Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a început cercetările pentru furt de apă în comuna Telciu, însă numărul de dosare penale este mult mai mic decât cel anunțat de managerul Aquabis, Ion Șandru, care vehicula că ar fi vorba de 800 de familii din comună care se fac vinovate de această infracțiune.
”Nu au fost înregistrate 800 de dosare penale, mai puține, sub 10. La una dintre plângeri e un tabel cu mai multe persoane, nu știu câte, ce știu că e că sunt multe persoane. Am început cercetările de îndată, ca la fiecare dosar care se înregistrează. Dacă domnul Șandru spune că a făcut 800 de plângeri, e treaba dânsului”, a spus comisarul șef Lupșa, vineri, într-o conferință de presă prilejuită de bilanțul activității IPJ din 2021.
El a mai menționat că situația de ordine publică de la Telciu, episodul din vară fiind unu sporadic: ”La Telciu a fost o situație generată de anumiți factori, nu este o situație permanentă care să necesite permanent dispunerea unor măsuri specifice pe acea zonă. Suntem atenți la zona respectivă, monitorizăm toatea spectele și sperăm cu toții să nu se mai întâmple, dar anumite lucruri care s-au întâmplat la Telciu nu depind de noi”.
Șeful IPJ a spus că polițiștii nu au competențe să asiste Aquabis la ridicarea contorilor. ”Să-și ia firmă privată!”
Managerul Aquabis Ion Șandru a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că Aquabis a făcut plângeri penale pentru furt de apă împotriva a 800 de familii care au locuințele racordate la rețea, au consumat și nu au plătit.
”Avem 1175 de branșamente cu contor și erau 200 și ceva de contracte încheiate. La ceilalți am făcut dosare penale pentru furt. Vom vedea ce sentințe va da instanța”, a spus Șandru.
Potrivit acestuia, la Telciu se consumă/personă/zi o cantitate de 270 de liri de apă față de 120 de litri/persoană/zi cum sunt dimensionate instalațiile în mod obișnuit.
”Stația de tratare merge la 52 mc/oră, maximul la care a fost proiectată, și ar trebui să meargă la 20 de mc. Eu am vrut să o opresc, dar am avut interdicție de a intra în comună poate pentru că sunt mai recalcitrant (râde). Când am vrut să facem acțiunea respectivă, să ridicăm contorii, am discutat cu Jandarmeria și cu Poliția au zis că da, vin, iar când am ajuns acolo a doua zi mai rămăseseră câțiva gardieni și au zis că ceilalți au fost retrași și au ordin să nu-mi permită accesul pentru a asigura liniștea publică. A fost o decizie politică”, a spus Ion Șandru.
Doamna cu vesta este de la CNN ? Indiferent ce sentinte va da instanta , situatia este scapata de sub control. Probabil la nivelul statului aflat in disolutie (presedintele zice ca e un stat esuat!) ar trebui infiintata o alta structura care sa rezolve astfel de probleme. Asta deoarece nici politia nici jandarmeria nu au responsabilitati in acest tip de fapte . Sau au? In ce ma priveste , cred ca da. Ca se dau la o parte , este alta treaba! Societatea AQUABIS , pana la urma nu este a d-lui Sandru , sa se descurce cum va putea dansul in demersul de a mai recupera ceva din investitia facuta. Acele contoare sau apometre ar putea fi probe la dosarele de furt iar cei care nu permit accesul in localitate sunt sfatuiti pentru asta. Am vazut la Bucuresti cum s-a respectat verdictul dat de instanta . intr-o tara unde politicienii impreuna cu presedintele nu respecta constitututia si legile tarii de ce sa ne miram despre povestea din Telciu , care parea savea un sfarsit tot mai incert.
Incetul cu încetul, îmi dau seamă că, după peste 30 de ani de așa-zisă democrație liberală,capitalism de„cumetrenie”… poporului român nu i se potrivește. Am început prost în 1989 sub lumina clărvăzătoare a tovarășilor, revopsiți în domni, Ioan Ilici Iliescu, Petre Roman, Gelu V. Voiculescu ș.a. Și cu faimoasele lozinci „Noi muncim, nu gândim”, „Nu ne vindem țara” sau „România este o grămadă de fiare vechi” până la „Pune-ți masca să ajungi pasca”. Să fim serioși, noi nu suntem nemți sau vikingi, avem gena noastră și cere altfel de democrație. Pluripartidism, economie de piață, stat autoritar asemănător muscalilor rasputini. Aștept ofertele politice din decembrie 2024. Nu este exclus ca până atunci să mirosim „pucioasă de Kazahstan”.