia a fost luată cu 13 voturi „pentru” din partea consilierilor PSD, PNL şi UDMR şi şapte abţineri din partea consilierilor PDL. Aceştia din urmă au propus ca respectivul comision să fie suportat de la bugetul local, lucru cu care nu au fost de acord ceilalţi consilieri de la PSD, PNL şi UDMR.

Consilierul municipal PDL Gabriel Cordovan a fost cel care a propus suportarea comisionului bancar pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale de la bugetul local susţinând că oamenii ar trebui să fie încurajaţi să folosească această modalitate de plată.

În schimb, primarul oraşului, Ovidiu Creţu (PSD), a spus că nu crede că se impune o astfel de măsură întrucât cei care plătesc online nu sunt oameni care să reprezinte „cazuri sociale”.

Părerea primarului a fost împărtăţită şi de consilierul local Dan Molnar (PNL) care a declarat că nu este nici el de acord cu suportarea de la bugetul local a comisionului respectiv.

„Cine vrea să economisească timp şi să plătească online trebuie să suporte nişte costuri care se concretizează în comisioane bancare. Cine nu vrea să plătească niciun comision poate să meargă la ghişeele municipalităţii şi să stea la coadă”, a declarat Dan Molnar. Ideea a fost susţinută şi de singurul consilier UDMR din CL Bistriţa, Ilyes Isvan.  

Prin Hotărârea Guvernului nr.1235/14.12.2010 s-a aprobat realizarea  ghişeului de plăţi denumit „Sistemului naţional electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar“ (SNEP). Potrivit acestei hotărâri, pentru plata electronică e perceput un comision care nu va depăşi 2% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mult de 30 lei care poate fi suportat de contribuabil sau de la bugetul local.  

Consiliul Local Bistriţa a fost solicitat să-şi exprime punctul de vedere legat de plata comisionului bancar pe tranzacţie întrucât la înregistrarea instituţiei publice în SNEP se cere şi o copie a Hotărârii Consiliului Local prin care se stabileşte cine plăteşte comisionul bancar.  

Primăria Bistriţa estimează că din 40.000 de contribuabili – persoane fizice şi juridice, aproximativ 25% dintre aceştia ar efectua plăţi prin SNEP într-un an fiscal, respectiv 10.000 de contribuabili.

Instituţiile publice care desfăşoară activităţi de încasare a taxelor şi impozitelor au obligaţia să se înregistreze la SNEP, iar Bistriţa, fiind municipiu reşedinţă de judeţ, trebuie să facă acest lucru în cursul lunii iulie a.c.. întrucât au expirat cele şapte luni pe care le-a avut la dispoziţie pentru a lua o decizie.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.