Actualitate

Ce planuri are CJ în privința Castelul Teleki din Comlod

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a organizat în 2015 două licitații pentru vânzarea Castelului Teleki din Comlod, comuna Milaş, monument istoric de valoare naţională şi universală din grupa A, cumpărătorul având obligația să îl restaureze şi să îl redea circuitului turistic, însă prima dată nu s-a prezentat nimeni, iar a doua oară ofertantul nu a depus garanție de participare.

În ședința din 19 decembrie, CJ va aproba înscrierea castelului în domeniul public al județului.

”Consiliul Județean este interesat de găsirea unei soluții viabile pentru protejarea, restaurarea, punerea în circuitul turistic și cultural a Castelului Teleki, luând în calcul posibilitățile de atragere a fondurilor aferente derulării unui astfel de obiectiv de investiții, ce nu pot fi asigurate în perioada imediat următoare din bugetul propriu al județului. Este necesară reglementarea regimului juridic al imobilului, astfel încât să se asigure condițiile legale pentru susținerea ulterioară a demersurilor aferente concesionării acestuia, din perspectiva apartenenței la patrimoniul cultural național. Regula promovată pentru o bună administrare și protejare este păstrarea în patrimoniul public, ce va asigura o bună monitorizare a implementării unui obiectiv de investiții complex, integrat strategiei locale de dezvoltare. Trecerea în domeniul privat a fost motivată de necesitatea asigurării cadrului legal pentru vânzarea imobilului prin licitație, care nu a avut finalitatea dorită, rămânând în sarcina CJ să ia măsurile necesare pentru protejarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric”, explică CJ.

Pentru un alt Castel Teleki, cel din Posmuș, comuna Șieu, și el monument istoric de importanță națională, CJ a obținut fonduri europene. Castelul va fi amenajat cu aproape 5 milioane de euro pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști, după cum Timp Online a scris aici.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS