Social

Pestă porcină africană confirmată într-o exploatație, dar și la un mistreț împușcat la Malin

DSVSA Bistrița-Năsăud a notificat prefectul judeţului în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), având ca scop actualizarea și aprobarea ”Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”, în urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici într-o exploatație de pe raza localității Țagu, comuna Budești.

Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.

Localitățile aflate în zona de protecție sunt: ȚAGU, ȚĂGȘORU ȘI FÂNAȚELE SILIVAȘULUI din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD.

Zona de supraveghere: BUDEȘTI FÂNAȚE, BUDEȘTI, ZORENI, MICEȘTII DE CÂMPIE, VISUIA, FÂNTÂNIȚA, DELURENI, ȘOPTERIU, URMENIȘ, SILIVAȘU DE CÂMPIE și PORUMBENI din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD; COPRU, CĂTINA, VALEA CALDĂ, HODAIE, HAGĂU și CĂMĂRAȘU din JUDETUL CLUJ; SĂRMĂȘEL GARĂ, SĂRMĂȘEL, SĂRMAȘU, LARGA, TUȘINU, SÂMPETRU DE CÂMPIE, DÂMBU, SÂNGIORGIU DE CÂMPIE, SATU NOU și DRAGA din JUDEȚUL MUREȘ.

Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: 35 Micesti, 36 Jimbor, 38 Sânmihaiu de Câmpie și 37 Matei din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD.

Pestă Porcină Africană confirmată la un mistreț împușcat pe fondul de vânătoare Malin

În urma confirmării unui caz de pestă porcină africană la un mistreț împușcat pe raza localității Malin, DSVSA BN a notificat prefectul judeţului

S-a delimitat o zonă infectată cu raza de 8 km și o zonă tampon având raza de 5 km în jurul cazului.

Zona infectată: Rusu de Jos, Malin, Cireșoaia, Braniștea, Bața, Reteag, Uriu, Cristeștii-Ciceului, Ilișua, Coldău, Măluț, Beclean din județul Bistrița-Năsăud și Daroț, Unguraș, Valea Cireșoii, Sânmărghita din județul Cluj.

Zona tampon: Hășmașu-Ciceului, Ciceu Giurgești, Negrilești, Ciceu Mihăești, Dobric, Căianu Mic, Căianu Mare, Săsărm, Cociu, Agrișu de Jos, Figa, Nușeni, Beudiu, Lelești și Valea Ungurașului, Batin, Pădureni, Ceaba, Nireș, Mănăstirea, Comuna Mica, Cuzdrioare, Mănăsturel, Dâmbu Mare, Valea Gârboului, Sălătin din județul Cluj.

Zona afectată cuprinde următoarele fonduri de vânătoare: 34 Malin, 35 Bozieș (parțial), 5 Mireș (parțial), 33 Figa (parțial), 1 Negrilești (parțial), 2 Dobric (parțial) din județul Bistrița-Năsăud si fondurile de vânătoare 6 Mica și 7 Unguraș din județul Cluj.

Etichete

2 comentarii

  • Of, Of, . Cînd să-și valorifice și bieții oameni, munca și truda de un an de zile, iar vine mistrețul, iar restricții, trec sărbătorile de iarnă și rămîn cu porcii în coteț, cu datorii. Sigur, încă un motiv pt ,,organele” centrale, să introducă restricții. Așa își motivează parlamentarii Legea porcului, că vezi doamne trebuie să dispară porcii din gospodării, să cumpărăm doar porci crescuți cu hormoni în țară și afară. Ce-au făcut ungurii? Au împușcat aproape toți mistreții, dar au protejat familiile care vor să crească porci în gospodărie. Ce-au făcut românii (guvernanții de la toate partidele ? ) Au propus toți ungurii de la UDMR, Legea porcului, prin care interzice țăranului român să crească porci în mod tradițional, dar le-au permis ,, mahărilor ”din România, să aducă mistreți din Ungaria să populeze fondurile de vânătoare din România. A, da, Legea a fost votată de toate partidele (PSD, PNL, USR, UDMR,
    mai puțin AUR) Păi, care-s porci și care-s mistreți? .Cine vrea să dispară pesta porcină? Cine ține cu țăranul și cine ține cu porcul? Doar întreb, nu dau cu parul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.