Actualitate

Peste 4600 de bistriţeni au semnat petiţia prin care se opun tăierii arborilor din Piaţa Centrală

(FOTO) Un număr de 4690 de bistriţeni au semnat petiţia „Nu vrem Piaţa Centrală mineralizată!” prin care se opun tăierii arborilor din Piaţa Centrală a Bistriţei, listele fiind depuse miercuri la Primăria Bistriţa şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului de cei care au iniţiat protestul, Partidul Verde, Coaliţia pentru Biodiversitate, Asociaţia „Harta Verde România” şi GAL Ruralis.

Într-o conferinţă de presă susţinută lângă Biserica Evanghelică, iniţiatorii demersului au vorbit despre importanţa păstrării arborilor şi interesele care se ascund, în opinia lor, în spatele tăierii lor.


 

„Am dat din nou dovadă de civism. Lumea este extrem de sensibilă când e vorba de spaţii verzi. În urma acestor semnături, 1370 de tabele cu 1370 de semnături şi 3220 care au semnat petiţia online, aceşti bistriţeni inimoşi transmit un mesaj clar tovarăşilor din Primărie, tovarăşului primar să nu ne betoneze, să nu ne daleze viaţa. Nu ştim dacă pe lumea cealaltă ajungem în loc cu verdeaţă. Până una-alta, avem nevoie de această verdeaţă în timpul vieţii. Totodată, atrag atenţia consilierilor locali să retragă acest proiect neprietenos cu mediul cel puţin până când situaţia juridică a terenului este clarificată. Mie mi se pare că încă din 2015 s-a dat un aviz ilegitim, pentru proiectul privind Piaţa Centrală odată cu acea dezbatere publică. Am dus duşi cu preşul fiindcă nu ne-au fost arătate toate cele 5 proiecte, ci unul singur, ales, aşa, la întâmplare, zic eu, total neprietenos cu mediul. Le mulţumesc celorlaltor organizaţii, Harta Verde, Coaliţia pentru Biodiversitate, că s-au alăturat acestui demers. E o mică victorie a mea personală că, după 11 ani, nu am rămas singur ca de atâtea ori în lupta cu această organizaţie neprietenoasă cu noi, cu sănătatea urbană şi cu mediul. Atrag atenţia şi APM să nu dea aviz de mediu acestui proiect, să nu se încuscreze numai aşa cu Primăria Bistriţa. Din păcate, ştim şi vedem ce se întâmplă la nivel de ţară. Instituţiile statului sunt într-o adevărată cumetrie cu politicul  şi se fac că nu văd legile de mediu. Avem legi aduse la valori europene care nu trebuie să stea în sertar, ci aplicate şi urmărite”, a spus Marius Bălan, preşedintele organizaţiei Bistriţa a Partidului Verde.

El a menţionat că e nevoie de „transcrierea corectă în cărţile funciare a averii oraşului”: „Există o notificare de acum doi ani de la Garda de Mediu la Primăria cum că administraţia nu îşi întreţine în cărţile funciare, la zi, spaţiul şi domeniul verde. Asta dorim: încadastrarea. După aceea, dacă nu ne vom înţelegem, propun un referendum pe tema Pieţei Centrale”.

Ştefan Anbruş de la Asociaţia GAL Ruralis a adăugat: „Primăria vrea să se disculpe că acest spaţiu verde trebuie înregistrat la Cadastru şi, până nu se întâmplă asta, nu îl consideră spaţiu verde. Cred că e o temă falsă. Nu există cuvântul cadastru în lege, nicio obligaţie ca acest spaţiu să fie înregistrat ca spaţiu verde la Cadastru. Există, în schimb, obligaţia conform Legii 24 a spaţiilor verzi ca acest spaţiu să fie înregistrat în Registrul Local al Spaţiilor Verzi. Acesta este un registru sub formă informatică pe care primăria avea datoria să-l facă încă din 2009, deci avem 8 ani în care primăria nu şi-a făcut datoria. E un motiv de incriminare, nu de discriminare. (…) Nu cred că prin tăierea copacilor se pune în valoare Biserica Evanghelică. Practic nu se pune în valoare nimic. Aici va fi un spaţiu gri, maşini parcate. Părerea mea este că singurul motiv pentru care se doreşte acest lucru sunt banii. Costurile unui astfel de proiecte sunt enorme, la fel ca şi al altor proiecte care nu au avut nicio finalitate, iar prin bugetul Primăriei Bistriţa se pot plăti poliţe electorale, posturi, tot ce trebuie plătit ca aceste persoane să rămână în funcţie. Am aflat că proiectul tehnic costă 150.000 de euro şi 4 milioane de euro investiţia, enorm”.

 

Ciprian Samoilă – doctor în biologie, preşedintele Asociaţiei Harta Verde România: „Prezenţa arborilor a fost dintotdeauna benefică omului. Casa noastră a fost construită în mijlocul pădurii încă din cele mai timpurii prezenţe ale noastre pe pământ. Acest ecosistem natural modificat, mediul urban, suplineşte vechile funcţii ecologice şi mai nou socio-economice pentru cei care locuiesc în mediul urban. Deşi s-a pledat foarte mult pe partea legislativă, eu aş pleda mai mult pe aspectul moral, ecocultural şi apropierea noastră faţă de natură, faţă de biodiversitate, ca o dimensiune uitată a mediului. (…) Spaţiul verde din jurul bisericii îndeplineşte mult mai multe roluri decât acela de recreaţie. Aici vorbim de funcţionalităţi de reglare a microclimatului din acest spaţiu. Deşi greu cuantificabil, prezenţa acestui spaţiu verde şi cu arborii din zonă poate ajunge la cifre inestimabile, mult mai mari decât proiectul în sine prin beneficiile pe care le aduce: controlul eroziunii, perdeaua de vegeţaie care blochează efectul erozional al vânturilor şi precipitaţiilor, captează apa pluvială, reduce temperatura ambientală cu foarte multe grade ceea ce permite locuitorilor din zonă să nu deschidă aparate de aer condiţionat, vorbim de rol estetic şi de rol psihologic asupra oamenilor din jur prin faptul că foarte mulţi îşi găsesc refugiul în acele zile toride la umbra arborilor. Toate aceste funcţii nu s-au luat în calcul, deşi ele sunt incluse inclusiv în Legea spaţiilor verzi. Nimic nu va egala tăierea arborilor cu o vârstă impresionantă. Un arbore de 100 de ani nu va fi egalat nu de unul, nici de o sută de arbori tineri. Arborii aceştia sunt ecosisteme în sine. Sunt sute de vieţuitoare care trăiesc pe un arbore secular şi care nu vor trăi niciodată pe un arbore tânăr”.

Doru Ruşti -Asociaţia „Harta Verde România”:  „Astă iarnă eram campioni la poluarea oraşului. În ultimii ani văd că sunt tot mai puţine vrăbii ca înainte. Asta arată calitatea mediului. Distrugând spaţiile verzi ne distrugem viaţa noastră. Au spus, aproape comic, că trebuie să taie copacii ca să se vadă Biserica Evanghelică. Erau poze cu tot felul de oraşe, dar erau pieţe goale. Asta înseamnă că trebuie dărâmată şi biserica pentru nu ştiu ce manifestări. Dacă dărâmăm biserica, cu tehnologia actuală, o putem face în câţiva ani la loc. Dacă tăiem copacii e nevoie de o sută de ani să apară alţii la loc. Dacă pui gazon nu înseamnă. E verde, dar e un spaţiu mort”.

”Coaliția pentru Biodiversitate” a inițiat petiția online ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița ”mineralizată”, prin care solicită Consiliului Local și primarului Bistriţei următoarele:

1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.

2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.

3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare”.

”Extinderea spațiilor verzi din orașe contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la reducerea efectelor acestora prin răcirea zonelor din vecinătatea orașelor și oferirea de habitate pentru speciile sălbatice, precum și de servicii ecosistemice. Aceasta crește, de asemenea, valoarea imobilelor și sporește calitatea vieții prin filtrarea aerului, reducerea zgomotului și crearea de spații agreabile unde oamenii pot trăi sau își pot petrece timpul liber”, spun inițiatorii petiției.

Ei cred că, „în fapt, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament, pe motiv că așa se văd mai bine pereții caselor istorice. În urma acestui proiect cromatica naturală din zonă fiind eliminată în totalitate.  Domnul primar ne tot spune că vrea ca Bistrița să semene cu Sibiul, Viena sau Nurnberg, însă bistrițenii sunt convinși că Bistrița trebuie să semene cu Bistrița iar Piața Centrală cu Piața Centrală! „Mineralizarea” și înlăturarea obsesivă a spațiului verde din zonele publice importante ale municipiului Bistrița, ca cerință de temă de proiectare, nu poate decât să ne contrarieze”.

În aceste condiții Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) anunță publicul asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurilor de evaluare adecvată pentru proiectul „Modernizare Piața Centrală”. O decizie destul de stranie atâta vreme cât legea 265/2006, art. 70-71 privind schimbarea destinației spațiilor verzi deja înregistrate și notate cadastral, legea 24/2007 (spații verzi), ordonanța 195/2005 (protecția mediului) și decretul 887/2006 (protecția mediului) au prevederi contrare acestei decizii.

Bistrița nu-și mai permite să piardă nici un copac sănătos și nici un metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural.

Arborii sunt viețuitoare, nu obiecte. Spre deosebire de multe vietăți ce au o existență efemeră, viața arborilor se numără în decenii și în secole, în anumite cazuri excepționale chiar în milenii. Grila bazată pe durata vieții omului devine oarecum derizorie dacă privim desfășurarea evenimentelor „prin ochii arborilor”!

Arborii (și restul vegetației din Piața Centrală) ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni. Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general!”.

Coaliția pentru Biodiversitate, GAL Ruralis, Asociația ”Harta Verde” Bistrița, Partidul Verde, precum și prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a UBB, cer stoparea proiectului primăriei de modernizare a Pieței Centrale prin distrugerea spațiilor verzi și tăierea arborilor.

33 comentarii

    • N-ar fi rău să-ți dai foc așa în semn de protest !

  • Nu i-am văzut pe vitejii ăștia verzi (mai mult maro) protestând niciodată împotriva defrișărilor masive, ei în schimb sunt obsedați de rondoul din fața primăriei.

    • Poate daca fiecare roman si-ar vedea lungul nasului si de ograda lui, ar merge lucrurile mai bine si ar fi normalitate in tara asta. Nu ar trebui sa fie cazul sa protesteze nimeni impotriva defrisarilor masive. In primul rand nu ar trebui sa existe cei care defriseaza, pe principiul „stau cuminte in ograda mea”, in al doilea rand pentru ca ptr asta sunt imbuibatii de la minister, a alora este ograda cu defrisarile.
      Nu este normal ca cetateanul de rand sa atraga atentia parvenitilor si necalificatilor care conduc acum aceasta tara, pentru ca pe principiul „imi fac treba bine, treaba aia pentru care sunt numit intr-un post si platit baban”pe baza acestui principiu cetateanul ar fi asigurat ca padurile sunt in siguranta.Cetateanul trebuie sa protesteze pentru rondouri ptr ca pe acolo isi face veacul, ptr rondoul ala si pentru mediul lui imediat inconjurator cotizeaza pe toate partile.
      Si poate tu, comentatorul lui peste prajit nu sti unde sa te uiti pentru a vedea ca si acolo sunt suficienti care protesteaza.
      Cu se se difera acesti oameni de cei ca si tine? Cu faptul ca au curaj sa iasa in fata si cu faptul ca nu mai accepta sa fie condusi de nulitati!
      Ba mai ai si tupeu sa spui ca nu i-ai vazut……….tu pe unde amarul tau protestezi?Molie nocturna in mantaua Rabinului ce esti.

    • Silvia, nu ai inteles si nici nu vei intelege niciodata actiunile acestor … care vin si va flutura pe sub nas niste hartii cu semnaturi! Cum ar fi fost orasul Bistrita daca nu s-ar fi facut nimic nici un gel de modernizare? Cum ar fi aratat centrul cu strazi neasfaltate sau fara trotuare pentru simplul fapt ca erau copaci sau spatii verzi? Ti-ar fi placut sa fie asa? Dar hai sa te intreb parcul iti place? Stii ca amenajarea acestiu parc a fost blocata tot printr-o actiune de genul de … cu numele de Marius Balan? Ai habar cate proiecte a blocat …? Si stii si de ce? Crezi cumva ca pentru faptul ca s-a autointitulat mare ecologist? Nu. Iti spun eu ca nu! Face totul din razbunare. Dar … asta nu a inteles nici acum ca nu se razbuna pe Cretu. Se razbuna pe acest oras! Adica si pe tine! De ce tocmai la Bistrita intodeauna cand se doreste o modernizare apare ….cu numele de Marius Bălan? De ce in alte orase s-au putut taia copaci ca sa se modernizeze si sa se „mineralizeze” zonele respective? De ce la Sibiu, la Oradea, la Cluj, Timisoara, Tg-Mures, Miercurea Ciuc, Brasov s-au „mineralizat” zonele centrale si nici nu a murit nimeni sufocat si nici nu a ramas fara aer? Saptamana asta am fost in mai multe orase din tara si proiecte asemanatoare am vazut si la altii. Si ecemple iti pot da o gramada. Este adevarat ca acolo nu gasesti … gen Marius Balan pentru ca lumea a inteles ca nu te poti dezvolta in jurul copacilor!

    • Da cum stii tu ca noi nu stim!
      Este intradevar peste puterea mea de intelegere, cum dumnezo, numa tu judeci si io sunt manipulata.Noi cei care am semnat nu stim ce, ni se flutura pe sub nas hartii cu semnaturi……..deci noi suntem orbetii si voi sunteti asa o gasca de iluminati!
      Hai ma lasi?
      S-a modernizat orasul? Hai nu mai mai spune! Din orasul asta se putea face ceea ce so facut pana acum si totul la puterea a zecea! Intelegi? Un parc gata facut so amenjat!mare branza, asa ceva mici in marile capitale nu so vazut.Unicat!
      So facut fantani arteziene, te poftesc la aia de la sens inconjurata cu tabla tip strecuratoare, in care so bagat o gramada de bani, ca nu o putut face tabla aia decat strainii, la noi aici local nu sunt tablagii!
      Si nu in ultimul rand te poftesc la ghenele orasului, la sistemul de colectare a gunoiului in care tot asa s-au investit o gramada de bani!
      Bolovanii ne lipsesc noua?precum chelului tichia de margaritar.
      Imi pute ghena sub balcon , platesc la gunoi de ma usuc de bani, colectez deseurile separat, asa ca sa aiba unii de amesteca, dar eu ma plimb pe mineralizate!
      Serios mai rabinule?Suntem precum muritorii aia de foame ce conduc masini scumpe , mai scumpe decat toata existenta lor si alimenteaza de 50 de lei!
      Pe bune, suntem ingropati in gunoaie, taiem padurea sa depozitam gunoaie si noi plantam bolovani?Ptr cine?Ce evolutie este asta?
      Si in alta ordine de idei, dincolo de ce poate ai vazut in alte orase, gandeste-te ptr aici , acasa la tine, ce plus ar aduce orasului piata?
      Dar ar fi un plus in buzunarele unora.

  • Aici te incadrezi si tu, tot un fel de imostor maro, alaturi de multi romani care vegeteaza in casa fara sa le pese de nimic. In mod normal problema defrisarilor trebuie stopata de toata societatea romaneasca iesita in strada. Dar nimai wikenduri avet in cap si DN 1.

  • 4600 din 80000???? Putin, putin! Din aia 4600 jumatate au semnat fata macar sa stie ce semneaza iar din ce ramane jumatate au fost dezinformati in stilul caracteristic Bălan! Stie el despre ce vorbesc ca la fel a facut si cand a fost vorba de proiectul de amenajare a parcarii subterane din Eminescu!

    • Apropo de parcarea subterană, domnule Rabin! Recent am fost mirat de faptul că unele parcări arhiaglomerate din Bistrița sunt goale, fără mașini, în timpul zilei. M-am lămurit foarte repede când am vazut semnul de parcare cu plată (ex. parcarea din fața magazinului Flanco din Decebal). Cum credeți că cineva care nu folosește o parcare supraterană din cauza taxei și preferă să parcheze chiar ilegal, va utiliza o parcare subterană, unde costurile vor fi mult mai mari (curent electric, instalații de tot felul). Această propunere este un fiasco pentru Bistrița, fiindcă în timpul funcționării va necesita întreținere, iar noi vedem ce înseamnă acest lucru pe stăzile și trotuarele noastre (loc pentru oameni ai străzii, gunoaie, grup sanitar pe jos – vezi pasajul de la gară!)

  • Felicitari domnule Balan pentru initiativa luata, dar trebuie sa va dati seama cu cine va luptati! Un sistem corupt care-si apara doar propriile interese, si nicidecum pe cele ale cetatenilor. In imagine il vad si pe dl Rusti, fratele purtatorului de cuvant. Oare cel din urma tine cu cel care-i baga in buzunar o leafa pe masura si nemeritata, sau cu fratele lui, care inca are capul pe umeri?
    Ma intreb cate situatii de genul mai exista?
    Foarte posibil ca nici cei apropiati primarului indobiticit sa nu aprobe masacrarea parcului. dar sigur nu au curajul sa se opuna di motive numa de ei stiute.
    Oare ce nenorocire mai urmeaza dupa ?
    Poate ne spune Marea arhitecta!!!!!

    • Da asa este! Un sistem corupt cu oameni corupti care doresc modernizare cum au facut si altii in orase ca Sibiu, Brasov, Timisoara s.a.m.d.! De pilda vreau ca si Bistrita sa aiba o piațetă ca cea facuta de coruptul Iohannis!

  • Acesta nu este un pamflet!
    Vorbesc serios!
    Cred că domnul Mariu Bălan ar trebui să devină cetățean de onoare al oraşului Bistrița!
    Este cel mai activ cetățean, se zbate pentru comunitatea din care face parte, strânge semnături, participă la dezbaterile publice organizate de către Consiliul Local.
    Este neobosit, participă la demonstrații impotriva legilor justiției, salvează pui de arici, veverițe, copaci seculari.
    Mariu Bălan – Cetătean de Onoare al Municipiului Bistrița.
    Sunt sigur că sunt alti bistrițeni, care ar putea descrie activitatea civivică a domnului Bălan, mult mai bine, şi mai detaliat, decât am făcut-o eu.

    • Nu am mâncat de pe jos!
      Am mâncat la http://www.granola.dk
      – supă de şparanghel cu crutoane
      – calcan prăjit, cu sos de merişor şi ciuperci
      – 1 bere la halbă
      – 1 apă minerală San Pellegrino (500ml)
      Nota de plată: echivalentul a 240 lei.
      Ciupercile nu cred să fi fost otrăvitoare 🙂

  • RABINULE, cum iti permiti sa faci „animale” pe cineva care nu are gandirea ta ingusta si traieste de la masa partidului si din sponsorizari? Mintea ta est cama unei lacuste.

  • Tu „ecologie” unde ai protestat sau ce ai facut tu pentru orasul asta ca sa ti permiti sa -ti dai cu parerea? Te-ai legat tu de vreun copac drept protest pentru ca se defriseaza abuziv? Ma tem ca tu esti din echipa care da dezlegare la defrisari abuzive. Bate ti coasa.

  • Primăria cu drujbiști
    Neo-criptocomuniști
    Avramgici și vizicreți
    Taie la rând pădureți.
    Priviți mestecenii, teii
    Sunt ciopliți ca ciriteii,
    Așa că Piața Centrală
    Va fi toată „minerală”.

    • La Bistrița nimeni nu-i zice lui George Avram, Gicu Avram, toată lumea îi spune George și nimeni nu-i zice Vidu Crețu onorabilului domn Ovidiu Crețu. De asemenea, a-i numi criptocomuniști pe niște simpli fripturiști mi se pare o exagerare. Din aceste motive notez textul cu -, mai ales că la Bistrița, domnul Ovidiu Crețu a făcut și câteva lucruri bune.

  • Prima fotografie din articol e cea mai buna dovada ca Piata are nevoie de modernizare. Dalele din beton de sub picioare celor din imagine ne-au invadat vietile. Sunt peste tot: in curtea mea si a voastra, pe platforme industriale, pe trotuare… Oriunde mergi, piscoturi… Cum faci diferenta intre spatiile reprezentative si cele obisnuite?

    Apoi, nu se stie exact ce e piata asta de fapt… E parcare, e parc, e strada? E evident ca este nevoie de un concept unitar in care sa vedem si casele, si copacii si o parte din istoria locului. Sigur, e minunat ca exista preocuparea pentru a pastra cat mai multe spatii verzi in oras, dar trebuie gasit un echilibru… Ce se intampla daca maine se face o petitie cu titlul „Vrem sa parcam in continuare la poarta bisericii!”?. Poate ca ar semna si mai multi, pentru ca suntem inca masinisti. Cred ca e important sa nu facem confuzia intre un spatiu verde si un rondou desenat in perioada comunista pentru ca piata sa nu mai poata indeplini functia de loc de intalnire. Modelul rondourilor cu panselute a fost aplicat in majoritatea pietelor transilvanene pentru a putea duce lumea in noile centre civice, un insucces si ele… Rezultatul? Ne intalnim pe piscoturi…

  • Are dreptate contabilul lui țetcu, ambruş. Țepuitorul care vinde centrale termice pe gaz (fără garanție) țetcu nu e de acord cu energia nucleară, şi nici cu centralele cu biogaz. Asta e de fapt miza lui…

  • Stimata doamna CRISTIANA SABAU. Rog sa nu mai permiteti publicarea unor comentarii care afecteaza foarte tare personalitatea umana. Asemenea cuvinte triviale de om bolnav cu mintile ca si cele folosite de un postac sunt inacceptabile in spatiul public. Varog mult sa stergeti aceste rautati extrem de jignitoare si neadevarate la adresa mea. Daca o sa mai apara asemenea mizerii la adresa mea ma vad nevoit sa actionez legal. Aceste expresii sunt comandata dintr-o anumita directie si nu trebuie permise intr-o democratie curata. Multumesc !

    • Balane, iti promit ca daca nu mai minti nu o sa mai spun nici eu adevaruri despre tine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS