Actualitate

Ani Bob despre cei care şi-au pierdut ajutoarele sociale fiindcă au refuzat să muncească

Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, Ani Bob, a spus, la o şedinţă de Colegiu prefectural, că numărul persoanelor care şi-au pierdut ajutoarele sociale fiindcă au refuzat să muncească este acelaşi în 2017 şi 2018.

„Ajutorul social este diferenţa între venitul net al persoanei singure sau familiei şi venitul minim garantat, începând de la 142 de lei pe o persoană până la 527 de lei la o familie cu cinci persoane. Nu s-a modificat acest venit minim garantat din 2014. Prin urmare, persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social sunt interesate să-şi găsească un loc de muncă şi să realizeze venituri. Din ianuarie 2017, verificăm dacă persoanele apte de muncă sunt consiliate şi încadrate în muncă împreună cu AJOFM şi ITM. În schimb, modificarea adusă de Legea 192 nu limitează această verificare, ci acordarea dreptului. Legea 192 vine cu o prevedere mai drastică faţă de cea din ianuarie 2017, în sensul că nu se mai suspendă ajutorul social la fiecare refuz de muncă, şi la al treilea să înceteze dreptul, ci la primul refuz de loc de mujncă încetează dreptul. AJPIS face doar plata ajutorului social, dreptul este stabilit prin dispoziţie a primarului”, a spus directorul AJPIS Bistriţa-Năsăud.


Potrivit acesteia, Legea 192 a mai adus o modificare cerută de angajatorii din judeţ.

„O nouă modificare este de bun augur şi vă dau şi un exemplu al unui angajator din judeţul nostru care a solicitat demult această modificare legislativă. Primarul stabileşte planul de activităţi sezoniere la solicitarea agenţilor economici care lucrează cu zilieri pe raza UAT. După ce se întocmeşte acest plan, beneficiarii de ajutor social, persoane apte de muncă, sunt obligate să participe la aceste munci sezoniere, direcţionţi de primari prin acest plan. Dacă refuză participarea la aceste munci de două ori, din nou încetează dreptul. Nu mai vorbim de suspendarea plăţii, ci de încetarea dreptului. Legiuitorul vine, prin această Lege 192 şi pune şi un termen pentru o nouă cerere pentru acest drept la ajutor social. După încetarea, pe cele două motive expuse, 12 luni nu se mai poate întocmi o nouă cerere”, a spus ea.

În ce priveşte beneficiarii de ajutoare sociale din judeţ care au refuzat să muncească, Ani Bob a spus că aceştia sunt puţini: „Nu au fost persoane care să refuze locuri de muncă decât cinci în 2017 şi cinci în 2018 dintre cei pe care noi îi trimitem după ce îi primim de la primării”.

„Dreptul (la ajutor social -n.r.) e stabilit de primari. În schimb, avem 120 de persoane dintre cele apte de muncă – beneficiari ai ajutorului social – care au fost ocupate în 2017 şi 71 până în septembrie 2018.  Merg spre mediere, sunt încadrate. Nu vorbesc aici de persoanele care merg spre activitate de bună voie şi sunt scoase automat din lista beneficiarilor prin dispoziţia primarului”, a mai adăugat Ani Bob.

Şefa AJPIS a fost chemată să ofere aceste informaţii în contextul în care există suspiciunea că sunt mulţi beneficiari de ajutor social care refuză să se angajeze, iar firmele duc lipsă de forţă de muncă.

9 comentarii

  • ajutorul social in vest se numeste renta minima

    la noi 30 euro in vest 700- 3000 euro

    Venitul lunar net pentru un nivel de trai decent pentru o persoană singură este de 2.552 de lei, conform unui studiu recent realizat de Fundația Friedrich Ebert, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții și Syndex România .

    atata trebuie sa fie ajutoru social asta si apoi piata munci se regleaza de la suma asta .

    cand nu ai nimic in debara poate copii rata la banca esti in stare sa acepti orice contract de mizerie

    lumea pleca din tara o sa munceasca Vasile Bar

  • pe oricare drum judetean te plimbi nu vezi peisajul din cauza balariilor de aproape 2 m care „înfrumuseteaza” santurile.
    eu chiar nu înteleg, putorile care stau pe social chiar nu pot fi scoase la munci din astea de curatenie?
    avem o tara atât de frumoasa, da’ pacat ca-i locuita de un popor lenes si jegos.
    care ati mai iesit pe dincolo sunt sigur ca stiti care-i diferenta.

    • am iesit am iesit din tara si am vazut lenesi si betivi cu 2000 euro ajutor social

      eu cred ca tie iti place munca nu bani de aia esti atat de ieftin

    • ai nostrii cand stau pe dincolo pe ajutor social, sunt bastani, vin in tara cu masini bengoase si flutura tricouri de firma si tocuri cu pietricele, stau pe facebook si striga ca vai de mama noasta astia din Romanika , cum ii mai tinem noi in social cu 30 de euro pe luna pe unii, vai vai, cum nu lucreaza ei. Dar ei..!! o da, ei sunt socialii din Vest primesc pomana in euro, ei nu trebe sa lucre ca statul e obligat sa ii tina si pe ei si pe odraslele lor!!!! da ei este diaspora!!!!!!!!!!!!!!ei nu e pe social!!!!!!

    • si la noi ce este??????????????? sau noi nu avem drepturi???puturosi sunt peste tot, hai sa fim seriosi!!! lenea e cucoana mare!!! doar ca in Romania primesc 30 de euro iar in alte state 700! da,asta intradevar este un drept! daca tot stai degeaba de ce sa nu ai un drept nu?ca unii profita ….asta este…si in UE este la fel stati linistiti, puturosii sunt tinuti in ajutoare-drepturi sa nu moara de foame , si unii o viata intreaga!!!!! Scoala este singura care i-ar putea salva pe multi, dar la noi nu se mai face scoala, doar meditatii!!!!!!

  • Atata caz se face pentru 142 de lei. Si nu se face caz se salarii foarte mari date aiurea. Unde sunt politicile guvernamentale incat romanii sa poata munci in tara pentru un salariu decent si sa nu paraseasca tara ?

    • se face caz ca nu au angajatii care sa munceasca pe 300-400 euro pe luna

      un ministru din spania spunea ca salarile de 400 euro sunt o Barbaritate

  • Eu nu înțeleg de ce atâta scandal pentru nimic. De ce nu se face scandal pt cei care iau 15000 sau chiar 20000 aici vorbim de acesti politicieni plus că mai capusesc firmele de stat.Nu neapărat ei că doar au sotii,copii ,părinți si asa mai departe. De parcă ei nu ar face cumpărăturile din aceleași magazine ca și noi. Dacă ar fi niște oameni cu bun simț si putin respect nu ar mai asupri atât pe cei săraci. Este foarte greu să traiesti cu un salar de 1200 de lei pe lună . Si nu sunt saraci pt ca nu le place munca,sunt saraci pt că sunt cinstiți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS