Actualitate Sănătate

Peste 120 de persoane angajate la CJAS şi DSP, îngrijorate că şi-ar putea pierde locurile de muncă

Cei 47 de angajaţi ai Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud şi cei 76 de salariaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, în total 123 de oameni, sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă după ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va desfiinţa aceste instituţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. El a precizat că măsura va aduce economii la buget şi că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, adăugând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate. ”Am făcut un anunţ pentru pacienţi. Tot ce se va face, se va face numai pentru ei, nu pentru sistemul birocratic Se schimbă filosofia. Nu vreau să mai finanţez funcţionari publici care să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia. Vreau să finanţez programele de sănătate. Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei !”, a spus Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax.

Preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Camelia Ilişuan (foto) a declarat că îi vine greu să creadă că CJAS va fi desfiinţată „la propriu”.

„Domnul ministru a spus chiar de anul trecut că va reorganiza CJAS, să nu mai fie asiguraţi, să fie contribuabili, dar cineva va trebui să administreze fondurile acestea indiferent cum se vor numi ele. Mă îndoiesc că se vor desfiinţa la propriu, se vor transforma. Angajaţii sunt îngrijoraţi mai ales că s-a creat atât de multă tevatură pe tema declaraţiei, dar nu e o chestiune care să poată fi rezolvată de la o zi la alta. Avem 47 de angajaţi. Anul acesta, mai ies la pensie încă doi. Oricum, noi suntem în deficit de personal”, a spus Camelia Ilişuan.

Ea a declarat că, atât timp cât sistemul informatic are probleme de funcţionare, e nevoie de intervenţia salariaţilor CJAS care să vină în sprijinul medicilor de familie, al farmaciştilor şi al asiguraţilor.

„Atât timp cât sistemul informatic nu funcţionează cum trebuie, chiar nu ştiu cum se vor putea desfiinţa CJAS-urile pentru că nu se vor duce asiguraţii, medicii de familie sau farmaciştii până la Cluj să-şi rezolve problemele. Este aberant. Am înţeles că va apărea un proiect de hotărâre, se vor purta discuţii, nu e o chestiune de pe o zi pe alta. Noi nu am primit nimic oficial. Toţi preşedinţii suntem convocaţi săptămâna viitoare la o întrunire pe tema noului contract-cadru, contractare, să vedem ce o să aflăm atunci”, a spus Ilişuan.

Ea a adăugat că nu ştie cum se vor putea desfăşura în continuare activităţile care ţin de responsabilitatea CJAS într-un alt sistem fiindcă sunt „activităţi specifice” pe care oamenii le fac de zeci de ani şi nu pot fi învăţate de la o zi la alta.

„Noi avem 140 de medici de familie, 70 de farmacii, cine ţine legătura cu ei? Cine îi urmăreşte, cine le rezolvă problemele? Când nu merge sistemul informatic, noi le dăm drumul, le dăm acces. Şi dacă faci reduceri de personal, trebuie să reduci atribuţii şi nu văd pe care le-ar putea reduce. Singurul lucru pe care l-ar putea reduce, dacă ar merge sistemul informatic, este să nu mai eliberăm noi adeverinţe (de asigurat-n.r.). Cred că acesta este singurul. În ce priveşte CJAS, eu mă îndoiesc că le vor putea desafiinţa la propriu. Sunt multe modificări legislative de făcut şi CJAS-urile au foarte multe atribuţi, un volum mare de activitate. Nu prea văd la care s-ar putea renunţa. Toate atribuţiile acestea privesc legătura directă, cu asiguraţii, cu furnizorii. Se vor numi altfel, nu ştiu cum se vor numi”, a spus ea.

La rândul ei, dr. Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, a declarat că instituţia are 76 de angajaţi şi aceştia îngrijoraţi de o eventuală desfiinţare.

„DSP Bistriţa-Năsăud are 76 de angajaţi. Par mulţi, dar când e vorba de activitate, noi nu reuşim să acoperim activitatea pe care o avem cu acest personal. Faţă de fişa postului, avem chiar deficit de personal. Nu avem medic de medicina muncii, nu avem o mulţime de alte chestii”, a declarat dr. Petri.

Ea a spus că nu s-a primit niciun document oficial referitor la o eventuală desfiinţare a DSP.

„Nu ştim ce se întâmplă. Nu am văzut nimic oficial, decât ce am citit în presă. După ce va apărea un proiect de lege, îl vom comenta. Situaţia nu poate fi încântătoare în situaţia în care sunt persoane care se gândesc că o să-şi piardă locul de muncă. Toţi suntem funcţionari publici. Gândiţi-vă că şi medicii poate vor fi obligaţi să renunţe la o specialitate şi să o ia de la capăt. Nu ştim absolut nimic. Aşteptăm proiectul de lege ca să vedem cum se gândeşte”, a spus Doina Petri.

3 comentarii

  • Foarte bine. foarte bine. aceste capuse , aceste frine ar aduce un avint . nu se poate ca acesti umflati din rindul bugetarimii sa continue in acest fel,. sint mancatori de sume de la buget, si fara nici un rezultat vizibil. daca stiti unul , va rog sa mi-l spuneti. sa treaca in sectorul privat [la saiba] sa vada cum este. daca stiam ca vor face asta[usl=ul] ……………..votam si eu cu ei asta vara si toamna. doar ptr. acest motiv. ca in rest…………..

  • Zilnic suntem agresati cu diverse pericole. Carnea de cal, laptele, legumele si fructele.
    Si mai nou ” razboinicul ” Nicolaescu da cu bota in balta. Asteapta „frate”, stim cum vor fi regiunile? Noi nu. Poate deja este decis: 8 regiuni si gata. Mare e gradina Domnului si din pacate cu multi oportunisti. Daca din astfel de masuri doreste ministrul sanatatii sa rezolve aprovizionarea cu medicamente nu prea vad vre-o sansa. Insa in spatele deciziei poate fi un gand: se vor realiza venituri din banii cheltuiti pe transporturi platiti de bolnavi si decei care au probleme de rezolvat in domeniu,de unde mai apoi direct la PNL, pentruca nu-i asa, drumurile sunt la Fenechiu. Bravo D-le ministru, ati dat inca o „lovitura” capitalismului. Felicitari!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.