Cum poartă oamenii pe drumuri sau îi ţin pe la uşi unii funcţionari de la taxe şi impozite

Holistic

Vânzarea şi cumpărarea unui autoturism poate deveni un calvar dacă proprietarul este din Bistriţa. Într-o postare pe Facebook, Titus Banc relatează pe larg ce i s-a întâmplat în momentul în care a vândut o maşină şi a încercat să-şi înmatriculeze alta.

Luni: Vând maşina, cer certificat fiscal și mi se dă. Dau certificatul fiscal cumpărătorului împreună cu 5, da, cinci copii pe hârtie ale contractului de vânzare-cumpărare.( o grămadă de copaci tăiați).

Marți: Plec după o înlocuitoare în Germania, fiind liniștit că cel care a cumpărat-o se poate descurca singur să își transcrie mașina pe el.

Miercuri: Sunt în Germania și găsesc înlocuitoarea și procedura de înmatriculare durează fix 20 de minute cu o singură coală de hârtie (nemții țin la pădurile lor).

Joi: Ajung acasă

Vineri: mă sună disperat omul care a cumpărat maşina de la mine și îmi spune că nu poate transcrie mașina pe el. Întreb de ce. Îmi spune: Pentru că cei de la Primărie vor să te vadă în persoană și să pună ștampila cum că financiar mașina poate fi vândută. Întreb: Păi cum? Nu ai certificat fiscal? Îmi răspunde: Păi ba da, dar zice că nu e bun. Nu mai întreb nimic, sar în mașină și mă duc la Primărie, acolo dau de un tânăr (Patriciu dacă bine rețin) care îmi spune că a minţit cumpărătorul când a spus că eu nu sunt disponibil fiind plecat în Germania. Îi spun frumos: Nu a mințit, exact așa e. Răspunsul lui Patriciu și al colegei de birou: Hai domn’le ne minți în față, păi cum de ești aici? Le spun frumos din nou: Păi uite că se poate și până la urmă aveați certificatul fiscal eliberat tot de către voi luni, deci nu era necesară prezența mea. Răspunsul lor: De unde să știm noi că certificatul nu e fals?

La faza asta mi-am dat seamă că stau de vorba cu doi retardați angajați ai Primăriei Bistrița pe pile, pe cartofi, pe nasturi. Dragii mei prieteni bugetari nu va supărați pe mine dar 60% dintre bugetari nu cred că au trecut clasa a 4-a. Sunt o mostră de cretini, retardați, proști și îmbuibați”.

Câteva zile mai târziu, în momentul în care a început procedurile de înmatriculare a noii maşini, s-a confruntat cu alt set de probleme:

„Azi mi-am rupt papucii luând în piept drumurile instituțiilor de stat.  Și am să fac un clasament al lucrurilor bune și rele.

Locul 1 la cele bune: Cel mai impresionat am fost la RAR. Am ajuns la 7:25, la fix 7:30 au deschis ușa și chiar dacă programul începea abia la 8:30. Mi-au preluat actele la 7:50. La fix 8:36 am plecat de pe poarta RAR cu treburile rezolvate. Nu mi-au cerut o tonă de hârtii și nici nu m-au alergat pe la vreun xerox. Jur că m-am simțit bine.

Locul 2 la cele bune. Chiar dacă hârtia cerută de la Finanțe (ANAF) este o absurditate și se eliberează între 24-36 de ore, când am spus că aș vea să o am azi, doamna de acolo a zis că mi-o dă în câteva ore.
Amabilă, simpatică, simpatică, trei vorbe de duh și m-a combinat. Am plecat din nou zâmbind, începând să cred cumva în instituțiile românești.

Daaaaar , Patriciu de la Primărie mă aștepta după colț. Ştia el ce știa așa că mi-a stricat fengsh-uiul zilei.

Premiul de onoare la CELE RELE merge la PrimarieEEEEEE. 

În 58 de minute înregistrate pe ceas, Camera 1 de la Primărie (Direcţia de venituri -n.r.) a reușit să rezolve un număr record de 5 persoaneeeee. Una dintre acele persoane era o mamă cu un copil de 5 luni căreia i-am zis cu voce tare să intre înăuntru și să își rezolve problema indiferent de număr. Femeia simțită a evitat inițial fiindu-i frică că probabil îi va supăra pe domnii funcționari. Dar am pus mâna pe clanța și cu tupeu am aruncat-o dincolo de ușă unde regele junglei și al biroului (Patriciu pui de leu) își făcea veacul râzând cu un simpatic brunet ce tocmai îi adusese de mâncare.

Număr oamenii, fac poze, înregistrez voia bună a lui Patriciu și a celor de dincolo de zid (a se înțelege ușă) și îmi vine rândul. Nu zic nimic, îi pun actele pe birou și …mister Patriciu îmi spune: Aș dori să nu ne mai vorbiți de rău pe Facebook , că am poză de la postarea dvs și poate ne vedem în instanţă. Tac, nu zic nimic pornisem înregistrarea pe telefon cu microfonul de la căști (am simțit că ceva o să facă înainte de a intră în birou). A terminat cele n-şpe hârtii de făcut în exact 3 minute și apoi îl întreb: Oare care e supărarea ta?’ Îmi spune din nou același lucru, cum că cineva îmi vede profilul de Facebook și îi dă lui poze. Râd și încep și îi spun și îi repet o grămadă de lucruri ca să-i între bine în cap. Convorbirea o am înregistrată.

Deci să ai treabă la Primărie e nașpa maxim. Dacă dai de Patriciu e că și cum te întorci în timp pe vremea lui Ceașca și stai în față lui Nea Caisă comunist care te freacă pentru o adeverință.

Concluzie: Din trei instituții, două au fost ok, una a fost la pământ. Deci hai că putem. Patriciule, mergi la mami și la tati și la cine te-a ajutat să te angajezi tu acolo și să le pupi picioarele, pentru că dacă lucrai la privaţi tu mureai de foame. Dacă la vârstă ta ai așa o mentalitate, atunci când vei ajunge de vârstă mea vei fi gras, chel, cu burtă urâtă, impotent și nu te va mai iubi nimeni, pentru că totul stă în atitudinea și abodarea pe care o ai în viață. Iar a ta e jenantă!„, a scris Titus Banc pe Facebook.

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • citizen

   o faza din asta am patit eu în 2003 când era la înmatriculari (…).
   am cumparat o masina din Zalau, de la niste samsari care aveau toate actele de provenienta, inclusiv chitanta vamii unde aia platisera taxa aferenta când au adus-o în tara.
   am trecut de RAR si aveam fix 30 de zile valabilitatea data de ei, dar surpriza! când am ajuns la înmatriculari, domnul C. se uita plin de emfaza la chitanta mea de culoare ROZ (da! erau tipizate pe culori tocmai ca sa evite falsurile) si îmi spune ca trebuie dovedit ca nu e falsa si el nu o poate lua în considerare (noaptea mintii, nu?!?).
   îi spun frumos ca nu e treaba lui, ca el nu e organ fiscal – cu toate ca e si el un organ, dar tipul îmi rânjeste în nas si îmi explica ca pâna nu vin cu o confirmare a Vamii din Zalau cum ca chitanta aia e autentica el nu poate face nimic.
   bineînteles ca daca urmam toate caile legale, ajungeam sa mai fac o data RAR-ul ca mai aveam vreo 3 zile pâna îmi expira certificatul ala provizoriu.
   stiti cu ce am avut noroc? cu un amic care avea la rândul lui un amic inimos, functionar la Vama din Bistrita care a cerut o confirmare prin fax de la Vama din Zalau ca acea chitanta e valabila si masina avea platite toate taxele aferente.
   cretinul ala cred ca e în continuare la înmatriculari, sunt curios cum îsi face meseria dupa 15 ani, oare o fi învatat sa-i respecte pe cei din contributiile carora îsi ia salariu sau a ramas la fel de dobitoc?

   (0)
  • Zorro

   Citizen???? Vorbesti de comisarul sef ceuc???? Mareee panarama de om… si mare combinator ca nu l-au saltat pana acum… dar… nu e timpul pierdut

   (0)
 1. Bugetarii..vesnic probleme

  FOARTE ADEVARAT…AI NR DE ORDINE .IN SALA SUNT 5 PERSOANE CA RESTUL SAU PLICTISIT SI AU PLECAT..DAR TU ASTEPTI SA ITI VINA NR DE BON DE ORDINE..CU TOTUL CA NU E NIMENI…
  DACA AI TUPEU SA INTRI TE SCOATE AFARA CA NU A STRICAT NR TAU..SI UITE ASA TE IA TOTI DRACI SI ORI PLECI SAU STAI CA FRAIERU
  BINE A FACUT BASESCU CA A TAIAT 25 % DIN VENIT LA BUGETARI..TREBUIA 75% PT CAT MUNCESC..DACA AR AVEA NORMA AR FI ALTCEVA.
  IAR ACUMA EI IN 24 SI 31 DEC LIBERI…DAR NOI DE LA PARTICULARI DACA AM FI ???? UNDE AR MERGE BUGETARII LA CUMPARATURI SAU CINE AR APROVIZIONA TOATE MAGAZINELE SA ISI CHELTUIE EI BANII SI TIMPU LIBER??
  MULTI PUTUROSI ACOLO LA BUGETARI !!!

  (0)
 2. Decembrie

  Lasă Titusule capul mai jos ca nu îți mai ajunge nimeni cu prajina la nas și nu mai jigni tu pe toată lumea ca nimeni nu e perfect și fără de păcat. Haideți sa aruncam cu pietre… De Crăciun fi mai bun.

  (0)
  • citizen

   de ce sa lase capul jos?
   probabil ca esti o loaza bugetara, daca ai lucra la privat te-ar lua dracu’ la cât esti de incompetent.
   sa ne-o sugi, asa cu capul plecat, cum vrei tu sa stea altii.

   (0)
 3. Cititor

  Tot nu înțeleg cum ajungi tu din Germania vineri și faci RAR-ul luni la mașina având in vedere ca programările sunt deja in Februarie ? Deci ești și tu din gloata lor .

  (0)
  • Mircea M.

   Pai a explicat cum. E simplu. Programul incepe la 8.30 si cei adevarati, elita, ajunge la 7.30. Li se deschide usa si cand ajunge prostimea, la 8.30, masina elitelor e rezolvata.

   (0)
 4. Cititor

  Se vede ca nu cunosti legea . In primul dupa ce vinzi o masina , tu trebuie , ai obligatia , sa mergi la Taxe si impozite , sa-ti scada masina de pe tine in baza contractului de vanzare cumparare , sa-ti platesti eventualele dari catre stat restante si sa-i vizezi cumparatorului contractele . Vizarea contractelor a inlocuit acel certificat fiscal despre care vorbesti tu , asta daca ,, Suzi ” a ta a fost inmatriculata pe persoana fizica si nu pe firma. Tu te-ai vazut cu banii in buzunar si nu te-a interesat de cumparator. Cumparatorul are obligatia de a declara masina la primaria de care apartine.

  (0)
 5. sa-l sustinem pe Patriciu

  Eu te-as da in judecata in locul angajatului de la Primarie. Nu ai nici un drept si nimeni nu are dreptul sa jigneasca pe nimeni. Sa nu uitam ca Facebook este spatiu public .
  Patriciule da-l in judecata si pune-l sa-si vanda Pub-ul sa-ti plateasca daunele morale.
  Sau sa ti-l dea direct tie sa angajezi tu bucatari si ospatari :))))))

  (0)
 6. Nu-i Banc

  Pe patriciu nu l-a jignit nimeni.
  A releva, chiar plastic, adevărul din administrație trebuie premiat, nu sancționat.
  Dorel, (care poate fi și patriciu la o adică), dacă se află în serviciul public, trebuie să-l servească.
  Să se preocupe de reducerea birocrației – informând, propunând, decizând, după caz – și să respecte timpul contribuabilului, că timpul este cea mai valoroasă resursă a celor din ale căror ”nevoi” trăiește șleahta asta de ”foncționari” fără număr .
  Și cum funcția face organul, se înființează mereu funcții, pentru noi și noi organe (publice).

  (0)
 7. Anamaria P

  Greseala porneste de la vanzator . Nu s.a informat in legatura cu ceea ce are de facut. Certificate fiscale mai dau doar perd. Juridice. Toti aveti pretentii de la funct piblici , care muncesc ore in sir fara pauza, fara a manca si a putea respira 5 min. Da, in tari civilizate oamenii mincesc cu pauze si in alte conditii. Da e adevarat oamenii sunt nemultumiti , …. mereu vor fi asa ca traim niste vremuri fara TIMP SI INTELEGERE.
  DAR oare pentru cei care muncez zi de zi, in acele functii ?
  E o chestie provocata.Patriciu isi face doar datoria. Si cand esti pus pe harta… cam asta iese.

  (0)
 8. Ana Maria P

  Intelegere…. intelegere de la cine?
  De la un contribuabil care e pus pe intregistrari si provocare verbala ?
  Sa fim seriosi….. Patriciu acesta, e chiar un functionar care isi face treaba
  Datoria cetatenilor e sa se si informele .

  (0)
  • Zorro

   aici gresesti Ano! Datoria cetatenilor este sa se asigure ca platesc darile la stat si ca Patriciu isi poate lua salariul!!!! De Patriciu ala am dat si eu… a incercat sa frece menta…sa ma ia la misto… am intrat in birou cu cumparatorul…l-a scos afara ca nu are ce cauta acolo (politicos in felul lui e adevarat…la scosul afara din birou ma refer)… dar a rezolvat problema pe loc….DAAA cu un pic de frustrare si incrancenare…dar nu a prea avut ce sa comenteze,,,,
   Acum… despre Titus…. umbla vorba in targ ca are microfoane instalate prin pub-ul lui…incep sa cred ca e adevarata povestea…mai ales ca el recunoaste ca asta face…inregistreaza si filmeaza! Oricum, pub-ul nu mai e al lui asa ca orice discutie este de prisos!
   Revenind la functionari!!! aici e adevarata problema a Romaniei… cu plictisiti, miserupisti si nesimtiti ca Patriciu, ca un individ de la pasapoarte de ex (pasapoartele care erau pe primul loc in topul meu pana azi dimineata!!!) – kkanar care a scos dacia cu nr MAI din garaj si o tinea de-a curmezisul pe banda 1 in fata sediului (pana aparea seful!!!!), si a aruncat tigara ostentativ pe jos… in fata oamenilor care-l claxonau…
   Astea ca idee… TITUS are dreptate…in felul lui de a gandi!!!!

   (0)
 9. georgiana

  Titus Banc..daca si el ii lider de opinie in orasul asta, de parca nu l-am cunoaste,
  de obicei jumate din ce zice el ii neadevar

  (0)
 10. Coleg

  Domnule, Patriciu mi-a fost coleg de clasa si se adeverste zicala „Ai grija cum te comporti cu repetentii, intr-o zi o sa ajunga seful/superiorul tau!”. A ajuns in clasa la mijlocul anului transferat (probabil nu mai aveau ce face cu el) si a fost o mare enigma pentru mine cum il treceau profesorii (adevarat, note mici, dar nemeritate) – poate avea vreo legatura cu faptul ca detin o farmacie din ce imi amintesc-… oricum dupa ce ca era… mai si semnaliza, vb aceea… Si evolutia lui profesionala este… hm, de bac nu mai zic! Totul e o mare enigma…si oameni de acest gen intalnim, probabil, in multe institutii.

  (0)
  • contribuabil

   felicitari, acum nu mai e nevoie de nici o dovada ca ala e „omul potrivit la locul potrivit”.
   va multumim ca ati intervenit, ca altfel unii traiau cu incertitudinea ca au acuzat pe nedrept un imbecil.

   (0)
 11. mosu

  ….sar ca si cainii functionarii. Ei sunt pana la urma cei batjocoriti, chipurile!!
  Auzi la ei ca nu au timp sa manance nici 5 minute!!!
  Nu aveti timp pt ca nu va stiti organiza si inlocui de la ghiseu pt pauza de masa. De fapt, ce vorbesc eu aici. Unii sunteti in pauza de la 8 la 16

  (0)
 12. Cititor

  Da , in Germania ai avut noroc ca a venit turcul cu tine si in 20 de minute ai iesit cu numerele de zoll .De nu venea cu tine nu-ti scoteai nici azi numere . Pierdeai programarea la RAR. La RAR nu ai comentat nimic sa nu-ti bage de vina la masina. Dupa cat timp ti-a dat cartea de la RAR ? ca pe loc nu ti-a dat-o sau ai avut pile ?

  (0)
 13. pitbull sever

  DACA ERA PUS PE INREGISTRARI E CLAR CA CU ASTA SE OCUPA.poate si patriciu ala a gresit ceva dar sunt unii in oras parca e VIPURI domle, vor sa li se rezolve problema, da a lor nu si a altora, asta titus vad ca e pus pe scandal

  (0)
 14. Boca

  Ce Dumnezeu aveți cu functionatii, sunt și ei oameni și oameni de de îi băgați în aceeași oala? Nu toți sunt analfabeți leneși și cu comportament neadecvat. La fel plătesc și ei toate dările către stat și dacă stau pe bani publici nu stau degeaba ci muncesc și nu primesc nimic gratis. Sa facem diferența dintre cei locali mici și nesemnificativ cu cei de pe la capitala cei supuși care benefice a de n facilități. Fiți serioși și respectați munca fiecăruia.

  (0)
  • Boca Arsenie

   “…și dacă stau pe bani publici nu stau degeaba ci muncesc…”. Poi ori stau degeaba, ori muncesc, hotareste-te …

   (0)
  • Zorro

   De unde platesc darile??? Iti spun eu!!! Tot din darile date statului ce cei care prin munca lor aduc plusvaloare banului….
   La bugetari, e o joaca cu darile astea… le dau ca sa circule mai multi bani pe piata sa creasca pib-ul… sa incaseze unii altii comisioane mai mari! Nu are nimic de a face cu valoarea adaugata!
   Daca iti elibereaza o hartie, te taxeaza, dar asta nu inseamna ca ei fac bani (ca produc bani)… nu ai ce face ca cetatean… pentru ca ei detin monopolul! Si pana la urma fac ce scrie in fisa postului!!!! Asta daca fac… dar cum sunt prea multi, nu fac decat sa se manance intre ei si sa fie sictiriti si nesimtiti cu contribuabilii ca doar ei se cred o fiinta superioara… kkatul lor nu pute!!!

   (0)
  • citizen

   @boca – da, ei îsi platesc darile si impozitele din bani proveniti din darile si impozitele altora care cotizeaza (contribuie, ca sa întelegi si tu) la statul asta minunat care le plateste salariile aproape dublate pe aceeasi incompetenta – ca doar nu s-au trezit mai destepti peste noapte.
   statul nu produce nimic (doar pagube), doar colecteaza de la altii care produc.
   trebuie sa-ti desenam ca sa întelegi sau nu are rost sa ne obosim?

   (0)
 15. Boca

  De ce nu va luați de medici și asistente care,, stau,, tot pe bani publici, mai au pretenția și la mită și se mai,, joaca,, și cu viețile noaste. Tot bugetari sunt. Voi ăștia cârcotași mai vedeți-vă de viata voastra și dacă trăiți în România acceptați tot ceea ce se întâmplă dacă nu plecați în străinătate dacă acolo e mai bi e. Dar nici nu faceți nimic sa schimbați ceva dați doar din gura, atunci capul plecat și stați cu spatele.

  (0)
  • veveritza

   roaga-te sa nu le vina astora ideea sa schimbe ceva, tu si astia care latra ca tine o sa aiba numai cucuie în cap.
   bag de seama ca esti bugetar, de aia esti asa de inflamat.

   (0)
 16. dsadsa

  Nu inteleg de ce comentati daca nu aveti nici o treaba cu cele ce se intampla….sunt 5 persoane in sala, printre care sa zicem ca si mamica cu copilul….ok toate bune…gandirea ta de animal numara oamenii nu si masinile…realitatea in schimb ne zice ca cei 4 din fata ta sunt reprezentatii unor firme…diferente nr de ordine o reprezinta numarul de masini pentru care cei 4 au venit…in concluzie, decat sa fi prost si sa vorbesti aiurea, informeaza-te…nu te costa nimic…nu tin partea nimanui, cunosc sistemul bugetar, in mare parte aprob cele spuse, cu un lucru nu sunt de acord…jignesti o persoana care dupa spusele tale e incompetenta, doar pentru simplul fapt ca tu esti …. in oras si nu te supui unor legi pe care acel bugetar le respecta cu sfintenie (constat din cele scrise in articol ca ar fi vorba de un tanar)….o spun din experienta, desi n-am lucrat in sistemul bugetar pana acum, la inceput respectam fiecare virgula din atributiile de serviciu. Intradevar, dupa ce am realizat ca exista anumite „ocoliri” mai rapide ale regulamentului le-am implementat in munca de zi cu zi

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.