Sănătate

Planta care desface orice lacăt a înflorit. Drumeție în locul unde crește

RemasterDirector_V0

Amatorii de drumeții sunt invitați, sâmbătă, la o tură în Parcul Național Munții Rodnei pe Vârful Bătrâna și la Tăul Muced unde vor avea ocazia să vadă

”Vom urca pe Vârful Bătrâna și vom face un ocol și pe la Tăul Muced, un lac, o turbărie unde poate fi văzută Roua cerului, una dintre puținele plante insectivore de la noi din țară. Are niște frunze cu perișori care secretă o substanță care atrage insectele și efectiv le digeră. Aceste plante s-au dezvoltat în zone cu un sol puțin nutritiv și atunci, ca să compenseze lipsa nutrienților, și-au dezvoltat abilitatea de a se hrăni cu insecte. E o plantă mică”, ne-a spus Călin Gabor, organizatorul turei.

Punctul de întâlnire va fi la ora 9.00, în Romuli, într-o locație ce vă va fi comunicată ulterior completării formularului de înscriere. De aici, se mai merge aproximativ 12 km cu mașinile, pe drum forestier în stare bună, până în Pasul Pietrii. De aici se va merge pe jos între 8 și 10 km iar în jur de ora 15.00 grupul va fi din nou la locul de start.

”Munții Rodnei sunt accesibili, însă mai ales vara trebuie avut grijă la aceste furtuni imprevizibile. E nevoie măcar de o pelerină de ploaie fiindcă, după o furtună de vară, temperatura poate să scadă destul de brusc, cu 10 grade. De la 25 de grade, te poți trezi la 10, iar dacă nu ai echipament adecvat, există riscul de hipotermie”, a adăugat Călin Gabor.

Cei interesați trebuie să se înscrie până vineri 12 iulie ora 16.00 fie pe site-ul https://www.mtbbn.ro, fie pe Facebook întrucât locurile sunt limitate la 10. Taxa este de 100 lei/persoană și include organizarea turei și ghidaj cu ghid montan și național autorizat, sfaturi în fotografia de natură și peisaj, fotografiile din tură.

Roua cerului, denumită științific Drosera rotundifolia, este una din puținele plante carnivore ce pot fi întâlnite și în România; specie ocrotită, ea poate fi admirată în turbăriile muntoase, majoritatea astăzi aflată în rezervații naturale.

Planta digeră aproximativ 50 de insecte pe an.  Poate fi ușor recunoscută după florile de culoare albă și îndeosebi după frunze, care au pe suprafață lor numeroși peri glandulari cu rol în digerarea insectelor. Perișorii, numiți și tentacule, secretă substanțe lipicioase care se adună sub formă unor picături strălucitoare de rouă, de unde vine și denumirea plantei.

Rădăcinile droserei sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub formă unei rozete bazale. Petiolul lor este lung, iar limbul este acoperit de peri. O insectă care se așază pe o frunză a acestei plante se lipește de sucul lipicios al perilor maciucați. Făcând mișcări de eliberare, ea se lipește de mai mulți peri. Perii se încolăcesc în jurul insectei și secretă un suc lipicios, abundent, care sufocă insecta. Ea este apoi digerată de anumite enzime proteolitice timp de câteva zile, din insectă rămânând doar scheletul chitinos. 

Roua cerului se utilizează la prepararea ceaiului împotriva tusei, în amestec cu cimbru și coacăze. Substanțele conținute de drosera au rol antibiotic.

În folclor, Roua cerului este una din plantele căreia i s-a atribuit renumele de „iarba fierului”, despre care se spune că are puterea de a desface orice lacăt.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.