Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a găzduit, vineri, prima ediție a Târgului Facultăților, eveniment la care au participat universități de prestigiu din țară, din Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Suceava și Alba Iulia și un număr mare de elevi de la mai multe licee din județ.
Prezent la deschiderea târgului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a spus că ideea organizării acestui târg i-a fost transmisă de către consilierul său Bogdan Ivan – care a discutat cu organizații ale elevilor -și i s-a părut din start una foarte bună, dorința sa fiind să existe și alte ediții ale acestui târg.
”Mă declarat mulțumit și foarte fericit că un număr foarte mare de universități au răspuns prezent, începând cu UBB, UTCN, UMF Cluj, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, 1 Decembrie din Alba Iulia, Alexandru Ioan Cuza Cuza, etc. Îmi doresc ca un număr cât mai mare dintre voi să devină studenți ai acestor universități și cât mai mulți dintre voi să nu luați calea altor țări și să rămâneți acasă. România nu poate să plătească azi salarii ca în Canada, SUA sau Germania, dar se pot câștiga salarii din care să poți trăi decent”, a spus șeful CJ.
Celor prezenți li s-a adresat și inspectorul școlar general Camelia Tabără care le-a spus
”În întreaga lume este o preocupare pentru ceea ce se numește educație STEM, în română STIM – științe, tehnologii, informatică și matematică – dar e nevoie și de mult suflet, de arte. În ultima vreme, ne-am întâlnit cu structurile asociative ale elevilor care ne-au spus că nu facem destul pentru consiliere educațională. Tocmai de aceea, azi sunt prezenți toți psihologii pe care îi avem la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, iar cu sprijinul municipiului Bistrița încercăm, de anul viitor, să lucrăm profesionist, să achiziționăm softuri care să genereze un anumit profil ocupațional. Azi avem la târg peste 20 de facultăți care s-au tot înscris până în ultimuol moment și ne bucurăm că au venit reprezentanții lor chiar și de la Iași sau Alba Iulia. Dincolo de aceasta ne-am propus să oferim modele profesionale. Bistrițeni sau foști elevi ai noștri vă vor vorbi despre profesii transversale, medici care vă vor spune de ce să învățați Fizica, silvicultori care iubesc Psihologia. Când am lansat aplicația online cu înscrierea la work-shop-uri, în prima jumătate de oră am avut peste 90 de elevi, motiv pentru care a trebuit să creștem de la 30 la 50 numărul de participanți”, a spus Camelia Tabără.
Adaugă comentariu