Administratorii a două firme din Bistrița și Rodna vor răspunde în fața legii pentru că au introdus în țară deșeuri pe care le vindeau sub formă de îmbrăcăminte și încălțăminte la mâna a doua, a declarat comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Ioan Borș.
Am înaintat deja organelor de cercetare penală două plângeri în cazul a două societăți comerciale, una din Bistrița și una din Rodna pentru transfer ilegal de deșeuri. Una dintre firme are depozit en-gros. Alta aduce pentru propriile magazine fiindcă are mai multe într-o anumită zonă a județului. Împreună cu Poliția Economică am indisponibilizat o parte din cantitățile importate care figurau ca și deșeuri. Este vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, produse uzate, care nu puteau fi reutilizate. Nu aveau nici cele certificatele cerute de Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, cele de dezinfecție, dezinsecție, etc. Mai avem în atenție un agent economic din zona Șintereag pe care l-am depistat cu ceva saltele. Noi considerăm că este ilegal să introduci saltele uzate. Nu le știm proveniența. Pot fi de oriunde.
Potrivit acestuia, o parte din produsele indisponibilizate au fost deja returnate în județul Satu Mare, unde își are sediul un importator.
Aș dori să fiu clar înțeles: nu avem nimic împotriva magazinelor second-hand. Peste tot există, chiar și în Dubai. Orice produs până să devină deșeu trebuie să parcurgă un drum. Avem ceva împotriva deșeurilor, nu a bunurilor reutilizabile. Adică nu noi, legea.
Ioan Borș a explicat că aceste produse second-hand care nu îndeplinesc niciun standard pentru a fi reutilizate pot fi găsite apoi pe cursurile de apă sau umplu fără rost groapa de gunoi.
Noi nu avem nici timpul necesar, nici personalul să mergem la magazine second-hand să le verificăm. Cei care vor să reclame nereguli o pot face la Protecția Consumatorilor care apoi ne sesisează pe noi dacă se consideră că este vorba despre deșeuri.
De la începutul anului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu a mai dai aplicat șase sancțiuni la regimul deșeurilor dintre care 5 amenzi în valoare de 40.000 de lei și un avertiment
Probabil făceau concurență “neloială” la firmele care aduc deșeuri de ani de zile la noi în județ (BN). Deșeuri care se ard “noaptea ca hoții” peste tot unde sunt cazane. Inclusiv în instituții ce aparțin statului (cu prioritate)! Dar le trebuie sânge în instalație milițienilor să intre peste combinațiile greilor din politică și servicii.
Este și foarte greu să te prinzi că ard deșeuri; este iarnă, este frig, nu s-a asfaltat nimic în perioada ce a trecut, dar de la ora 00:00 la ora 06:00 dimineața merg furnalele anumitor stații de asfalt de rup normele (și nasul). Iar tirurile cu numere străine vin în general în intervalul 02:00 – 04:00 dimineața.
Se zvonește că pe piața neagră se plătește 20.000€ pentru “debarasarea” de 1 tir plin cu 20 de tone de deșeuri. O fi mult? O fi puțin?
Este greu, ce putem spune, trebuie mega IQ să te prinzi că nu iese fum fără foc. Dar pentru milițieni este foarte greu, este problemă de Olimpiadă!
Și ai făcut macar un denunț in care sa aduci probe instituțiilor abilitate?
Are dreptate domnul comisar de la GNM, deșeurile au locul lor, e adevărat în țările unde se respectă nu doar legea, dar mai ales cetățenii. La noi, unde toate-s cu susu-n jos, unde analfabeții funcționali, ajung în parlament, în guvern, apoi pe aceleași criterii își numesc și slugile în teritoriu, asta se întâmplă. Ne întrebăm apoi, cum bgeata de unii se îmbracă cu râze, de la second-hand, cum de mănâncă din containere? Păi cum de ce? Pentru că banii trebuie la pensii speciale, partid, bairamuri, amante, cum să mai ajungă și la cel care mai muncește? Umblați și la cauze, nu doar la efecte.
PĂREREA MEA!
Ne inunda BULENDRELE , le gasim in santuri, pe vale si prin valcele.
E dezastru ! BULENDRE peste ghiocei .