Actualitate

Poliția Animalelor Bistrița-Năsăud, asaltată de sesizări din toată țara

Iubitorii de animale din toată țara trimit sute de sesizări Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud de fiecare dată când se întâmplă vreun eveniment cu impact emoțional, abandon de pui sau situații în care proprietarii batjocoresc animale.

”De când s-a înființat Biroul pentru Protecția Animalelor am avut foarte multe sesizări. Când se întâmplă vreun eveniment cu impact emoțional, vin sute de sesizări referitoare la acea speță din toată țara din partea unor persoane care fac parte din grupurile de iubitori de animale”, a declarat comisarul șef Mihai Lupșa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În conferința de presă în care a prezentat bilanțul activității din anul trecut, Mihai Lupșa a arătat o fotografie cu trei căței: ”Uitați ce am salvat eu! I-am găsit într-un container. I-am dus la medicul veterinar, din păcate doar doi mai trăiesc”.

Potrivit comisarului șef Marius Șugar, cele mai multe sesizări au legătură cu pui de animale abandonați în diferite locuri sau referitoare la proprietari care le maltratează.

Biroul pentru Protecția Animalelor a făcut anul trecut peste o mie de acțiuni și controale pentru combaterea faptelor de natură contravențională și penală privind animalele aflate într-o situație de pericol și a dat 727 de sancțiuni contravenționale.

De asemenea, au fost înregistrate 103 dosare penale fiind dispusă reținerea a două persoane în urma desfășurării a 6 percheziții domiciliare. Au fost soluționate 100 de petiții și au fost dispuse două ordine de plasare a animalelor în adăpost.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  • uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie; asistenţă medicală, altfel riscă amenzi.

9 comentarii

  • Poliția animalelor, la fel ca actiunile de promovare LGBT sunt contra naturii și contra valorilor creștine. Dacă astea sunt preocuparile statului român, atunci îi doresc faliment usor.

    12
    39
  • Să facă ceva, poliția animalelor, nu doar pe statul de plata.
    Sunt atâția câini abandonați ,lăsați de nemernici de pe la sate.
    Obligați să sterilizeze animalele, nu sa i lase la marginea drumului.
    Verificări la toți deținătorii de animale ,de modul cum îi îngrijesc, ii ai ,tii asumi,nu ți bati joc de bietele suflete.
    Cine omoară un animal ,mâine omoară un om.
    N am auzit de acțiuni notabile a poliției animalelor, să nu fie o alta categorie mâncătoare de bani.
    Faceți publice acțiunile acestora .
    Multumesc

    26
    4
    • Se plimbă pe lovelele noastre.
      Voi ce nu înțelegeți este că instituțiile statului au angajate și creează funcții doar pentru
      ,,persoanele partidelor”. Credeți că îi doare undeva de părerile voastre?
      Vă doresc votare faină pentru anul 2024!

      12
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.