Actualitate

Petiţie pentru reintroducerea concursurilor cu taxă pentru clasele I-XII în şcolile bistriţene

Fundaţia de Evaluare în Educaţie a demarat o acţiune prin care cere să fie reluate concursurile şcolare cu taxă inclusiv în Bistriţa-Năsăud, unde au fost interzise de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspectorul general Camelia Tabără a impus noua regulă pentru toate şcolile din judeţ.

Toate activităţile extracurriculare, care presupuneau contribuţii în bani de la părinţi au fost anulate sau suspendate pe termen nedefinit. Este vorba de cercuri de pictură, de teatru, de limbi străine, vizite la muzee şi excursii, participarea la concursuri tematice, cumpărarea Gazetei Matematice şi a altor materiale didactice, activităţi derulate cu banii parinţilor.

Fundaţia de Evaluare în Educaţie a demarat o acţiune prin care cere să fie reluate concursurile şcolare cu taxă inclusiv în Bistriţa-Năsăud, unde au fost interzise. Iată cum e motivată aceasta: “Educaţia este cel mai important element din procesul de modelare a viitorului noii generaţii. Deşi această afirmaţie este privită ca fiind axiomatică de către societatea actuală, de cele mai multe ori ea este trecută cu vederea. Discursul instituţiilor este mereu presărat cu laude aduse procesului educaţional, dar în momentul în care acestea rămân doar la nivel declarativ totul se transformă într-un flirt cu demagogia. O dovadă a acestei contradicţii dintre conţinut şi fapte este recenta interdicţie impusă Fundaţiei de Evaluare în Educaţie în judeţele: Dolj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Bacău, Constanţa, Buzău, Teleorman, Satu Mare cu privire la organizarea concursurilor de evaluare cu taxă pentru clasele I-XII, la nivel naţional în unităţile şcolare”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit acestuia, concursurile au fost interzise cu toate că se desfăşoară în zile libere şcolare şi respectă programa. “Prin interzicerea acestora se îngrădeşte libertatea individuală de a continua procesul educaţional în timpul liber, cu atât mai mult că acest lucru este realizat într-un cadru meticulos organizat, aliniat programei şcolare şi supus rigorilor cadrelor didactice implicate activ în aceste concursuri”, scriu reprezentanţii organizaţiei.

Ei amintesc faptul că obiectivele urmărite în cadrul concursurilor ”Evaluare în Educaţie” sunt: evaluarea periodică corelată cu stadiul de pregătire din anul şcolar a cunoştinţelor, abilităţilor şi deprinderilor necesare formării competenţelor cheie; structurarea informaţiilor şi a cunoştinţelor; promovarea ideilor de competiţie şi performanţă în rândul elevilor; obţinerea de informaţii pentru activităţile de consiliere şcolară şi profesională.

Concursurile ”Evaluare în Educaţie” sunt complementare activităţilor educaţionale de la clasă, sunt opţionale şi sunt la dispoziţia, alegerea şi decizia elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Concursurile ”Evaluare în Educaţie” se desfăşoară în zi liberă şcolară, astfel încât să nu afecteze orele de curs, dar şi pentru a atrage profesorii şi elevii, într-o zi liberă, către activităţi educaţionale benefice pregătirii lor ulterioare. Fundaţia de Evaluare în Educaţie respectă programa şcolară MEN.

“Această petiţie are rolul de a cere reintroducerea concursurilor în toate judeţele ţării, fiind un concurs naţional şi de a demonstra încă o dată legitimitatea acestora. Semnătura dumneavoastră va contribui alături de demersurile noastre ca accesul liber la orice proces de evaluare în domeniul educaţiei să nu mai fie restricţionat”, se mai arată în comunicat.

2 comentarii

  • Mi se pare normal ca elevilor sa li se dea ocazia sa participe la orice tip de concurs, fie el pe bani sau nu. Pana la urma, daca parintii sunt de acord sa plateasca acea suma, nu vad de ce distina inspector general, care a interzis acest concurs, nu ar fi. In plus, acest concurs (Evaluare in educatie) este extrem de bine organizat, subiectele sunt bine puse la punct si intotdeauna au fost o multime de elevi dornici sa participe. Este o ingradire a dreptului elevilor de a participa la concursuri scolare/extrascolare nejustificata!!! Va rog, d-na Sabau, si pe dvs sa luati atitudine in fata acestui subiect

  • Concursurile sunt foarte utile. La 40% adolescenti ce nu stiu sa citeasca, Ministerul ar avea cam tot atat de lucru cu desteptarea unor elevi cat se preocupa sa prosteasca alti elevi. Nu cred ca de dragul faptului ca unii aleg sa mearga sambata la bere si gratar, ar trebui incurcati altii care aleg scoala. Si nici nu ma doare de orgoliul ranit al grasilor politici sau accidentelor financiare ce cred ca simpla ducere a odraslelor la scoli in care altii muncesc ar trebui sa le cocoate pe acestea in varful listelor cu rezultate la concursuri. Nu ne-a bagat nimeni mana in buzunar, am ales sa platim. Ministerul vorbeste de relavanta concursurilor, dar nu pomeneste nimic de afacerea cu multimea de manuale alternative, in care se invart sume fabuloase. Cititi despre istoria concursului Cangurul si aflati de ce ceva foarte potrivit pentru Australia, preluat apoi si de Franta, n-ar fi potrivit si pentru noi. Eu unul o sa sanctionez prin votul viitor masura ministerului. Dumnezeu cand vrea sa piarda un om, intai ii ia mintile. Cam asa e si cu unele… formatiuni politice. Va dati seama ce inseamna pentru copilasi la nivelul Bucurestiului sa se inghesuie toti in cateva locatii, spre deosebire de clasele din scoli.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.