Actualitate

Acord CJ – municipalitate pentru transferul unor terenuri. Ce prevede înțelegerea

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud își dă acordul de principiu pentru iniţierea procedurii de trecere din domeniul public al județului în domeniul public al municipiului Bistrița a unor terenuri (situate pe str. Bistricioarei și str. 1 Decembrie) pe care municipalitatea intenționează să realizeze locuri de parcare. Totodată, clădirea de pe str. Albert Berger nr. 4 ar urma să treacă din domeniul municipiului în cel al județului, pentru buna funcționare a Extensiei UMF, condiție necesară obținerii de către Spitalul Judeţean de Urgență a statutului de spital clinic.

În informarea Consiliului Județean aflată pe ordinea de zi a ședinței de joi, se precizează:


”Prin adresa Primăriei Municipiului Bistrița, s-a solicitat acordul de principiu pentru iniţierea procedurii de trecere din domeniul public al judeţului Bistrița-Năsăud în domeniul public al municipiului Bistrița a imobilelor situate în mun. Bistrița, str. Bistricioarei, respectiv str. 1 Decembrie, în vederea amenajării de parcări publice, obiectiv de uz şi interes public local, având în vedere necesitatea stringentă de amenajare de noi locuri de parcare care să înlocuiască parcările ce se vor dezafecta în zona centrală a municipiului prin realizarea investițiilor Linia verde de transport public şi Amenajare piste de ciclişti în municipiul Bistrița. 

Imobilele pentru care se solicită acordul de principiu sunt proprietate publică a județului Bistrița-Năsăud. În scopul decongestionării traficului în zona centrală a mun. Bistriţa şi a asigurării numărului necesar de locuri de parcare pentru beneficiarii instituțiilor publice concentrate în clădirea Palatului Administrativ din Piaţa Petru Rareş şi în vecinătatea acestuia, precum Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a intenţionat să realizeze, pe același amplasament, obiectivul de investiții ”Imobil cu destinația parcare”. În acest sens, a fost elaborată până în prezent documentația aferentă Planului Urbanistic Zonal, care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Bistrița nr. 84/2021, precum și studiile de specialitate ce susțin proiectul tehnic (studiu topografic, studiu geotehnic, expertiza tehnică şi studiu de fezabilitate). 

În cadrul întâlnirii ce a avut loc la data de 08.02.2023, între reprezentanţii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și ai Primăriei municipiului Bistrița, a fost exprimat interesul comun cu privire la prioritizarea și urgentarea implementării obiectivelor strategice de interes județean și local, precum obținerea de către Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, a statutului de spital clinic, respectiv realizarea unei parcări în municipiul Bistriţa, adiacent străzii Bistricioarei. 

Ca urmare, prin adresa din 14.02.2023, Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud a solicitat Consiliului Local al municipiului Bistrița acordul de principiu în vederea transmiterii din domeniul public al municipiului Bistrița în domeniul public al judeţului Bistrița-Năsăud a imobilului situat în mun. Bistrița, str. Albert Berger nr. 4, pentru asigurarea spaţiilor adecvate funcţionării extensiei Universității de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, în scopul consolidării actului medical și obţinerii de către Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa a statutului de spital clinic. 

Având în vedere perspectiva îngrijorătoare privind managementul locurilor publice de parcare în zona centrală a municipiului unde activează constant un număr semnificativ de instituții publice, sedii de firme, bănci, hoteluri, restaurante, magazine alimentare şi nealimentare, riverani etc., se justifică schimbarea regimului juridic al imobilelor destinate amenajării unei parcări publice, situate în mun. Bistrița, str. Bistricioarei, respectiv str. 1 Decembrie, prin trecerea acestora din domeniul public al județului Bistrița- Năsăud în domeniul public al municipiului Bistrița. 

În plus, având în vedere interesul major al celor două autorități publice pentru realizarea cu celeritate a acestui obiectiv, trecerea acestor imobile în domeniul public al municipiului Bistrița se va face împreună cu toată documentația întocmită până în prezent la nivelul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, aferentă obiectivului de investiţii ”Imobil cu destinaţia parcare”. Preluarea documentației menționate va permite Primăriei municipiului Bistrița să devanseze etapele prevăzute de cadrul legal, deja realizate pentru finalizarea acestui obiectiv de investiții, aspect cu impact semnificativ în folosirea fondurilor publice”.

Legat de terenul de pe str. Bistricioarei unde municipalitatea vrea să construiască o parcare supraetajată cu aproape 400 de locuri, cele două părți explicau recent situația:

Președintele CJ Radu Moldovan: ”Pentru parcarea supraetajată cu circa 400 de locuri de pe strada Bistricioarei am făcut documentațiile, dar Consiliul Județean nu prea are eligibilitate pentru finanțare, ne trebuie milioane de euro să facem o astfel de parcare și am deschis o discuție cu domnul primar, i-am explicat că suntem dispuși la o colaborare, într-un fel sau altul. Avem proiect, dar nu avem bani. Dacă vrea Primăria Bistrița să o facă, nu avem nimic împotrivă, dacă vrea să fim parteneri trebuie doar să găsim soluțiile legale pentru a lămuri niște lucruri administrative”.

Primarul Ioan Turc: ”Continuăm discuțiile cu Consiliul Județean pentru a prelua perimetrul de pe strada Bistricioarei, în vederea construirii unei parcări generoase care va deservi toată zona centrală. Eu mă declar optimist în ceea ce privește rezultatul discuțiilor cu Consiliul Județean, suntem într-o anumită etapă. Terenul respectiv a fost transmis de către municipalitate Consiliului Județean, deci municipalitatea într-o altă etapă a apreciat că nu sunt importante parcările în zona istorică a orașului, iar Consiliul Județean are terenul, noi avem banii. Printr-un acord, ne putem închide cât se poate de corect, în beneficiul cetățenilor. Discutăm termenii în care terenul respectiv, împreună cu studiul de fezabilitate realizat de Consiliul Județean, ar putea fi transmise municipalității. Noi am onorat toate solicitările făcute de Consiliul Județean făcute Primăriei Bistrița, iar în acest context aștept și de la Consiliul Județean o susținere reală, concretizată prin documente. Nu vrem nimic altceva decât să construim o parcare pe care să o punem la dispoziția bistrițenilor”.

19 comentarii

  • Pana se pun de acord Primaria cu Consiliul Judetean,prefectura,finantare,nu mai avem nevoie de parcare!!!!Vor aparea orasele de 15 minute in ,,lagarul digital,, sau in cel mai fericit caz ne teleportam!!!!!

    15
    • Parcarea supraterană etajată Eminescu este singura capabilă să rezolve problema gravă a locurilor de parcare din Centru Bistriței. Parcarea dosită pe Bistricioarei este dedicație specială pentru funcționarii cu salari nesimțite din prefectură și consiliu județean lafel cum parcările de pe Lupeni sunt dedicație specială pentru funcționarii cu salari nesimțite din primărie. Reamintesc că Parcarea etajată Eminescu rezolvă lipsa locurilor de parcare din Centru, Liceul Andrei Mureșanu, Policlinică, Poliție, Șomaj, Poșta Veche etc.

      61
      5
  • Uitați-vă în zonă să vedeți ale cui sunt mașinile.
    În afara salariaților de la CJ și Prefectură care parchează călare unii peste alții de blochează accesul la Hotel Bistrița, nu mai e nimeni curios. Vineri, după 14 și cât e week-end-ul de lung nu e nicio o mașină, nici un turist. Dacă Primăria va face un imobil cu destinația parcare va fi o nouă țeapă istorică pentru bistrițeni. Angajații la Stat oricum nu vor plăti nimic. Investiția nu se va recupera niciodată. Și, cel mai important, Ansamblul istoric medieval, zona de protecție arhitectonică va fi pocită definitiv. Un prim pas în acest sens s-a făcut prin construirea garajului pentru Clubul Sportiv Gloria tot în baza unei înțelegeri pe șestache între Raducu și Turc. Nema autorizație ca la stația de bitum, ca la casa lui veveritz. Pentru că pot să-și bată joc de tot și de toate.

    30
    9
    • Actuala locație a stației de asfalt este foarte bună într-o zonă industrială de la marginea orașului.
      Că tăntălăi din primărie sau încurcat în acte asta este altă poveste.

      38
      5
  • Abordări tâmpite, adică limbajul de lemn moștenit, de genul „vom continua discuțiile”, „avem proiect, dar nu sunt bani”, „documentația nu-i gata”, „legislația nu permite”etc. sunt de 30 de ani și vor continua mult și bine…Politicienii se gândesc doar la ei, cine crede că au ieșit săraci din politică?Uitați-vă doar la ce au avut înainte și ce au după…Dacă legislația e inadecvată în acest sens sau în orice domeniu propuneți modificări că sunteți la guvernare, ce naiba?!Nu se solicită nici o părere din partea cetățeanului de rând cu privire la ceea ce ar trebui schimbat sau modificat legislativ, doar în campaniile electorale când cerșesc voturi și se promit minciuni…Așa că, vom vedea parcări noi atunci când o să facă ștranduri în pantă, la 90 de grade, ca să rămânem în curul gol și să ne ardă soarele…

    12
    1
  • Pe Strada Cuza Voda 17, fostul Drumuri si Poduri este o zona cu potential imens pentru un parc!!
    In toate orasele vestice se intereseaza sa creeze spatii verzi in orase, noi mergem in cealalta directie. Dati orasul cetatenilor.

    29
    3
    • Pentru sănătatea oamenilor din oraș o Pădure Urbană trebuie făcută în mijlocul orașului pe Drumul Cetății acolo unde a fost LDP. Pentru a nu se risca deterorarea ei cum se întâmplă acum cu Parcu Mare ea trebuie făcută doar cu pmantarea de arbori autohtoni care sunt și în pădurile din jurul orașului ( alea care încă mai exită ) fără alee, fără băncuțe sau alt mobilier urban.

      33
      3
    • Pe Drumul Cetății unde a fost LDP-ul trebuie făcut Stadionul de Rugby nu pădure. Pădurea Urbană puteți să o faceți pe terenul unde a fost fabrica de teracotă.

      45
      4
    • Ce padure urbana tot visati acolo?
      Voi nu vedeti ca astia taie padurea lui Gubesh din curte de la Liviu?

      3
      19
    • Este necesar un Parc pe Cuza Vodă în fapt pe Zefirului fiindcă acolo vor veni nuntași și tineri căsătoriți care ar fi frumos să-și înceapă viața de familie într-un Parc Agreabil. Vizavi este și biserica nouă de pe Zefirului și însurăței ar putea astfel să se deplaseze frumos prin Parc dr la Casa de Căsători la Biserică.

      30
      1
    • Este mult mai bine să avem încă un Parc acolo pe strada Zefirului unde să poată veni oameni pe jos să se plimbe și relaxeze decât un Parc la marginea orașului la graniță cu Comuna Livezile cum face Primăria și unde să ajungă oamenii doar cum mașinile doar când Gloria are câte un meci de handbal.

      28
      1
    • Nu se poate face un Parc pe Zefirului fiindcă nu vrea Bălan. Dacă nu este un loc unde a înțărcat el yapa atunci nici vorbă să se facă vreun Parc Nou.

      23
      2
  • Unde vedeți zona industriala in centrul
    orașului .Stația de asfalt trebuia pusa în parcul industrial de la Viisoara.Oricum este aproape.gol.

    5
    17
    • Zona industrială unde se află stația de asfalt este departe de Centru orașului este aproape de groapa de gunoi.

      5
      2
  • Ba da toată lumea gândește ” ecologic ” până și ” ecologiști ” și ” civici ” la noi gândesc ” ecologic ” 🤣 de aceea vor apare construcții și PUZ- uri în Pădurile din Sud-ul Bisțriței care vor distruge definit și aceste păduri 🤣

    24
  • Bistrița nu va scăpa de poluare până ce nu se face centura prin afara intravilanului orașului . Tot orașul trebuie protejat de poluare nu numai zona veche unde locuiesc un număr extrem de mic de oameni.

  • Nici mama ZMAULUI nu va baga-n seama neasumati si dezinteresati de la sedintele numite DEZBATERI PUBLICE.
    Nu va mai obositi stimati comentaci de aiurea !
    Va transmite asta un bun cunoscator al felului in care se face administratie.

    2
    10
    • Bălane, iară ieși pe lângă subiect . Aici este vorba de rușine și bun simnț în cazul tău nu ai cum să înțelegi că nu ai așa ceva. Exemplu Când primarul sau vreun consilier reușește să iasă din Piața Centrală și să meargă prin oraș și se întâlnește cu oamenii din oraș și se prezintă că multă lumea habar nu are cine sunt și oamenii le răspund la salut cu : Mă da prost ești că numai prosti ați făcut în orașul ăsta. Cam despre asta este vorba.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS