Actualitate

Poliţia va face verificări la Roşu Tour, care deţine autocarul implicat în accidentul din Franţa

Poliţiştii vor face verificări, luni, la sediul firmei Roşu Tour din Bistriţa, firma proprietară a autocarului implicat în accidentul din Franţa, fiind vizat contractul în baza căruia a fost închiriată maşina agenţiei de turism din Suceava. Premierul Victor Ponta a declarat că în urma cercetărilor făcute la nivelul MAI se vor stabili motivul accidentului şi eventualii vinovaţi.

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Bistriţa-Năsăud, a declarat, duminică, că a stat de vorbă la telefon cu unul dintre administratorii firmei, Corneliu Roşu, care se află pe drum spre casă din Germania.

„Mi-a spus că e pe drum şi că luni dimineaţa ne va pune la dispoziţie toate actele în baza cărora a fost închiriat autocarul agenţiei din Suceava. Vom verifica legalitatea actelor, în ce bază a fost închiriată maşina, cine e partea responsabilă. Trebuie să vedem contractul. Nu putem vorbi de o anchetă în acest moment. Facem verificări. Doar dacă suntem solicitaţi de poliţia franceză, pe baza datelor pe care le are de la locul accidentului, vom face o anchetă. Deocamdată, ne rezumăm la verificări”, a declarat comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan.

El a declarat că, din conversaţia telefonică pe care a purtat-o cu Corneliu Roşu, acesta i-ar fi spus că unul dintre şoferii autocarului era al firmei Roşu Tour, iar ceilalţi doi ai agenţiei de turism din Suceava.

„Mi-a spus că a explodat un cauciuc de pe faţă şi că aceasta a fost cauza accidentului. Mai multe nu ştia nici el. Venea din Germania. Toate informaţiile mi le-a furnizat prin telefon, din ce aflase şi el”, a spus Mureşan.

Întrebat dacă firma Roşu Tour a avut vreodată probleme legate de starea tehnică a maşinilor, Mureşan a declarat: „De starea tehnică, nu ştiu să fi avut. Probleme a mai avut din punct de vedere economic, dar nu mai amri ca alte firme”.

Contactat telefonic, şeful Registrului Auto Român Bistriţa (RAR), Liviu Marica, a declarat că, de trei luni de când conduce instituţia, nu a verificat maşinile companiei.

„Nu au venit pentru inspecţia tehnică periodică pe la RAR de când sunt eu director, dar acest lucru nu spune nimic. Poate au făcut-o înainte, aceasta e valabilă 6 luni. E la fel de posibil să o fi făcut în altă parte, la serviceuri autorizate. Nicio firmă de transport internaţional nu îşi permite să circule cu cauciucuri uzate. În străinătate, amenzile sunt foarte mari”, a spus Marica.

Silvia Şulea, proprietara altei agenţii de turism din Bistriţa care face transport internaţiona, a declarat că imediat ce a auzit de accident a sunat un şofer al firmei Roşu Tour pe care îl cunoştea de teamă ca nu cumva acesta să fi fost la volan.

„Nu era el la volan. Se află acum în Slovacia, dar soţia lui mi-a spus că exact înainte să plece la drum atât el, cât şi ceilalţi, firma a schimbat cauciucurile tuturor maşinilor. Erau noi. Eu cred că e posibil ca explozia să se fi produs şi de la aceste călduri foarte mari”, a declarat Silvia Şulea.

Duminică, la sediul firmei Roşu Tour din Bistriţa nu era nimeni. Administratorii firmei nu au putut fi contactaţi telefonic.

Ministerul Afacerilor Externe confirmă decesul unui cetăţean român în accidentul din Franţa, fără a preciza vârsta acestuia, la care se adaugă patru răniţi grav, 27 de răniţi cu diverse forme de traumatisme care nu pun viaţa în pericol şi opt persoane cu traumatisme uşoare, informează Mediafax.

Premierul Victor Ponta a precizat că a decedat ”un copil de o vârstă foarte fragedă”.

„Conform datelor transmise de autorităţile franceze este vorba despre patru răniţi grav, 27 de persoane cu diverse forme de traumatisme, care nu pun viaţa în pericol, opt persoane cu traumatisme uşoare şi un decedat. Autorităţile franceze au intervenit prompt cu toate mijloacele necesare, în momentul de faţă toate victimele au fost evacuate şi se află sub îngrijire medicală de specialitate”, precizează MAE.

Ambasada României la Paris va acorda sprijin pentru repatrierea persoanelor afectate de accident.

La faţa locului s-au deplasat şi sunt prezenţi atât consulul general al României la Marsilia, cât şi consulul onorific al României la Nisa.

Atât Ambasada României la Paris, cât şi Consulatul General al României la Marsilia menţin legătura permanent cu autorităţile franceze implicate.

Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului rutier din Franţa, Ministerul Afacerilor Externe a activat Unitatea de Alertă din cadrul Centrului Consular de Crize, existent în MAE, şi a pus la dispoziţia familiilor cetăţenilor români implicaţi în accident două linii telefonice dedicate – 0730.717.970 şi 021.431.15.98.

Potrivit MAE, accidentul rutier a avut loc în jurul orei locale 09.30, pe autostrada A8, în dreptul localităţii Vidauban (lângă Marsilia), fiind implicat un autocar transportând 40 de cetăţeni români, care se deplasa din direcţia Madrid către România.

Din datele preliminare cauza probabilă a accidentului ar fi explozia unui pneu, autocarul răsturnându-se şi intrând pe contrasens.

Premierul Victor Ponta a convocat, duminică după-amiază, la Guvern, o celulă de criză formată din din ministrul de Interne Mircea Duşa, ministrul de Externe Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, urmare a accidentului din Franţa în care a fost implicat un autocar al firmei Roşu Tour din Bistriţa în care se aflau cetăţeni români.

”Având în vedere gravul accident de circulaţie înregistrat în această dimineaţă în Franţa, în care au fost implicaţi mai mulţi cetăţeni români, prim-ministrul Victor Ponta a cerut autorităţilor centrale şi locale să se mobilizeze de urgenţă şi să se implice în rezolvarea acestei situaţii de criză, pentru a veni atât în sprijinul victimelor dar şi în sprijinul familiilor acestora”, a motivat Guvernul.

Victor Ponta a spus că majoritatea cetăţenilor din autocar erau din judeţul Suceava. ”Au început verificările legate de respectarea condiţiilor legale, firmele implicate, respectiv cerinţele tehnice. Vom stabili ce a stat la baza producerii acestui accident, eventualele vinovăţii”, a subliniat el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS