Actualitate

Soluția găsită de prefect pentru a nu mai exista blocaje pe calea ferată și pene de curent

Peste 5.000 de consumatori au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic, iar un tronson de cale ferată a fost blocat în urma căderilor de arbori la începutul lunii, când s-au semnalat fenomene meteo extreme. Toate acestea s-au întâmplat pentru că Electrica și Romsilva nu respectă un protocol semnat în 2017 la nivel regional, a spus prefectul Stelian Dolha într-o conferință de presă.

Prefectul s-a interesat din ce cauză s-au întâmplat toate aceste avarii și a aflat că au căzut crengi peste transformatoare și rețelele de joasă și medie tensiune, respectiv copaci peste calea ferată.

”Aceste lucruri sunt privite ca și cum ar fi normale, dar eu m-am uitat pe documentele pe care le avem și am aflat că între Electrica și Romsilva este un protocol de colaborare la nivel de regiune care datează din 2017 și care nu a fost pus niciodată în practică. Cei de la Electrica au contract cu o firmă ce are obligația să curețe vegetația. Ar trebui să plece în echipe mixte cu Romsilva și ocoalele private să marcheze arborii respectivi, iar firma respectivă să îi taie, să îi curețe. Dacă s-ar face lucrul acesta, nu ar trebui să mai avem probleme. Iau turul de coarne și închei protocoalele respective între Electrica și ocoalele silvice private, respectiv Romsilva, fac echipele mixte și mergem în teritoriu pentru că vegetația asta trebuie curățată. Vorbim despre siguranța noastră. Dacă arborii cădeau peste un tren de călători și erau și victime răspundeam cu toții că nu am curățat vegetația, ori lucrurile acestea bune la nivel teoretic trebuie puse în practică. Refacem protocoalele, facem echipe mixte și trecem la treabă. Nu e altă soluție. Nu putem sta cu mâinile în sân să mai așteptăm următoarea perioadă cu vânt și iar să avem consumatori care rămân fără elergie electrică și tronsoane de cale ferată închisă”, a spus prefectul.

Stelian Dolha spune că ar fi nevoie chiar de o lege prin care să se stabilească ca pe o distanță de 30-50 de metri în jurul liniei ferate să fie curățată vegetația.

15 comentarii

 • Este bine dar distanta este prea mare de 30-50m. Ar fi suficient 10-12 m. Daca punem de-a lungul cailor ferate sa se taie in adancime de 50 m va rezulta numai la noi in BN cateva zeci de ha de padure lipsa. Cred ca este cam exagerat sa vehiculezi asemenea masuratori si nu ne mai permitem asemenea pierderi forestiere.

  • bălane,dacă copacul are 30-40 de metri inălțime și se află la o distanța de 10 m de Calea ferată,atunci ce te faci .Aici prefectul are dreptate,siguranța traficului și viețile omenilor în primul rînd.Da pt fiecare copac tăiat să fie plantați altii 3 ,mai departe.
   PĂREREA MEA!

  • Ba tu iar esti prost si claxonezi?
   Unde ai vazut tu pe la noi copaci de 30-40 de m?!?
   Cel mai înalt de pe la noi are 62 de m si are 300 de ani (pe lânga Brasov).
   Nu cred ca e cazul cu înaltimea alora de pe lânga calea ferata.
   Ma îndoiesc ca i-a lasat cineva sa creasca în halul asta, la noi majoritatea sufera de drujba.
   Te uiti prea mult la National Geographic…..

  • Copacii înalți se pot scurta, nu e necesară tăierea, mai ales unde există terasament înălțat(rambleu) prezența rădăcinilor copacilor consolidează terenul. Pentru Citizen, Există frecvent copaci de30- 40m pe versanți cu păduri dese de fag, brad, stiut fiind că copacii cresc vertical după lumină în pădurile dese.

  • Sunt multe zone unde copacii sunt la 25-30 m de axul liniei însă crengile intra in gabaritul de liberă trecere. Frana este la ocoalele silvice că nu marchează chiar ei copacîi cu risc de cădere și așteaptă că CFR sa-i solicite. După lege, in limita a 20 m n-ar trebui sa existe nimic la nivelul solului insa cine respecta legea in Ro?

 • Ar fi de ajuns un regulamnet care spune ca distanta trebuie se creasca cu inaltimea vegetatiei. Adica chiar daca cade perpendicular sa nu ajunge peste calea ferata. Atit, nu mai mult.

 • Infrastructura căilor ferate române este reglementă prin LEGEA nr.129 din 16 octombrie 1996, cu modificările ulretioare. Referitor la zona de teren adiacentă căilor ferate, există două categorii de reglementare si anume: (1) ZONA de protecţie şi (2) ZONA de siguranţă a infrastructurii feroviare.
  -Zona de protecţie a infrastructurii feroviare publice cuprinde terenurile limitrofe, situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, indiferent de proprietar, în limita a MAXIMUM 100 de metri,de la axa căii ferate, precum şi terenurile destinate sau care servesc, sub orice formă, la asigurarea funcţionării acesteia.Limitele concrete ale zonelor de protecţie ale infrastructurii căilor ferate române se stabilesc pe baza normativelor emise de Ministerul Transporturilor privind construcţia şi protecţia căii ferate, prin standarde de stat şi sunt aprobate prin hotărâre a Guvernului.
  -Zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice cuprinde fâşiile de teren, în limită de 20 de metri situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, necesare pentru amplasarea instalaţiilor de semnalizare şi de siguranţa circulaţiei şi a celorlalte instalaţii de conducere operativă a circulaţiei trenurilor, precum şi a instalaţiilor şi lucrărilor de protecţie a mediului.
  Prin urmare, nu-i nevoie de a stabili alte limite pentru fâşiile de teren din jurul căii ferate, din moment ce legea prevede ca zona de sigurantă să fie de 20 metri de o parte şi de alta a axei căii ferate.

 • La Colibița sub baraj un molid aflat la o distanță considerabilă de linia de medie tensiune luat de vânt a rupt linia,aflată la peste 20 m distanta,acum câțiva ani la Silivașu de Câmpie o tornada a scos din pădure un stejar in diametru de aproximativ 30-40cm la peste 100 metri,.
  In septembrie 2017 aceea furtuna a luat la Vocii mansarda unei case și a rupt stâlpi de beton a liniei care alimenta satul .
  Problema că schimbările climatice sunt inevitabile și nu suntem pregătiți.

 • Nea Ion vorbesti iarasi ca un neinstruit . Unde dracu ai mai vazut sa dainuie in Roimania calcata de HOTI copaci in picioare la 30- 40 m ? Turnul bisericii Reformate de langa mine are 40 m. Tu te crezi in parcul civilizat Yelowstone din SUA ? Ai habar ce inseamna 40 m ? Cel mai inalt molid din jud BN de 31 m si cu o varsta de peste 200 de ani a trait in satul Sirioara. L-am masurat cand a fost pus la pamant de o furtuna de vara. La mine in curte au trait pana nu demult 6 pini Silvestrus tot de 200 de ani si abia au ajuns la 25 m. Cunosc prea bine ze zic , asa ca nu ma contra te rog ca nu ai cum sa ma lamuresti sa iti inghit si aici povestile fara sens. sunt si proprietar de padure am si plantat fara numar , am infiintat o padurice experimentala a carei crestere o observ anual si o tin sub control . Te rog scuteste-ma sa imi pierd vremea cu tine .

  • Ar fi bine sa nu-și mai dea cu părerea fiecare, cum are chef, atunci când există specialiști! Lăsații pe CFR-iști să-și facă meseria și să aplice prevederile instrucțiilor de serviciu! Vedeți-vă fiecare de meserie, de politică, de fotbal, etc și lăsații pe specialiști să-și facă meseria! Nu credeți că ar fi mai bine, d-le Prefect?

 • Nicule ; de unde dracu specialisti ? Sunt plecati in sapte zari ori s-au pensionat demult. Curvele, amantele, sotiile, nepotii , beizadelele, politrucii le-au luat locul. Te asigur de asta si crede-ma ce iti spun . Noapte buna !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.