Conform proiectului de buget, Poliţia Locală şi-a propus în 2012 să încaseze venituri proprii de 40.000 de lei, dar nu a reuşit. Au fost încasaţi doar 24.000 de lei, aşa încât anul acesta ţinta e mai uşor de atins, venituri proprii de 25.000 de lei. Pentru dezvoltare, Poliţia Locală şi-a propus să cheltuiască doar 27.000 de lei, cu peste 70% mai puţin faţă de 2012, iar pentru funcţionare suma de 3,8 milioane de lei, cu 25% mai mult faţă de anul trecut.
Dar haideţi să vedem care sunt marile isprăvi ale Poliţiei Locale care necesită suplimentarea cu 700.000 de lei a bugetului instituţiei pe anul în curs. Le găsim în raportul de activitate al primarului.
Astfel, de exemplu, Biroul de Siguranţă Publică a dat anul trecut de 2.093 sancţiuni contravenţionale în valoare de 361.007 lei, dar, atenţie, nu a încasat nici 10% din acestea. Mai precis, au fost încasate sancţiuni 37.228 lei. În schimb, poliţiştii locali au blocat 152 de maşini, o sursă foarte bună de venituri din moment ce toate au fost încasate.
Compartimentul de pază a asigurat paza la două imobile (oare camerele de supraveghere cu ce se mai ocupă?) cu un efectiv de 11 agenţi de pază. De la jumătatea anului, cinci agenţi de pază au fost redistribuiţi în cadrul compartimentului Dispecerat.
Poliţiştii de la Siguranţa circulaţiei au aplicat, în total, 1.350 de sancţiuni în valoare de 139.451 lei din care au încasat, atenţie, 419 în valoare de 27.031 de lei. Faceţi dumneavoastră un calcul de eficienţă. De ce le mai aplică, de ce îi mai plătim?
Serviciul de control comercial are 10 angajaţi. Ei au făcut 2543 controale de zi şi de noapte la unităţi de comerţ, servicii şi alimentaţie publică, cu activitate permanentă cât şi cu activitate sezonieră. Pentru abaterile constatate au dat amenzi de 53.500 lei şi s-au încasat, atenţie din nou, 14.225 de lei.
Biroul disciplina în construcţii s-a axat pe controale pentru identificarea lucrărilor de construcţii şi afişajul stradal, executate fără autorizaţie. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 93.500 lei din care achitate – 2.000 lei, contestate – 46.000 lei, date în debit către Direcţia Venituri – 44.000 lei, neachitate ( se află în termenul legal de contestare) – 1.500 lei.
“Poliţia Locală” a municipiului Bistriţa, a fost înfiinţată în temeiul Legii nr.155/2010. Este condusă de un director executiv şi este constituitădin: Serviciul Siguranţă Publică, Protecţia mediului, Evidenţa persoanei, Biroul Ordine Publică, Compartimentul Siguranţa Circulaţiei, Serviciul Control compus din Biroul Disciplina în Construcţii şi Biroul Inspecţie şi Coordonare şi Biroul Contabilitate care încorporează în structura sa şi Compartimentul Sănătate şi Securitate în Muncă, PSI, precum şi Compartimentul de Secretariat Relaţii cu Publicul.
„Poliţia Locală are atribuţii pe linie de protecţia mediului, evidenţa persoanei şi circulaţie, astfel încât activitatea poliţiei locale a devenit mult mai complexă, însă numărul de personal a rămas la nivelul anului 2010. De asemenea veniturile nu au înregistrat nici o creştere dimpotrivă au scăzut drastic în cursul anului 2012. Sporul de dispozitiv câştigat de poliţiştii locali în anul 2010 prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile a fost considerat nelegal de personalul Curţii de Conturi”, se arată în raportul primarului Ovidiu Creţu.
Aşadar, Poliţia Locală, care adesea se calcă pe picioare cu Poliţia adevărată şi chiar o încurcă, are grijă teoretic să ne scape de infractorii mărunţi. Numai că, aşa cum reiese din statistici, practic în afară de şoferii care îşi găsesc maşinile cu roţile blocate, nimeni nu pare să ia în seamă această structură bine plătită care înghite 3,8 milioane de lei din bugetul local. Încasarea amenzilor în cuantum de 5-10% arată că ori avem Poliţie locală, ori nu avem, tot aia e, vorba cântecului. Cerşetorii sunt la locul lor, formaţiile doctorului Dorel Cosma pot defila cu toboşarii în frunte chiar dacă nu sunt flancate de zece poliţişti locali şi exemplele ar putea continua. Chiar azi am văzut pe strada Gării doi poliţişti locali care stăteau pe trotuar ca nişte stâlpi. Nu ar fi mai ieftine nişte camere? Nu ar fi mai bines ă fie plătiţi cu sume decente două-trei echipaje care să intervină la nevoie?
E adevărat, în 2007, Poliţia, pe atunci comunitară, acum locală, a fost cea mai eficientă din ţară, dar de atunci au trecut peste 5 ani.
Cristiana Sabău
Din ce am inteles din articol rolul acestor indivizi si a celor care ii coordoneaza (cred ca primaria) este acela de a da amenzi pe banda rulanta pentru toate nimicurile pe cand adevaratii infractori sunt in cardasie cu ei si autoritatile orasului si judetului. Daca asa este atunci nu va trece mult timp pana cand toata Romania aici intra si orasul nostru drag se va transforma intr-un stat politienesc (scuze militienesc) cu nimic diferit de ce sa intamplat inainte de 1989.
Ciudat totusi ca incasarile nu pot fi fortate prin blocarea conturilor sau porprirea salarilor direct la locul de munca in cel mai rau caz sau prin trimitere de executor juridic asa cum sa face si pentru 1 Leu la persoane juridice. Scurt si fara mila.
Prezenta Politiei locale este binevenita si se pare este nevoie si mai mult. Cind, de exemplu, este prezent cite un politist la trecerea de pietoni din Viisoara dimineata la ora 8.30, copiii pot trece in siguranta strada catre scoala si nu a mai avut loc niciun accident.
Si prezenta, si doar cind stau ca si statuile, ei tin in frau pe cei certati cu ideea de convetuire respectuosa.
Bugetul in sensul asta poate sa devine si mai mare si legea trebuie sa devina mai aspra cu cei care gresesc intentionat pentru ca stiu ca nu patesc nimic chiar si daca sunt amendati.
Pana cind bunul simt nu se dezvolta la cei care isi fac de cap in spatiul public, trebuie politia sa faca ordine. Alta solutie?
Ar fi jale daca militia ne-ar da amenzi si tot ei le-ar incasa. Jalea ar fi cat casa daca ar trebui sa se si autofinanteze din amenzile incasate! Incercati sa va inchipuiti ce ar insemna. Din fericire, amenzile se platesc la taxe si impozite. In rest, sanatatea, invatamantul, ordinea publica… se cer finantate. Dar poate ca nu-i obligatoriu. Oricum, finantarea in aceste domenii e jalnica, de ce sa ne mai fortam? Le taiem de pe lista si am inchis subiectul. Cu desavarsire!