Val de aer polar peste judeţ. Unde a fost cel mai frig. Nouă avertizare meteo

Holistic

ACTUALIZARE Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de temperaturi scăzute, intensificări ale vântului și brumă timpurie, valabilă de marți 25 septembrie, ora 9.30, până joi 27 septembrie, ora 9.00.

În intervalul menționat vremea va fi rece, iar valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în general cu 4…8 grade mai coborâte decât normele perioadei. În timpul nopților și al dimineților, local în centrul țării, pe arii restrânse în nord-vestul teritoriului și în dealurile Munteniei și ale Olteniei și cu totul izolat în rest, temperaturile vor coborî sub 0 grade și se va produce brumă.

Pe parcursul zilei de marți, 25 septembrie, vântul va mai avea unele intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze mai mari pe litoral, în nordul și în centrul Moldovei unde temporar se vor atinge viteze de 55…70 km/h. La munte, mai ales în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, vor fi rafale în general de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, trecător vor fi precipitații slabe, mixte.

Miercuri 26 septembrie, intensificări ale vântului se vor mai semnala în regiunile estice și sud-estice, cu rafale de 45…55 km/h.

Conform prognozei meteo pentru perioada 24 septembrie – 8 octombrie, în Transilvania începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative față de mediile multianuale, cu maxime de 11…16 grade și minime de 0…5 grade, mediat regional – valori nocturne negative fiind de așteptat în zonele depresionare, unde se forma brumă. O creștere de temperatură va fi în perioada 28-30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul sau ușor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privința valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată în jurul datei de 29 septembrie și pentru perioada 2-6 octombrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ Temperaturile au scăzut în noaptea de luni spre marţi şi în judeţul Bistriţa-Năsăud până aproape de limita îngheţului. Minima a fost de 2,5 grade Celsius şi s-a înregistrat în zona de munte, mai precis la Piatra Fântânele, în Pasul Tihuţa. Astăzi nu vor fi mai mult de 12 grade Celsius la Bistriţa, iar la noapte va fi şi mai frig, însă de miercuri încolo cresc din nou temperaturile.

Potrivit meteorologilor, marţi, vremea se răceşte în toată România, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8-10 grade mai coborâte faţă de cele normale în această perioadă a anului. Practic, intră pe deplin în vigoare alerta meteo de vreme severă emisă de meteorologi şi valabilă până miercuri. Cauza este valul de aer polar venit dinspre est şi care cuprinde toată ţara.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 21 de grade, cu până la 10 grade mai scăzute faţă de ziua de luni. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în Lunca Dunării, în rest, frigul va fi resimţit serios.

Vor fi şi precipitaţii în cursul zilei, se vor înregistra ploi locale în nordul şi centrul ţării şi izolat în celelalte regiuni. La peste 1.800 de metri vor fi precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificări de 80 – 100 de km/h pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Şi în zonele mai joase vor fi, de asemenea, intensificări ale vântului, mai ales în Molodva, unde rafalele vor avea viteze de 55 – 70 de km/h.

Temperaturile minime ale zilei vor fi între 0 – 9 grade în majoritatea ţării, însă în depresiunile Carpaţilor Orientali vor coborî chiar şi la minus 2 grade Celsius. În nord-vest, centru şi în zona deluroasă din sud se va produce brumă. Presiunea atmosferică este în creştere.

O creştere de temperatură este de aşteptat pentru perioada 28-30 septembrie, când regimul termic va deveni apropiat de normal, dar sunt prognozate ploi în 29 septembrie şi apoi din nou în intervalul 2-6 octombrie.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.