Social

Peștera Izvorul Tăușoarelor va fi protejată cu bani europeni

Cea mai adâncă peșteră din România, Izvorul Tăușoarelor, va fi protejată cu bani europeni. Muzeul Județean Bistrița-Năsăud a depus un proiect prin care cere 3,5 milioane de euro pentru managementul ariei protejate în care se află peștera.

Peștera Izvorul Tăușoarelor ascunde o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17.000 de metri. Este peștera cu cea mai mare lungime a galeriilor din Carpații Orientali.

O echipă de speologi a descoperit o cascadă de 15 metri înălțime într-o sală aflată la peste 4 kilometri și jumătate distanță de intrarea în peșteră. În cadrul expediției s-au mai descoperit și trei sute de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane.

Specialiștii spun că peștera are un sistem hidrografic subteran interesant, rar întâlnit și o faună variată ce îi conferă o mare valoare științifică. Toate acestea trebuie însă protejate.

Tocmai de aceea, Muzeul Județean care a luat în custodie aria protejată în care se află peștera a întocmit un proiect prin care cere trei milioane și jumătate de euro pentru managementul acestei zone. Există bani ce pot fi alocați prin Programul Operațional Sectorial Mediu, mâine fiind ultima zi în care mai pot fi depuse proiecte.

Cu banii europeni vor fi construite inclusiv căi de acces în peșteră, dar trebuie să menționăm faptul că  turiștii tot nu vor avea acces. Peștera este rezervație naturală aflată sub protecția Academiei Române și este închisă publicului larg. În ea coboară doar specialiști care fac cercetări. Ei spun că ar fi păcat ca din neglijență să fie distruse fosile cum sunt cele ale ursuluin preistoric, descoperite de ei în sala oaselor.

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.