Luni 31 octombrie, de Halloween, la Hotel Castel Dracula din Piatra Fântânele, Pasul Tihuța, e petrecere… de groază. Organizatorii au pregătit numeroase surprize pentru circa 50 de turiști din SUA, cei mai pasionați de acest mit, care vor sărbători, costumați în diverse personaje înspăimântătoare, în compania contelui-vampir. Vor veni și turiști din Suedia, Germania, Spania sau Italia.
Oaspeții vor avea parte de un program care redă într-o manieră contemporană, modernă, legenda Contelui Dracula: ”Visul lui Dracula”, un spectacol de teatru draculist, jucat de actori profesioniști, torțe suedeze, vizită în cavoul unde se odihnește de veacuri Dracula și vor servi ”bărbăţii de vampir distruse”, ”aripi de liliac”, dar și ”elixirul tinereții”.
Alături de bistrițenii care vor dori să simtă atmosfera de Halloween la Hotel Castel Dracula, când noaptea se îngână cu ziua, ei vor petrece în jurul unui foc de tabără.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este celebrat în noaptea de 31 octombrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental – catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând ”Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri. Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhietipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.
Numai oameni fara credinta in Dumnezeu pot sa participe la asemenea spectacole
Din păcate e urât că nu au loc și bistrițenii la această petrecere. .sa fiu mai bine înțeles am sunat cu 5 săptămâni în urma să rezerv o masă pentru 12 persoane și au spus că „momentan sunt ceva locuri disponibile dar mai așteaptă sa vadă dacă nu vor mai suna cei străini”..asta e ce sa facem. ..