Actualitate

Piețarii din Decebal și Independenței Nord scapă de birurile mai mari pe care voia să le ia Primăria

Intenția Primăriei Bistrița de a scoate la licitație publică mesele din Piața Decebal și Piața Independenței Nord pentru agenții economici interesați să vândă în cele două zone comerciale ale orașului în următorii doi ani cu prețuri de pornire mai mari față de acum trei ani s-a ciocnit de refuzul consilierilor locali de a dezbate și aproba proiectul în an electoral.

Proiectul de hotărâre s-a aflat pe agenda Consiliului Local în ședința extraordinară de miercuri, dar comisiile de specialitate reunite ale CL au propus să se renunțe la licitație anul acesta și să se revină în luna martie 2020 cu un proiect de hotărâre privind prelungirea contractelor de închiriere pentru mesele din piețele municipiului.

Întrucât în 31.03.2020 expiră contractele încheiate cu piețarii, municipalitatea a elaborat un proiect de hotărâre prin care urmau să fie scoase la licitație în Piața Independenţei Nord un număr de 150 mese în sectorul industrial şi 38 mese în sectorul agroalimentar, iar în Piața Decebal 72 mese în sectorul fructe, 42 mese în sectorul flori, 64 mese în sectorul agroalimentar, 20 mese în hala de lactate persoane juridice și producători individuali și un stand în suprafață de 35 mp în hala de carne pentru comercializarea peștelui viu.

Mesele destinate producătorilor agricoli au fost scoase din procedura de licitație, pentru aceastea urmând să se achite o taxă zilnică.

Tot prin proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ovidiu Crețu, s-au propus următoarele prețuri de pornire a licitaţiei:

  • 140 lei/mp/lună sector industrial Piaţa Independenţei Nord,
  • 160 lei/mp/lună sector agroalimentar Piaţa Independenţei Nord,
  • 300 lei/mp/lună sector fructe, agroalimentar şi flori Piaţa Decebal,
  • 430 lei/masă/lună în hala de lactate,
  • 30 lei/mp/lună, spatiu comercializare pește viu hala de carne.

De asemenea s-a propus ca numărul maxim de mese ce poate fi licitat în Piaţa Decebal de o persoană juridică, fizica sau producatori individuali să fie de patru mese. Printre criteriile de atribuire a contractului de închiriere au fost menționate: cel mai mare nivel al chiriei – 40%, numărul de mese solicitate – 40%, capacitatea economico-financiară a ofertanților – 20 %.

Contractele de închiriere a meselor urmau să fie încheiate pe o perioadă de doi ani calendaristici, respectiv până la data de 31.12.2021, cu posibilitatea de prelungire prin act adiţional, prin hotărârea Consiliului Local.

Cum aleșii au refuzat să ia în discuție proiectul de hotărâre propus de primar, cel mai probabil de teama că vor pierde voturi, a rămas valabilă Hotărârea nr. 150/28.11.2017. Atunci, prețul de pornire a licitației a fost:

  • 45 lei/mp/lună sector industrial Piaţa Independenţei Nord;
  • 120 lei/mp/lună sector agroalimentar Piaţa Independenţei Nord;
  • 230 lei/mp/lună sector agroalimentar şi flori Piaţa Decebal;
  • 300 lei/masă/lună în hala de lactate;
  • 40 lei/mp/lună, spaţiu comercializare peşte viu hala de carne.”

Cum piețarii s-au înțeles între ei și au stabilit dinainte ce mese vor, prețul de adjudecare a fost același cu cel de pornire. Chiar dacă ar fi procedat la fel – deși între timp au apărut tot felul de conflicte între ei – de data aceasta ar fi trebuit să scoată mai mulți bani din buzunare în condițiile în care vânzările le-au scăzut din cauza supermaketurilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.