Timp de gândire

Politica plină de ascunzişuri

Poate vă întrebaţi, la fel ca şi mine, de ce la noi politica e mereu plină de ascunzişuri, de ce nu aflăm la timp cine a fost la mitinguri „uriaşe”, de ce nu îi vedem pe reprezentanţii partidelor fotografiindu-se unii cu alţii, bucuroşi că se află printre ai lor militând pentru o cauză. Pentru că, la noi, printre participanţi se află oameni care nu ar trebui să se afle acolo, şefi de instituţii, angajaţi la stat care îşi iau liber cu acordul partidului, în mijlocul săptămânii. De asta!

Cum se face când trebuie să aduni multă lume într-un loc unde se ţine un mare miting politic, fie el la Cluj pentru susţinerea preşedintelui suspendat, fie la Bucureşti pentru eclipsarea congresului PPE? Vă spun eu: sunt chemaţi, în primul rând, cei care au primit ceva de la partid, funcţii de primari, consilieri locali sau judeţeni, posturi în administraţie, cei care au avut ceva de câştigat. Li se spune clar: ai primit, acum e rândul tău să dai. Aşa că urcă cu toţii în autocare şi, volens-nolens, merg la miting. Tot ei mai au misiunea de a face rost de militanţi de pe unde pot. Aşa se explică de ce pe Facebook, de exemplu, sunt anunţuri potrivit cărora un anumit profesor îi invită pe studenţi într-o excursie şi, la întoarcere, le promite o masă gratuită şi, de ce nu, o notă mare la examen. Aceasta din urmă e bonus de la mine, dar pun pariu că aşa merg lucrurile, din păcate.

În realitate, la noi, foarte puţină lume face politică din convingere. E ca şi cu setea de cultură. Toţi se plâng în stânga şi în dreapta că nu avem operă, teatru şi filarmonică, dar, dacă am avea, nu s-ar duce să dea 50 de lei pe biletul de intrare mai nimeni. Tot aşa şi cu politica. Toţi se dau militanţi dacă îi duce partidul cu autocarul la miting şi le dă o masă. Ar fi cu adevărat ceea ce pretind că sunt dacă şi-ar cumpăra bilet de tren, şi-ar lua trei zile fără plată de la serviciu şi s-ar duce pe banii lor să militeze pe stadioane sau în pieţe. Ar merge cineva din Bistriţa până la Bucureşti sau la Cluj pentru două ore de discursuri? Mă îndoiesc profund. Personal, m-am plictisit ascultându-le în faţa televizorului. Dacă partidele nu ar acţiona la comandă, toate aceste manifestări ar fi un fiasco.

M-am chinuit ieri cu orele să găsesc fotografii pe conturile de Facebook ale liderilor USL postate de la mitingul care s-a ţinut pe Arena Naţională. Am găsit doar două cu Dorin Popescu şi cu nimeni cunoscut în jur. Îmi pot imagina că atunci când a vrut să-şi facă o fotografie pe Arena Naţională a fost trimis departe de locul în care stăteau ceilalţi ca nu cumva să se afle cine a fost cu adevărat la miting. De ce oare? Pentru că erau acolo oameni care nu aveau ce căuta la manifestaţii politice? Nu cumva şefii de instituţii PDL care se afişau la evenimente politice erau ameninţaţi cu pierderea funcţiei? Regula nu mai e valabilă şi pentru USL pentru simplul motiv că se află la guvernare? Întreb şi eu ca tot omul care vrea să ştie dacă cineva a auzit de consecvenţă în lumea aceasta, iar prin consecvenţă înţeleg să faci şi tu ceea ce le pretinzi altora să facă. Să ne mai mirăm atunci că fiecare guvernare nouă spulberă oamenii celei vechi? Nu. Eu cred că e singurul lucru cu adevărat firesc din societatea noastră. Îşi aplică unii altora acelaşi tratament pe care, de fapt, îl merită, ştiind foarte bine că toţi procedează la fel.

Când USL a preluat guvernarea, am înţeles că în funcţii vor fi numiţi numai oameni capabili care vor da concursuri serioase în care politicul nu va avea ce căuta. În afară de concursul de la Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit care se va ţine în 19 octombrie nu am auzit să se fi mai organizat vreunul, deşi au fost numiţi tot soiul de oameni în diverse poziţii. Pun pariu că toţi au fost la miting. Şi cu asta am spus tot.

Politica, aşa cum este ea, plină de ascunzişuri, nu numai că nu mai poate aduna oameni pe stadioane, nu îi poate aduce nici măcar la vot. În opinia mea, electoratul va sancţiona întreaga clasă politică românească printr-un absenteism masiv la votul din decembrie fiindcă omul de rând şi-a dat seama că, dacă nu poate face nimic să îi oprească pe cei care mereu se îmbogăţesc atunci când capătă un ciolan şi devin aroganţi, măcar un lucru poate face: să nu le dea votul. 

Cristiana Sabău

8 comentarii

  • Da, din pacate, aveti foarte mare dreptate! Ieri, am fost invitat la Ploiesti, la o conferinta de nivel national, tinut intr-un hotel din centrul orasului. In moed normal, se aduna cca 100 de persoane din toata tara. Zic, ma duc din timp ca sa ajung pe lumina si sa ma pot aranja pentru ca n-am mai fost la Ploiesti de vreo 10 ani. Stupoare! Ajung in centru, la hotel, vreo 20 de locuri de parcare toate ocupate, posibilitate de oprire nu, vreo 2 echipaje de politie care pazeau zona, aglomeratie… Opresc mai incolo si rog un politist sa-mi spuna unde as putea parca sa fie bine si sa nu am probleme. Raspuns: Mergeti la Omnia! Intreb: Ce este Omnia si unde se afla fata de hotel pentru ca nu stiu… Raspuns: Langa hotel, in zona, mai intrebati! Efect: m-am suit in masina si direct la Bistrita am venit! Pai daca asta este nivelul de civilizatie din Romania, de ce va asteptati la altceva de la politicieni? Ei sunt reprezentantii societatii romanesti, asa cum este ea astazi. Eu unul, cu siguranta ca nu voi mai certifica prin votul meu nici un fel de politicieni si nici un fel de politica si nici un fel de partid! Chiar daca asta inseamna lipsa de civism. Nu putem vorbi despre valori civice intr-o tara care-si bate joc de proprii cetateni! Si este doar un exemplu extrem de minor!

    • ….tarziu…… suntem in 2012……. treziti-va!….nu mai votez cam de mult din aceleasi motive (DAR MERG LA VOT)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.