Semestrul al doilea din anul școlar 2020-2021 începe în cu totul alte condiții în ceea ce privește dotările pentru școala online, spune inspectorul școlar general Mihai Mureșan de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud. Instituția pe care a conduce a distribuit peste 7.300 de tablete în județ care să fie folosite de copiii cu posibilități materiale reduse.
Potrivit șefului ISJ, prin programul guvernamental ”Școala de acasă” – prin care s-au procurat 250.000 de tablete la nivel național – județului Bistrița-Năsăud i-au fost repartizate 3.552 de tablete, distribuite deja în școli.
Prin HGR 756, ISJ Bistrița-Năsăud i-au fost alocați circa 2 milioane de lei din care să cumpere tablete, măști și dezinfectanți, așa numitul stoc de rezervă. Din acești bani s-au cumpărat 1.770 de tablete, și acestea fiind distribuite în școli chiar în ultimele două zile din an.
”Tot ce s-a primit până în acest moment este sau trebuie să fie la dispoziția copiilor. Toate acestea au venit pentru copii defavorizați. Noi plecăm în semestrul al doilea cu o cu totul și cu totul altă situație având în vedere că înainte de vacanță am distribuit 7.322 de tablete cu tot cu abonamente la internet valabil pentru doi ani”, a declarat Mihai Mureșan.
Pe de altă parte, el a reamintit că, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 144 școlile sau primăriile pot cumpăra la rândul lor tablete, măști și dezinfectanți.
”Prin această OUG, au aplicat cinci școli pentru procurare de tablete, dezinfectanți și măști, în rest aplicând primăriile. Toate sunt în faza în care licitațiile au fost adjudecate, s-a trecut și de etapa contestațiilor și se așteaptă sosirea acestor materiale care vor fi distribuite în școli tuturor”, a mai spus inspectorul școlar general Mihai Mureșan pentru Timp Online.
De asemenea, Asociația Pro Hereditatem, UDTM Bistrița alături de UDMR organizația județeană Bistrița-Năsăud au achiziționat și distribuit la finele anului 2020 și la începutul anului 2021, 30 de tablete unor elevi ale căror familii nu își permit, din punct de vedere financiar, achiziționarea unor asemenea dispozitive extrem de necesare în aceste vremuri, când școala s-a mutat în mediul online. Este vorba despre copii din Bistrița, Beclean, Malin, Vița, Cireșoaia, Matei și Teaca. Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul organizației județene UDMR, prin intermediul Fundației Naționale de Cooperare (Nemzeti Együttműködési Alap), al Fundației Bethlen Gábor din Ungariei și al Fundației Communitas.
Și alte organizații, cum ar fi Asociașia Ever Forward sau Improve, au donat tablete.
Am corectat, mulțumesc