Actualitate

Pietre de toate mărimile şi culorile, aduse din Madagascar, India sau Brazilia, la muzeu (FOTO)

Pietre de toate mărimile şi culorile, aduse din India, Brazilia sau Madagascar, care ne pot înfrumuseţa viaţa şi chiar vindeca de unele boli pot fi admirate şi cumpărate zilele acestea din curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud unde are loc o nouă ediţie a Salonului de minerale, fosile şi geme.

Colecţionari renumiţi, majoritatea din nordul ţării – Cluj, Maramureş, Bihor – au venit şi anul acesta la Bistriţa cu noutăţi menite să surprindă vechea lor clientelă din Bistriţa.

pietre salon 1 pietre salon 2 pietre salon 3 pietre salon 4

Geologul Oscar Edelstein din Baia Mare, Maramureş, a adus, de data aceasta, la Bistriţa, pietre noi, una dintre ele de-a dreaptul spectaculoasă, de culoare verde cu urme negre.”E o piatră care încorporează urme ale unor alge verzi-albastre care au trăit Geologulpiatra verde 1cu circa 2,5 miliarde de ani în apa mării. Sunt nişte fiinţe care au trăit încă de la începutul formelor organice de pe pământ şi continuă să trăiască şi astăzi, iar cele care sunt prinse în această piatră ce vine din Madagascar au vârsta de 2,5 miliarde de ani. E o piatră scumpă în sensul în care e ceva foarte drag, dar nu e neapărat o piatră care costă mult. Poate e puţin mai scumpă decât celelalte pietre, dar numai cu câţiva lei. Piaţa pietrelor semipreţioase e în continuă evoluţie. În permanenţă apar pietre noi, se descoperă în diverse locuri ale pământului pietre care nu au mai fost ştiute până acum. Cel care se ocupă de pietre trebuie să fie foarte atent să le recunoască, să ştie ce valoare au. Oamenii sunt foarte interesaţi, unii dintre ei vor să ştie ce semnificaţie are fiecare piatră, iar alţii le privesc pur şi simplu ca pe nişte obiecte de podoabă. Noutăţile sunt interesante, le aduc cu drag de fiecare dată, dar în acelaşi timp am nişte pietre care îmi sunt extrem de dragi şi pe care le am tot timpul la mine. Una din pietrele favorite este Darul magic al mării, un melc foarte frumos, cu toate culorile curcubelului”, a spus Oscar Eldenstein.

Tot din Baia Mare a venit şi Ioan Andreicuţ, un colecţionar de pietre decorative. „Am adus la Bistriţa nişte salon pietre 5eşantioane speciale, o piesă rară din cuarţ cu calcită, alt cuarţ din mina Baia Sprie, ametist cu calcită, generaţii vechi de flori de mină şi avem chiar pietre aduse din India, Brazilia. Sunt pietre de colecţie, extrase de minerii din Maramureş, dar şi pietre obţinute de la alţi colecţionari întrucât participăm la multe expoziţii în ţară şi străinătate şi facem schimburi. Cele mai interesante sunt însă pietrele din Maramureş, celebre în lume şi tot mai rare pe piaţă. Sunt foarte greu de procurat. Un eşantion rar porneşte de la câteva mii de lei. Florile de mină, de exemplu, nu se aseamănă între ele, toate sunt darul naturii şi fiecare e unică întrucât face parte dintr-un alt sector de extracţie, nu se găsesc în acelaşi sector în minele respective. În România le caută mai mult oamenii de ştiinţă sau cei cu bani, dar, de vândut se vând mai bine în străinătate. Sunt cotate la un alt preţ, la altă valoare. Colaborăm cu multe muzee şi le vindem chiar şi pe bursă”, a spus Andreicuţ.

Salonul de minerale este deschis sâmbătă 6 şi duminică 7 iunie, între orele 10.00 şi 20.00.

La muzeu veţi găsi expuse ”flori de mină”, minerale brute din România, din zona minieră Baia Mare (Herja, Baia Sprie, Ilba, Săsar, Cavnic) şi din străinătate (India, Rusia, Brazilia, Ucraina, Armenia), fosile aparţinătoare diverselor ere geologice, dar şi pietre semipreţioase (acvamarin, beril, malachit, turmalin, aventurin, amazonit, safir, rubin, opal alb), pandantive, brăţări, inele, broşe, medalioane, confecţionate din pietre semipreţioase, perle de cultură, sideful melcului Paua, respectiv aşa-numitul ”onix din Pakistan”, tablourile pe sticlă cu chihlimbar din Ucraina, semnele de carte cu diferite geme, geodele cu ametist şi citrin (Brazilia), fragmentele de meteoriţi şi tectite, dar şi colecţia de minerale pentru copii intitulată ”Comorile Ardealului”.

Participanţii la salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, roci, fosile şi geme din Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Bistriţa, Sîngeorz-Băi, Timişoara, dar şi din străinătate (Ucraina, Republica Moldova): geolog Oscar Edelstein (Baia Mare), ing. geolog Csaba Kàto (Satu Mare), ing. geolog Claudia Groza (Baia Mare), ing. chimist Emilia Morariu (Bistriţa), Manu Nasiri (Timişoara), Nina Ţurcan (Ucraina), Maxim Hîruţa (Sîngeorz-Băi), Viorel Blaga (Cluj-Napoca), Alexa Szentannai (Cluj-Napoca), Ştefan Strimb (Baia Mare), Izabella Strimb (Baia Mare).

Cristiana Sabău

salon pietre 9 salon pietre 8 salon pietre 7 salon pietre 6

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS