Pieţarii de pe Calea Moldovei au primit cu revoltă vestea că, anul acesta, primarul Ovidiu Creţu vrea să îi mute în zona industrială sau în Piaţa Independenţei Nord întrucât se deschide o nouă galerie comercială lângă Selgros, Bistriţa Retail Park. Titularii de AF-uri sau PFA-uri spun că, în luna noiembrie a anului trecut, li s-au prelungit contractele de închiriere cu un an şi că au fost asiguraţi că nu vor fi mutaţi în altă parte până nu va fi amenajată o nouă zonă comercială destinată lor.
Timp Oline a stat de vorbă cu unii comercianţi din Piaţa Calea Moldovei care au insistat să le fie fotografiate magazinele şi în interior ca să se vadă că, în ultimii 23 de ani de când funcţionează această piaţă, au făcut investiţii pentru un comerţ civilizat. Unii dintre ei au amenajat şi cabine de probă.
Toma Zăgrean – comerciant Piaţa Calea Moldovei: „Eu cred că nu face nimeni presiuni, sunt ideile domnului primar, atâta tot. Fiecare are locul şi fiecare putem funcţiona în termeni normali. S-a ajuns aici pentru că noi avem un primar care nu ne reprezintă, care e pro european şi nu pro bistriţeni. Dacă ne mută de aici, eu cred că întreg oraşul va fi afectat”.
„Aici au afaceri peste 150 de oameni, plus angajaţii lor, în total sunt cam 250-300 de oameni care lucrează aici. Niciun supermarket din oraşul acesta nu are atâta personal, iar câţi bani se dau de aici la bugetul local nu dă niciun supermarket. La chioşcuri au dublat chiriile, iar la mese nu am fost atenţi atunci când au făcut şi acolo au făcut 50 de lei mp faţă de 45. La chioşcuri le-au crescut de două ori şi ceva. Fiecare de aici îşi plăteşte ce are de plătit, inclusiv pe pământul care nu este al nostru. Nu ştiu dacă e normal aşa, dar, dacă ei consideră, noi plătim ce este de plătit. Dacă vor decide să ne mute în altă parte, foarte mulţi vom renunţa şi atunci Primăria Bistriţa va vedea ce va face când va avea o grămadă de şomeri. O să ne luăm familiile şi vom pleca unde vom putea. Sunt mulţi cumpărători. Acum, normal că e o lună mai slabă ca peste tot, dar omul de rând, omul care are un buget mai slăbuţ vine şi cumpără de aici, iar cei cu buget mare merg la Viena, la Paris şi în alte locuri. Nu merg nici măcar în galeriile comerciale. Timp de 23 de ani am plătit la bugetul local. Ei au venit doar cu un desen şi ne-au obligat să facem tot ce vedeţi aici. La vremea respectivă am făcut cea mai frumoasă piaţă din ţară şi nu poate spune nimic domnul primar. Eu cred că nu e benefic pentru oraş să ne desfiinţeze. Piaţa e ca un spaţiu închis. Dacă o privim din afară se vede foarte frumoasă, apoi că ce e înăuntru ... că orice piaţă e în felul ăsta … numai dacă o privim de sus. Dacă o privim de afară se vede frumoasă, are o arhitectură frumoasă. Pe toţi din jur i-a pus să facă după noi, nu invers. Şi se vede foarte frumoasă. Aşa că shopping center îşi poate desfăşura activitatea normal şi noi iar. Credem că putem trăi unii lângă alţii normal. Nu noi i-am găsit pe ei aici, ci invers, aşa că, dacă nu le-a convenit lucrul ăsta trebuia să nu facă lângă noi, ci în afara oraşului, ca în toată lumea. În oraşele civilizate nu se fac hipermarketuri în oraşe, ci în afara lor ca oamenii din oraş să poată trăi liniştiţi, iar ei, la rândul lor să-şi facă activitatea liniştiţi”, a spus Toma Zăgrean.
Petru Ardeleanu – comerciant: „Nu mi se pare corect să ne mute de aici pentru că şi noi, comercianţii, am făcut investiţii, avem magazine frumoase, suntem educaţi, civilizaţi, oferim oraşului preţuri mai mici. Efectiv să ne scoată afară, să fim tot ameninţaţi că azi plecăm, mâine plecăm, mai durează două-trei luni, nu mi se pare corect”
„De atâţia ani se investesc în piaţa asta bani, vrem să dea bine pentru oraş. Ce să facem? Luăm marfa în cârcă şi plecăm? Suntem supăraţi dacă vor să ne mute, nu ne convine. Fiecare de aici are 5-6 membri ai familiei care depind de piaţa asta. Ce facem? Mergem în străinătate? Ne despărţim unii de alţii, noi acolo, copiii aici? Vrem să rămână piaţa asta fiindcă foarte multă lume supravieţuieşte de aici din piaţă. Am investit cu gândul că vom rămâne aici şi ni se va da o şansă pentru că ne este greu să plecăm şi nici nu ne permitem să facem alte investiţii. Oricum, ne-am adresat oamenilor din jurul Bistriţei pentru că mulţi nu-şi permit să meargă în centre comerciale. E uşor să zici că s-a făcut şi mergem acolo. Totuşi, omul vine aici. E nevoie de o piaţă. Noi vrem să rămânem aici. Aici s-a format vad. În zona industrială va fi foarte greu, e peste mână, oamenii nu vor şti unde să vină. Până se va forma iar un vad vor trece 4-5 ani. Ne simţim vânaţi toţi comercianţii. Când ne întâlnim, tot asta vorbim, oare ce va face domnul primar cu noi? Ce vom face? Avem credite luate, avem de plăti una-alta, este greu”, a spus Petru Ardeleanu, care lucrează zilele acestea să-şi modernizeze magazinul.
Marius Ştefoi – comerciant: „Ce concurenţă e asta? Neloială. Îţi bagă pumnul în gură. Ce fel de comerţ civilizat e ăsta când nu mai există concurenţă? Vine unul şi-ţi impune preţuri, comercianţii nou-veniţi cu Primăria în cârdăşie? Păi asta nu-i corect. Noi am încercat să susţinem pătura de jos”
„Noi aici am construit aici, iar pe lângă că am construit şi plătim chirie, ni le-o şi mărit acuma, mai plătim şi impozit pentru terenul care e al primăriei, impozit pentru terenul pe care noi l-am construit, plus chirie. Noi plătim şi chirie, şi impozit, absolut tot. Eu, pentru un magazin şi două tarabe, plătesc 20.000 de lei pe an. Piaţa toată – până nu s-au mărit chiriile – vira în jur de 55.000-60.000 de lei pe lună numai chirie, fără impozitul pe care îl plătim tot noi, utilităţi, pază, noi plătim tot. Calculaţi 60.000 de lei pe lună ori 12 luni ori 23 de ani. Vă daţi seama că e un volum foarte mare de bani. Dacă vor să ne mute în altă parte, în zona industrială sau în Independenţei Nord, nu mai avem putere de investit. Tot ce am avut am investit aici: timp, viaţă, sănătate. La vârsta noastră cine ne mai angajează, ce facem? Vom pierde şi vadul comercial, e normal. În 20 de ani s-a format un anumit vad comercial. Ce fac cu marfa? Unde o pun? Pe două dale de beton în piaţa de jos cum a fost acum 20 şi ceva de ani când am venit aici? Apoi am stat apoi sub celofane şi apoi am construit. Un chioş de 20 de metri pătraţi o costat la vremea respectivă undeva la 150 de milioane de lei, în euro 7-8000 de euro. Sunt 52 de magazine. Vă daţi seama cât s-a investit în ele? Fără tarabe. Când s-a făcut piaţa era cea mai modernă din România, în 2003, inclusiv pavajul s-a pus din chiria noastră că am stat aici pe pietre şi noroi. Noi ne-am crescut copiii de aici şi am sperat ca şi copiii noştri să-şi crească nepoţii tot de aici, dar văd că nu ne lasă că vine un investitor şi spune că nu mai au voie ăştia aici. Vom protesta dacă ne evacuează, cu asociaţia, legal, dar dacă vin cu jandarmii şi ne scot, nu vom avea ce să facem. Noi am fost primii aici, după noi a venit Ambientul şi toate celelalte. Tot ce s-a construit, s-a făcut în jurul nostru. Lumea venea că aici e mai aproape de sate. Vin până aici şi intrau şi la ei. În jurul nostru s-au format toate centrele comerciale care vor acum să ne strângă de gât şi să ne alunge. Am investit foarte multă muncă şi stres în activitatea pe care o facem aici”
Rodica Ştefoi – comerciant: „Mulţi s-ar putea să meargă de aici la Cibela că oferă condiţii mult mai bune. Pe centură nu va merge nimeni. Pe Independenţei Nord nu putem merge că avem multă marfă pentru că nu este loc pentru atâta marfă. Nu ne întoarcem înapoi”.
Mircea Florin Pop – comerciant: „Viceprimarul Niculae ne-a promis că nu se mai strică piaţa până nu ne vor oferi spaţii corespunzătoare. Aici sau în altă parte. Asta ne-au spus că se scumpesc tarifele ca să ni se poată pregăti alt spaţiu. Ne-au prelungit contractul pe un an, ne-au şi scumpit tarifele”.
„Ce treabă are Primăria Bistriţa cu noul centru comercial? Noi dăm de 20 de ani bani la Primărie. În plus, nu ni s-a răspuns la o întrebare la şedinţă: de ce plătim impozit pe teren deşi noi nu suntem proprietari? Toate investiţiile în magazine le-am făcut noi. Nici la WC nu putem merge gratis. Plătim un leu pe zi, înainte era cu abonament,a cum cu un leu pe zi, acum plătim şi parcarea. Nu ne-au dat gratuit nimic. Curăţăm singuri zăpadă, au venit după 5-6 zile cu o volă să scoată zăpada. Niciodată nu a venit nimeni de la Primărie să facă asta, deşi noi plătim taxe şi impozite. Am vrea să ne cheme la consultări, să discutăm ce variante sunt, să ne înţelegem, nu să ne scoată afară şi să spună că face piaţă peste 5 ani. La şedinţa din noiembrie 2017 au spus că nu sunt bani să cumpere alt teren şi să facă alte construcţii. Primarul a zis că aici e ţigăneală că arată tarabele rău. De ce nu ne-a făcut contract pe 10 ani să-şi facă atunci comercianţii construcţii ca şi chioşcurile? Zece ani comerciantul să aibă garanţia că îşi scoate investiţia. Oamenii nu au investit pentru că nu ştiu când vor fi scoşi afară. Măcar bunul simţ să-l aibă să ne cheme la discuţii, nu să ţină lumea în suspans”, a spus Mircea Florin Pop.
Reamintim că, potrivit primarului Ovidiu Creţu, investitorii din Bistriţa Retail Park de lângă Selgros, complex comercial la care se lucrează intens în această perioadă, au pus o condiţie pe care administraţia locală s-a angajat să o respecte.
„Am avut o discuţie cu ei în care nu au uitat să-mi amintească de piaţa de acolo (piaţa de la ruşi -n.r.) care trebuie mutată. Atunci când au venit prima oară m-au întrebat pe şleau dacă piaţa va rămâne acolo, iar eu le-am spus că nu. Piaţa, în strategia mea, trebuie să se mute, iar acolo să facem o zonă adecvată unui shopping city. Însă pe oamenii respectivi (pieţarii -n.r.) nu îi putem pune în drum. Varianta pieţei de gros este foarte bună cu completarea modernizării Pieţei Decebal. Eu o să încerc să finalizez investiţia de pe centură, piaţa de gros, şi să-i mutăm acolo şi în Piaţa Independenţei Nord care are spaţii şi tarife ieftine. Lumea ar vrea să rămână acolo, însă nu va fi posibil. O spun foarte clar. Poate că nu se va finaliza mutarea odată cu deschiderea noii galerii comerciale, dar anul acesta va trebui să curăţăm acolo. Nu poţi avea o zonă de shopping city în vecinătate cu o piaţă de tip oriental”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu într-un interviu acordat Timp Online.
În luna noiembrie a anului trecut, comercianții care au tarabe pe Calea Moldovei au venit cu zecile la ședința Consiliului Local să militeze pentru menținerea tarifelor pe care le plătesc pentru chioșcurile pe care le dețin. Oamenii au avut de partea lor consilierii PNL care au militat ca afacerile de familie să fie susținute de administrația locală, nu omorâte prin suprataxare. Pentru dublarea tarifelor a militat în schimb, primarul Ovidiu Crețu motivând că altfel Direcția de Piețe nu mai are bani să mai funcționeze. După dezbateri de două ore pe marginea acestui subiect, viceprimarul Cristian Niculae a detensionat situația anunțând că majoritatea PSD-ALDE are alt punct de vedere decât al Executivului.
„Nu vrem să închidem micile afaceri, așa că majoritatea PSD-ALDE propune alte tarife decât cele cu care a venit Executivul. Dacă Executivul propune 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din Piața Decebal, noi propunem alinierea chiriilor la cele mai mari 35 de lei pe metru/pătrat. Executivul a propus 35 lei/mp/lună pentru chioșcurile din piața Independenței Nord, noi propunem alinierea la cea mai mare chirie existentă 30 de lei/mp. Dacă Executivul a propus 45 lei/mp/lună pentru chioșcurile din piața Calea Moldovei, noi propunem 35 lei/mp. În final, dacă Executivul propune 65 lei/mp/lună pentru tonetele din piața Calea Moldovei, noi propunem 50 de lei/mp. Am făcut aceste propuneri ca lider de grup al celor 11 consilieri locali PSD și vreau să îi asigur pe comercianții de pe Calea Moldovei că, atât timp cât eu sunt aici, nu îi vom muta de acolo până nu vom avea o locație sigură în care să îi ducem”, a spus atunci viceprimarul Cristian Niculae.
Haideti in Independentei,aici nu aveti concurenta pentru ca nu sunt mall-uri si nici nu se vor face degraba.
Sunteti amunzanti:)) cine mai merge in orase in ziua de azi si isi cumpara haine din piata? In f putine orase vezi asa ceva. Daca nu ne trezim putin mintea o sa rămânem inapoiati si veci nu o sa intram in randul celorlalte orase ce sa mai zic sa fim.europeni?
Unora le place Crețu,
Bistrița plătește prețul,
Prețul sus, nu prețul jos:
Unora le place Crețu!
Unora le place Crețu,
„Trebe făcut” părculețu,
Bistrița plătește prețul:
Unora le place Crețu!
Aceeasi marfa exista acuma si la galeriile din zona de langa piata…doar ca unii au pret mai mare alti au preturi mai mici decat pietarii…calitatea e la fel si cei din piata o sa piarda vadul pt ca romanii o sa mearga vara ca e racoare la cumparaturi in mall,iar iarna pt ca e cald…si altfel poti proba hainele fara probleme..
Calitate ce calitate au hainele domnilor ce stau zi de zi si ingheata acolo ? Acum fiecare isi apara munca ca doar altceva nu stiu sa faca. Trebuie sa inteleaga ca Bistrita nu mai ce a fost odata. Sa mearga pe sate in piete sa si vândă marfa.
Un comerț civilizat inseamna altceva decât porcaria si mizeria din piata de ruși. Piata asta trebuia de mult demolată. Intr-o tara civilzata nu este voie sa se faca astfel de comerț pentru ca nu suntem in Republica Moldova, Ucraina sau Turcia! Cei care vor sa faca comert de genul n-au decât sa mearga acolo!
Poate nu şti că tot ce este construit în piață este pe banii piețarilor care au fost obligați la vremea aceea sä investeascä şi acuma surpriză: nu mai dă bine piața ! Ei naaa ! Eu zic că Bunul D-zeu LE VA RÂNDUI pe toate !
Nici macar nu ma intereseaza astfel de lucruri! Ce înseamnă investiție facuta si ce inseamna la vremea aceea? Daca s-a facut acum 10 sau 20 de ani investiția s-a amortizat. Si cine i-au obligat? Acum isi pot lua „investitiile” acasa! Daca inchiriau un spatiu si il amenajau si nu mergea treaba ramaneau cu investitia data pe cand aici ei vand de vreo 20 de ani si au vandut marfa pe cate o cumparau pe nimic si o vindeau si de 10 ori mai scump asa ca sa lase vaicareala!
Piețele de genul Pieței de la ruşi au farmecul lor, fac parte din moştenirea noastră culturală şi pot fi obiective turistice.
Oriunde mergi, în Grecia, Turcia, Italia, Spania, găseşti piețe, bazaruri în care simți viața, vibrația, aurenticitatea locului respectiv.
In calitate de turist nu ai nici o satisfacție să mergi la MOL în Lisabona. Ce să vezi acolo? Aceleaşi magazine ca şi in Copenhaga?
Este mult mai interesant să mergi în cartierele vechi, autentice, cu magazine care vând haine şi incălțăminte produse in Portugalia şi să mănânci la restaurantele la care mănâncă localnicii.
Sunt de acord cu mutarea pieței ruşilor, dar nu în grabă. Nu cu soluții pompieristice.
Mutarea trebuie gândită bine, în urma unor DEZBATERI PUBLICE REALE.
Noul loc ales trebuie să corespundă din toate punctele de vedere şi să fie amenajat ca lumea. Nu cred că acest lucru se poate face într-un an de zile. Locatarii din zona Pietei Independentei Nord trebuie intrebati dacă isi doresc ca acest tip de comerț să de desfăsoare in imediata apropiere a locuințelor lor.
Acest tip de comerț de obicei se desfăsoară in cele mai sărace cartiere ale oraşelor. Independentei si Imparatul Traian nu sunt zone sărace.
Eu īi doresc stimabilui primar ca toate visele şi dorințele să i se împlinească, mai puțin unul si-anume: Să nu mute ,, piața de la ruşi”
Când o să ajungi primar să faci un parc
Alo ! Nu faceti PARC ca-l taie Cretu cu DRUJBA sa se faca loc de CHIRMAS. Mai bine faceti un teren de TENIS.
Trebuie sa depasim etapa de Ev mediu si sa lasam loc industriei si infrastructurii sa se dezvolte, dar pentru asta trebuie sa ne schimbam.mentalitatea…piata nu mai.are ce cauta acolo odata cu noul mall!!!
Exact! Piata=Tiganeala , marfa proasta la preturi exorbitante! Bine ca tot comentati ca Bistrita nu arata cine stie cum dar cand vine vorba de modernizare nu va convine sa ma mutati tarabele .
La fel ca și în Cluj, unde Piața Marasti își continua activitatea și după apariția mall-urilor, chiar s-a extins.
Multumesc mult draga prietene pentru noile strofe din poeziile tale. Le citesc cu mult drag de fiecare data. Sa ai o zi minunata !
Prea jos ai ajuns domnule ecologist Proces-Verbal (PV) – daca apreciezi acele ,,Strofe,, (de fapt niste catrene) scrise probabil de un politruc tip Gica-Contra.
Iti ofer eu (gratis) spre a citi si cateva din nestematele noastre perle folclorice, pe care sa le recitati cu totii, in cor la prima Sedintza de Partid:
Foaie verde si-un dentist,
Am ajuns che-cologist ! ! !
Si mai verde, de-un tzambal,
Legal -! Cu… Proces-Verbal-!
Nu ne dam-! Nu ne lasam,
Doar cu CONTRA noi votam-!!!!
************************
Ei? Ce ziceti? Merge ? Merge? O capodopera, nu-? Repetati-o asa cum a repetat si Olteanu pana a inghitit broscoiul ! Si a reusit. Nu credeti ? Intrebati-l pe… mnealui .
Nu tb sa aruncam cu pietre in acești oameni. Din munca lor si au crescut copiii. Nici nu tb sa generalizam ca marfa lor este de proastă calitate daca nu are etichetă de brand. Sincer in marile mall-uri exista marfa mai proasta ca a lor la prețuri mari. In urma cu 2 luni am ajuns in piață si chiar am făcut ceva cumpărături. Produsele luate au fost mai ieftine decât in magazine si mai de calitate decât in mall sau alt magazin. Trebuie sa ai răbdare sa cauți. Si nu toată lumea si permite brand. Deci tb găsită o soluție si pentru ei si clienții lor. In fond toți suntem locuitorii acestui oraș.
Mi s-a părut că-l recunosc pe Petrică din Dipşa, chiar dacă nu l-am văzut de 30 de ani.
Ei erau comercianți încă de pe vremea lui Ceauşescu, mergeau pe Litoral la Mangalia în perioada verii, şi vindeau …ce cumpăra lumea la mare în anii ’80.
Noi mestecam gumă de mestecat „Gumela” românească tare ca betonul, el avea gumă străină cu aromă de căpşuni.
Ne mai dădea şi nouă câte o gumă străină, şi ne bucuram foarte tare, pentru că pe vremea aceea nu se găseau.
Comerciantii din Dipşa sunt oameni de treabă.
din păcate ce se întâmplă aici este români vs români. Ne omorâm propriul popor și ne facem sclavi de bună voie la străini. „Tot ce e bun vine din afară, tot ce e românesc e de rahat și trebuie să dispară” – asta poate fi motto-ul României. Am mari dubii că noi suntem urmașii dacilor liberi…
Piata de la rusi arata rau de tot si nu mai e cum a fost acuma 20 de ani
Bistrița are nevoie de piețe mai moderne, dar în primul rând are nevoie de oameni.
Care să muncească, să plătească taxele locale și să evolueze odată cu urbea.
Și care să-și desfășoare activitățile profesionale într-un climat corect și just.
Ori, dl Primar Crețu în chestiunea pieței a eșuat lamentabil din postura de prim-om al urbei.
De ce?
În primul rând, oriunde în lumea asta, când cineva pune întrebări…nu faci Promisiuni. Așa cum reiese din interviul dânsului. Oferi răspunsuri.
În al doilea rând, ca și Primar ar trebui să păstrezi o poziție neutră și echidistantă în a favoriza un vânzător vs un altul. Nu vorbim de producători, industrie high-tech, de construire a unor fabrici de componențe spațiale, biotehnologii, robotică unde poți să ai o valoare plus pentru comunitate.
Vorbim de vânzători de încălțăminte și de haine.
Produse de alții. Din China sau Turcia, doar lanțul de import diferă.
Ori aici Primarul greșește efectiv, oamenii care sunt în Piața de la Ruși reprezintă una din categoriile cele mai neglijate și ironic, categoria care lipsește cel mai mult pentru a construi prosperitatea. Intreprinzătorii. Cei care își iau riscuri , pentru a reuși. Oamenii aceia au pornit afacerile lor de la zero. Cu riscurile aferente. Au învățat cum să aprovizioneze, cu ce să aprovizioneze, cum să facă față birocrației, cum să-și atragă clientela, cum să prospere.
Primarul, la fel ca și funcționărimea locală a trăit din banii lor legali.
Și ilegali, sunt mai mult decât convins că la controalele repetate și insistente ale reprezentanților locali ai primăriei. au oferit șpăgi autorităților locale.
Aici din piață, au greșit și greșeșc.
Ar fi trebuit să denunțe la vremea respectivă, sau încă nu e prea târziu.
Pentru că cei care atunci erau cumpărați cu 100 de lei, astăzi le-a crescut prețul în euro și probabil îi vând cu tot cu piață.
Piața nu trebuie strămutată din motive de insalubritate.
A fost acolo de mai multă vreme.
Piața trebuie mutată din motive pragmatice.
Modelel de afaceri al noilor magazine, nu poate funcționa cu concurența imediată a micilor întreprinzători din Piața de la Ruși. Deoarece , de bine de rău și-au construit o clientelă fidelă, iar prețurile practicate în climat concurențial sunt foarte joase.
Probabil , cei cu noile magazine au nevoie de banii clientelei Pieței de la Ruși.
Și atunci, de obicei cum procedează marile companii și magazine au cumpărat un -câțiva politicieni, funcționari doi de la primărie, ba cu promisiuni, ba cu plicuri și îl pun pe acela să desfințeze printr-o semnătură concurența, de la nivelul autorității lui.
O întrebare e mai mult decât legitimă.
De ce au frică noii intrați pe piață ?
De concurență?
Din concurență consumatorul ar trebui să câștige.
Ah, da Primarul trebuie să se asigure că o concurență loială.
Că toți comercianții beneficiază de aceiași greutate a taxelor. Și de aceiași grijă controalelor administrative pentru a proteja în aceiași măsură populația..
Dar nu e problema lui, disputa comercială între doi vânzători de pantofi. Că unul vinde o pereche de adidas la x lei, fără cutie frumos ambalată iar altul într-o cutie parfumată…nu e treaba Primarului.
Iar noii concurenți, au în spatele lor investitori serioși.
Nu sunt în stare să ofere produse la prețuri mai scăzute, care să reorienteze clientela pieței de la ruși spre propriile magazine?
Nu sunt în stare să ofere un extra-serviciu pentru clienți, să creeze propria clientelă ?
Dacă ar face-o, într-o lună de zile, nu trebuie demontată piața, pleacă oamenii singuri de bună voie.
Însă până atunci,
Comercianții din Piața de la Ruși ar trebui să se organizeze.
Să ofere public imaginea a ceea ce înseamnă piața de la ruși.
Nu doar niște barăci.
Ar trebui să facă o fotografie colectivă cu membrii familiilor lor care pot să învețe, să funcționeze, să plătească chirii, mașini, să consume produse locale. Sunt membrii ai comunității.
Ce faci cu ei.
Îi trimiți în Italia , Spania la cules căpșuni printr-o decizie de natură birocratică.
De ce nu îi tolerezi, măcar.
De bine de rău așa cum remarca unul dintre comercianți, au fost acolo înaintea noilor veniți.
Până la urmă existența sau dispariția Pieței ar trebui decisă de Consumator.
Și nu de un primar a căror decizii reflectă o mare deconectare de la viața oamenilor simpli.
Și pentru cei cu gusturi rafinate, care cred nevoia stringentă a unui Upper 5th Avenue local( New York ) , Montenapoleone sau Champs de l Elysee.
Etc.
Peste tot veți găsi ceea ce americanii numesc flea Market ,lumea arabă- bazar ,belgienii brocante sau vide-grenier iar canadienii francofoni marché aux puces.
Googăluiți și veți rămânea mirați, piețele de genul acesta nu s-au inventat la Bistrița.
S-au născut și supraviețuit pentru că există o cerere comercială.
Orice oras civilizat are nevoie si de o zona comerciala cu preturi reduse. Un outlet. E adevarat ca vrem centre comerciale moderne, dar ar trebui sa se gaseasca un loc si pentru oamenii astia. O sa vada ei daca mai vand la fel sau nu, pentru ca acum a aparut concurenta. Dar trebuie lasata piata libera sa hotarasca asta. Iar primaria sa nu le puna bete-n roate, desi cred ca vor aparea presiuni din partea marilor comercianti sa o faca.
O primarie cu orientare socialista nu trebuie sa puna problema in acest fel. Nu din cauza acestor comercianti care se dau de pamant sa-si asigure un trai decent Romania este la coada Europei. Suntem la coada tocmai din cauza furaciunilor administratiei din ultimii 28 de ani. Rechineala marilor dezvoltatori a dus la drame inimaginabile. Aceste drame sunt peste tot, in infrastructura, mediu, sanatate, educatie, imobiliare etc. Acesti cetateni care practica totusi un comert destul de civilizat nu cer nimic de la STAT, ci totul se intampla exact invers. Statul neputincios sta cu mana intinsa la ei si-i impoziteaza din toate pozitiile. Trebuie gasita o alta locatie exact in apropiere unde si-au format vadul. Si asta doar daca nu e loc de mai bine acolo. Nu sunt niste ciumati acesti frati ai nostrii sa -i elimini numai de dragul de a face loc puternicilor care cotizeaza sub alta forma.Cat va mai rabda ISTORIA domnilor de la carma tarii ?