Actualitate

Piața Decebal, invadată de crizanteme și candele. Cu cât sunt mai scumpe

Se apropie Luminația, iar Piața Decebal din Bistrița s-a umplut de crizanteme de toate culorile în ghivece mici și mari. Dacă producătorii le vând cam cu același preț ca și anul trecut, comercianții pare că au mai pus un leu-doi la fiecare ghiveci ca să nu iasă în pierdere.

”Avem crizanteme cu 10, cu 15, cu 25, cu 35 de lei ghiveciul. Noi suntem producători. De cel puțin 10 ani cultivăm flori pentru Luminație și nu le-am scumpit față de anul trecut. Le plantăm în luna mai și așa ajung la final de octombrie. Sunt mulți bani învestiți, multă muncă. Oamenii vin să cumpere, să știți. În primele zile cumpără ghivece mici, iar înainte de Luminație, de 1 Noiembrie, pe cele mari. Avem flori albe, galbene, vișinii, roz, mov deschis. De regulă, le vindem pe toate. Punem în jur de 1000. Avem un singur solar și atât putem planta. Nu le mai scumpim nici de acum și nici nu le mai ieftinim. Le vindem cu același preț până în ultima zi”, ne-a spus o doamnă din Slătinița.

Alți comercianți ne-au spus că au dat mai muți bani producătorilor față de anul trecut: ”Am adus în jur de 600 de ghivece, de la 10 lei la 30 de lei. Deocamdată oamenii cumpără doar ghivece mici. Le-am adus de la Mureș și sunt mai scumpe ca anul trecut la cumpărare, în sensul că producătorii ne-au cerut 5 lei în plus la ghivecele mari și la cele mici câte un leu sau doi. Noi încercăm să ținem prețurile cât mai jos chiar dacă facem profit mai mic”, a declarat o doamnă din Bistrița.

Candelele mici costă 1,5 lei, cele mai mari 3,5 lei, dar pot ajunge și la prețuri de 14 lei, 15 lei și chiar la prețuri și mai mari dacă sunt din sticlă.

”Sunt foarte mulți producători și comercianți. În această perioadă le dăm voie, contra cost, să-și expună marfa pe jos. Comparativ cu anul trecut eu cred că prețurile crizantemelor sunt cu 15-20% mai mari. Cu 5 lei, acum se poate cumpăra cel mult un buchețel de flori, dar la ghiveci nu găsești flori sub 10 lei”, a declarat Luca Răzoare, șeful piețelor din Bistrița.

În Evul Mediu, în 1 noiembrie, după Liturghia dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. De aici provine obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

Comemorarea Zilei Morților este o tradiție a Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși.

În seara zilei de 1 noiembrie, cimitirele se umplu de lumină, semn că cei plecați dintre noi nu au fost uitați.

1 comentariu

  • Dar din păcate se întâmplă să încurce circulația pietonală in zone cheia din oraș. Han, Lama, Big…greu treci de tarabe sau produse expuse , în această perioadă, în preajma sărbătorilor de iarnă, pe început de Primăvară, etc. Trebuie găsită o soluție. Ca pieton, in acest oraș, ești greu încercat . Dacă ai un traseu, apar și dispar trotuare…eventual apar pe cealaltă parte a străzii, trecerea de pietoni o găsești ocolind destul de mult, trotuare ocupate de terasele localurilor, mașini, sau piste de biciclete. Etc, etc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.