Poliția Locală Bistrița face o serie de precizări referitoare la parcările amenajate pe domeniul public sau privat al municipiului, gestionate de către autoritățile administrației publice locale, precum și modalitățile de achitare a tarifelor pentru utilizarea acestora de către proprietarii/utilizatorii de autovehicule.
”În momentul de față, parcările cu plată pe raza municipiului Bistrița sunt amenajate pe următoarele străzi: Piața Centrală, George Coșbuc, Nicolae Titulescu, Alexandru Odobescu, Alba Iulia, B-dul Republicii, Piața Petru Rareș, 1 Decembrie, Crinilor, Calea Moldovei și străzile din zona pieței Decebal (Cuza Vodă și Arțarilor). Zonele în care este permisă parcarea doar cu achitarea tarifului de staționare sunt semnalizate cu indicatoare de informare.
Modalitățile de achitare a tarifelor pentru utilizarea parcărilor publice cu plată, de către deținătorii de autovehicule, puse la dispoziție de administrația locală sunt:
1. Parcometrele ( pentru achitarea unui loc de parcare cu bancnote și fise);
2. Prin SMS numărul 7420 disponibil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom România Mobile și Vodafone fie prin aplicația mobilă TPARK pentru Android, iOS și Huawei;
3. Abonamentele de parcare;
4. Contract de rezervare pentru instituții, organizații guvernamentale și neguvernamentale sau agenți economici;
1. Parcometrele au fost verificate de inspectorii din cadrul serviciului de specialitate al Primăriei municipiului Bistrița. Le întâlniți funcționale, amplasate pe următoarele străzi: George Coșbuc nr. 4, Alexandru Odobescu nr. 8 și nr. 17A (parcarea Taxe și Impozite Locale), Alba Iulia, Nicolae Titulescu nr. 29, B-dul Republicii nr. 53, Zimbrului (întrucât strada are regim de circulație în ambele sensuri și oprirea este interzisă, utilizarea acestora este posibilă dar pentru parcarea în zona adiacenta – B-dul Republicii), Piața Petru Rareș (Consiliul Judetean BN), 1 Decembrie, Calea Moldovei (vis-a-vis de supermarketul Penny), Crinilor nr. 1 și Ursului.
Tarifele aplicate sunt următoarele:
a) pentru 30 minute: 2 lei;
b) pentru 1 oră: 3 lei;
c) pentru 1 zi: 20 lei
Solicităm cetățenilor, în cazul în care constată că un parcometru este nefuncțional, sa apeleze dispeceratul poliției locale a municipiului Bistrița. Vom prelua sesizarea și o vom direcționa spre soluționare, serviciului de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Bistrița.
2. Prin SMS la numărul 7420 disponibil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone sau prin aplicația mobilă TPARK pentru Android, iOS și Huawei.
Tarifele sunt următoarele:
a) 0,35 euro + TVA/30 minute
b) 0,55 euro + TVA/oră
3. Abonament de parcare: lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei. Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.
4. Contract de rezervare, pentru instituții și autorități publice, organizații guvernamentale și neguvernamentale, persoane juridice sau persoane fizice autorizate care au sediu și îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare publică sau cu plată, menţionată în adresa de solicitare și care în vederea desfășurării activității în condiții normale necesită locuri de parcare, maxim două locuri pentru fiecare sediu: 1.500 lei/an/ loc de parcare, pentru fiecare sediu al persoanei juridice.
Menționăm că tichetele de parcare sunt retrase de la comercializare, dar cele deja achiziționate de conducătorii auto pot fi utilizate și vor fi considerate valabile de către polițiștii locali.
Pentru informații suplimentare, puteți apela dispeceratul poliției locale al municipiului Bistrița utilizând orice canal de comunicare pus la dispoziția dvs.: telefon 0263 239 376, telefonul cetățeanului 0800 0800 33 sau prin intermediul aplicației WhatsApp 0756 122 070”, transmite Poliția Locală Bistrița.
Oare Primaria Bistrita care impune o taxa pentru parcarile din oras, ne poate prezenta o situatie financiara a sumelor incasate in ultimii trei ani si a modului de cheltuire a acestora ?
Exista inca o multime de piste de biciclete unde nu sunt parcometre , SMS-urile nu sunt necesare si nu trebuie achitate nici abonamente. Asta este calea , va puteti descurca fiecare dupa cum va ajuta norocul si mintea. Masinile pot stationa oricat , nu va temeti , nu se percepe nicio taxa si despre aceste locuri politia locala nu face nicidecum vreo precizare… Nu indemn la fapte antisociale .Este o constatare a mea si a altora.
Poliţia locală amendează şoferii care nu plătesc parcarea pe străzile enumerate. Corect!!! Dar de de nu-i amendează şi pe aceia care staţionează în faţa porţilor (căilor de acces în curţi)? Locatarii de la acele imobile când vin acasă nu pot intra în curte, pentru că nişte nesimţiţi au blocat poarta. Astfel sunt nevoiţi să lase maşina în stradă, adică să plătească tariful de parcare sau să nu plătească şi vor fi amendaţi. Yuhoo! Trăiască republica!!!
… sau pe căile de acces din fața blocurilor?