Actualitate

PNL BN: Dispariția lui Radu Câmpeanu, simbol al liberalismului, o mare pierdere pentru partid

”Organizaţia Judeţeană PNL Bistriţa-Năsăud deplânge dispariţia seniorului liberal Radu Câmpeanu. Domnia sa va rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Radu Câmpeanu a fost un simbol al liberalismului încă din timpul tinereţii, iar trecerea sa în nefiinţă este o mare pierdere pentru partidul nostru. Suntem alături de familia îndoliată! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul de condoleanțe transmis de PNL BN prin Robert Sighiartău – preşedinte PNL Bistriţa-Năsăud și Ioan Turc – prim-vicepreşedinte coordonator  PNL BN, preşedinte PNL Bistriţa.

Deputatul PNL Stelian Dolha a scris pe Facebook: ”M-am întrebat foarte mulți ani cum ar fi arătat România dacă în 1990, la alegerile prezidențiale, l-am fi ales președinte pe Radu Câmpeanu. Cu siguranță n-am fi experimentat democrația originală care ne-a deturnat de pe drumul unei evoluții firești. Radu Câmpeanu a fost, chiar și fără a fi ales președinte, un deschizător de drumuri, pentru Partidul Național Liberal și mișcarea liberală din România. Meritul lui incontestabil a fost acela că alături de alți seniori a restabilit tradiția liberală în vremuri foarte tulburi și a făcut-o nu doar în calitatea sa de prim președinte postdecembrist al PNL, ci pe multe planuri. Vestea trecerii lui Radu Câmpeanu din această lume m-a întristat profund. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.

Și copreședintele OFL BN Diana Morar a scris un mesaj după decesul lui Radu Câmpeanu: ”Distinsul liberal Radu Anton Câmpeanu, elegant continuator al politicii Brătienilor, va rămâne începând de astăzi în memoria noastră ca o personalitate a cărei contribuţie este remarcabilă la clădirea democraţiei postdecembriste în România. Cuvântul de onoare, onestitea şi meritocraţia profesională sunt valorile liberale de la care nu a abdicat niciodată. Toate aceste principii de înaltă ţinută morală transpar în luciditatea discursului său politic. Îmi exprim convingerea că liberalismul adevărat de aici îşi trage seva continuatoare, lăsându-ne pe noi, generaţiile tinere, să învăţăm, prin modelul conferit de domnia sa, a duce cu onoare stindardul liberal. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.

Biografie Radu Câmpeanu:

Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, în București. Provine dintr-o veche familie românească din județul Dâmbovița. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmbovița.

A absolvit Facultatea de Drept (specializat în drept constituțional) și Științe Economice din București (1945). Radu Câmpeanu a fost președintele Tineretului Universitar Național Liberal și conducătorul comitetului studențesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 — inițiată și condusă de studenți. În perioada 1947-1956 a fost deținut politic.

După eliberarea din detenție a lucrat în construcții la Întreprinderea Drumuri și Poduri — București. Prin demersurile familiei sale din Franța și Elveția, a obținut la Paris azil politic, la 30 iulie 1973. Acolo a lucrat la două mari societăți de construcții.

A fost fondator și președinte, la Paris, al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (1978), vicepreședinte al Asociației Internaționale „Solidaritatea europeană” — formată din reprezentanți ai exilaților politici din țările comuniste din Europa. Este unul dintre fondatorii Consiliului Național Român (1978, Paris). A editat la Paris (1983-1990) una dintre cele mai importante publicații ale exilului românesc „Buletinul Internațional pentru Românii din Exil” — BIRE. Fondator și animator al „Clubului de gândire liberală” — Paris (1986-1990).

Totodată, a fost editorialist, timp de doi ani, la Radio Univers, Paris, în cadrul emisiunilor despre România și colaborator la posturile de radio „Europa Liberă” și BBC.

Întors în țară, la 5 ianuarie 1990, a doua zi a reînființat Partidul Național Liberal (PNL) și a fost ales secretar general al acestei formațiuni politice.

În perioada 31 martie 1990 — 28 februarie 1993 a fost președinte al PNL, iar între 9 februarie — 11 mai 1990, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN).

A candidat la președinția României, din partea PNL, la alegerile din 20 mai 1990, obținând 10,64% din voturile valabil exprimate. La scrutinul parlamentar din 20 mai 1990 a fost ales senator de București (până la 14 octombrie 1992), iar între 9 iunie 1990 și 14 octombrie 1992 a fost vicepreședinte al Senatului.

În 1993, după Conferința Națională extraordinară de la Brașov care a decis fuzionarea PNL cu Noul Partid Liberal, sub numele primului, Radu Câmpeanu pierde președinția partidului, fiind ales vicepreședinte al acestei formațiuni politice. În același an, împreună cu un grup de adepți, se retrage și formează un nou partid PNL, iar în cadrul unui Congres extraordinar (5 febr. 1994) este ales din nou președinte al acestuia. Urmează un lung proces pentru păstrarea moștenirii și a titulaturii PNL. Decizia Tribunalului Municipiului București dă câștig de cauză formațiunii PNL-Quintus și, din acel moment, formațiunea sa se va numi PNL-Câmpeanu.

La 3 noiembrie 1996, a candidat din nou la președinția României, din partea Alianței Național Liberal Ecologiste (formată din PNL-Câmpeanu și Partidul Alternativa Verde-Ecologiștii), obținând 0,5% din voturile valabil exprimate.

În urma Congresului Extraordinar al PNL din 27 — 28 septembrie 2003, PNL-Câmpeanu a fost absorbit de Partidul Național Liberal, fiind radiat din registrul partidelor politice.

A fost senator de București din partea Alianței PNL-PD, ales la 28 noiembrie 2004, până la 12 decembrie 2008.

Radu Câmpeanu a fost distins cu Ordinul Național ”Serviciu Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (5 decembrie 2002).

În 2008, Radu Câmpeanu a anunțat că a decis să renunțe la Parlament și să-și scrie memoriile.

În septembrie 2009 s-a numărat printre semnatarii ”apelului la demnitate pentru protejarea memoriei istorice” adresat autorităților statului și inițiat de Asociația Civic Media.

2 comentarii

  • Coincidenta sau nu, tot miercuri, 19 octombrie si tot la vârsta de 94 de ani a murit la Londra, Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu. Ea l-a sprijinit pe Ion Raţiu în eforturile sale de a reuni românii din exil într-o comunitate coerentă şi o organizaţie care a luptat impotriva dictaturii comuniste. Dupa 1989,
    Elisabeth Rațiu a fost o susținătoare a democratizării României, iar la ultimele alegeri prezidențiale, acesta a fost emoționată până la lacrimi de dorința românilor din Londra care au stat la coadă pentru a vota.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS