Consilierul local Ioan Peteleu, vicepreședinte PNL Bistrița, îi transmite primarului Ovidiu Crețu că o problemă pe care i-a sesizat-o și în anii trecuți ar putea fi rezolvată simplu. Peteleu spune că arborii din Bistrița, în special castanii, se usucă și îi recomandă să dispună o serie de tratamente fitosanitare, ”asta dacă nu cumva vrea să scape de toți copacii”.
”Am atras atenția și în 2013, și în 2014, asupra unui fenomen: copacii în Bistrița, și mai ales castanii, suferă și majoritatea dintre ei se usucă. Îi puteți vedea în zonele unde sunt castani, pe Independenței, pe Gării. Eu am discutat cu un specialist, se pare că este vorba de o boală, molia minieră, un parazit, dar mai nou dacă vă uitați sunt și alte specii afectate: arțar, chiar și tei. Nu s-au făcut tratamente fitosanitare în Bistrița de ani buni. Domnul primar, care este și președintele comisiei pentru arbori, m-a trimis să-i fac poze, să vadă care sunt copacii uscați. Eu i-aș recomanda să se uite în fața Primăriei, chiar și ăia mici se usucă, este un alt parazit pe tei. Ar fi foarte simplu dacă s-ar face tratamente fitosanitare, asta dacă nu cumva vrea să scape de toți castanii, de toții copacii bătrâni din Bistrița”, a spus Ioan Peteleu.
Conform site-urilor de specialitate, molia minieră (Cameraria ohridella) poate fi găsită mai ales pe castan. Frunzele atacate prezintă iniţial nişte rosături deschise la culoare, transparente, care au o formă de virgulă, şi care în continuare vor fi lărgite sub formă de cerc. După aceasta, ţesutul dintre nervurile de pe partea superioară a frunzei este mâncat de larve. Copacii afectaţi prezintă deja la mijlocul verii nişte frunze de culoare maronie. Pe cale chimică, molia minieră poate fi combătută cu ajutorul preparatului insecticid numit dimilin.
D-le consilier PETELEU. Intervin ca sa va lamuresc eu. Evident ca pe acest tov. primar nu il intereseaza copacii si spatiile verzi. Ba chiar le desfinteaza prin asa zisele proiecte de modernizare prin care se vor elimina inca f. multi copaci. Din pacate si LIBERALII l-au sustinut, votand fara nici un amendament ,proiectul PIETEI CENTRALE prin care primarul dispune de la sine macelul asupra a 100 de arbori, si desfintarea ierbii din intreaga zona. Doar eu am mai facut o opozitie reala , neintrerupta de 6 ani, fara sa fiu ajutat de nimeni. Daca O. Cretu mai prinde un mandat, va puteti lua adio de la toti copacii maturi din B-ta. Cu mare fariseism, Administratia, tine concursuri cu diplome si vrea sa ne prosteasca (pe cine reuseste) ca Bistrita este oras verde. Tot primarul ne spune (ne duce de nas) ca am ajuns si chiar am depasit media Europeana de sp. verde pe cap de locuitor la 40 mp. Fals…pt. ca ei au calculat dealurile CIGHIR si BOBEICA etc. Asa stau lucrurile de bine . Va place ?
citiţi va rog legea spatiilor verzi sa va documentati care terenuri intra in aceasta categorie ce aveti cu Cighir si Bobeica este Domeniul Public? habar nu aveti vredeti ca sunteti enciclopedie le stiti pe toate.Consultati-o macar pe preietena care vegheza la respectarea legilor in primarie.
No las ca-i bine. Ma bucur ca avem atati ecologisti de top in Bistrita. O sa ne parcam masinile pe spatiul verde din Eminescu cand n-o sa mai fie unde.
Draga cici esti pe langa subiect. Poti sa participi la dezbaterile publice din CL. Eu o fac constant de 8 ani. Cand o sa ma ajungi din urma , atunci sa imi dai lectii.
daca dumneavoastra puteti dovedi cu acte ca Cighirul si Bobeica sunt terenuri amplasate in intravilan si ca sunt domeniul public VA FELICIT dar cred ca dezinformati domnule Balan