Actualitate Recomandări

Polițiștii de proximitate își modifică programul de lucru ca să fie cât mai mult timp în preajma școlilor

Polițiștii de proximitate vor fi în preajma școlilor atât la începerea cursurilor, cât și la finalizarea lor. Programul lor de lucru va fi modificat și vor lucra în intervalul orar 07.30 -15.30, începând cu data de 13 septembrie, potrivit subinspectorului Lenuța Cozma, șef Birou Siguranță școlară din IPJ.

Conducerae Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a apreciat că este nevoie de prezența polițiștilor de proximitate în preajma școlilor în condițiile în care aproape jumătate din totalul unităților de învățământ nu au nici paznic, nici sisteme de supraveghere video.

Alt motiv este acela că, în anul școlar trecut, s-au petrecut 62 de incidente în unitățile de învățământ și în zona adiacentă, loviri sau alte violențe, care au fost anchetate de polițiști după ce s-au consumat, deși ar fi putut fi prevenite. Alta era situația dacă școlile ar avea asigurată paza, dar unele primării spun că nu au bani ca să suporte și aceste cheltuieli, părinții lasă și ei întreaga responsabilitate pe umerii școlii, iar paznicii, acolo unde sunt, au probleme legate de pregătire. Nu în ultimul rând, toată lumea invocă lipsa de fonduri pentru implementarea unor proiecte pe teme precum reducere a violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ, consum de droguri etc.

Potrivit datelor IPJ Bistrița-Năsăud, s-au constatat următoarele:

  • 48,82% (146 unități de învățământ) sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video. În mediul urban procentul este de 13,20% (40 unități de învățământ), iar în mediul rural de 36,30% (110 unități de învățământ).
  • 9,69% (29 unități de învățământ) dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme video de supraveghere, din care un procent de 8,91% (27 unități de învățământ) în mediul urban şi 0,66% (2 unități de învățământ) în rural.
  • 41,47%(124 unități de învățământ) din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar nu dispun nici de pază umană şi nici de sisteme de supraveghere video video. Dintre acestea, 6,60% (20 unități de învățământ) se află în mediul urban şi 34,32%(104 unități de învățământ) în rural. Dintre acestea, 0 unități de învățământ (3,33%) sunt dotate cu sisteme anti-efracție, 0,99% (3 unități de învățământ) în mediul urban și 2,31% (7 unități de învățământ) în mediul rural.

”Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, începând cu data de 13.09.2022 și până la încheierea anului școlar 2022-2023, programul de lucru al polițiștilor de proximitate, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, va fi modificat și se va desfășura între orele 07.30 -15.30, pentru a putea fi prezenți în zona adiacentă unităților de învățământ la începerea și
terminarea cursurilor”, a transmis sursa citată.

6 comentarii

    • Poi tocmai asta e jmenul…Sa fumeze ca se pregateste legea cu votul de la 16 ani.Cine le promite ca le da iarba originala la liber va castiga.Apar imediat ,,umanistii” contra pedepselor mai dure si ,,vizionarii economici” cu teoria fructului oprit si cu castigurile fabuloase pentru economie in urma legalizarii.Atunci politia va avea ca sarcina combaterea outsiderilor care vand de capul lor fara sa plateasca taxe.Nu conteaza ca se distruge o generatie.Conteaza ca ei pot fi manipulati mai usor si se va mai cârpi sacul sa poata sa i tina pe speciali si esentiali in privilegii iar astia sa le asigure spatele.Asa ca astia,importatorii de galeti si fâșuri ,fuga la registrul comertului sa va schimbati optiunile de afaceri.

  • Am impresia ca ieasul asta are doar 10 polițiști ca altfel nu se explica de ce ni sunt în punctele cheie mai ales ca acum cu blocarea bulevardului Decebal se circula foarte greu! În spatele pieței, la trecerile de cale ferata de pe Cuza Vodă și Crinilor ar trebui sa stea polițiștii în orele de vârf sa fluidizare traficul. Asa cum spunea cineva mai sus stau câte patru la o trecere de pietoni și doar unul direlijeaza ceilalți stau la povesti!

  • Combaterea traficului de droguri se poate realiza prin măsuri mult mai serioase. Nici într-un caz nu se va obține mare lucru prin această măsură. Este una utilă, dar departe de a rezolva ceva. Care este planul concret de combatere sau diminuare a traficului de droguri și a consumului acestora? Concret, acțiuni, pași urmați, instituții implicate, plan de lucru, rezultate țintite etc.. Restul sunt doar vorbe și acțiuni de păcălire a opiniei publice. Dacă unii traficanți sunt prinși, iar după, conform metehnei mirobolantei justiții românești, pedepsele date sunt cu suspendare sau se „pierde” dosarul, degeaba. Nimic nu se va rezolva. Justiția, miliția și autoritățile trebuie să conlucreze și să creeze un plan comun de stârpire a acestui flagel. Nu cred că sunt interesate să facă așa ceva. E prea mult de lucru și poate că nu se vrea și nu se permite pe lanțul trofic, acolo unde fenomenul este girat. Lucrurile sunt simple: unii se îmbogățesc din acest fenomen, tare de tot și într-un termen foarte scurt, iar restul consumatorii și familiile acestora, rămân distruși/distruse pentru totdeauna. Într-o țară fără justiție, fără instituții de forță serioase, aplecate către nevoile societății și nu spre nevoile sistemului, fără autorități dedicate populației, unde harababura și haosul sunt literă de lege, traficul de droguri și, evident, consumul acestora sunt activități de bază și pot prospera și se pot dezvolta în voie. Cât timp traficanții sunt tolerați și iertați de pușcărie serioasă și amplă, cât timp consumatorii sunt văzuți ca principali vinovați (vezi cum se vrea în Parlament să fie majorate pedepsele în cazul consumatorilor), nu e de mirare că ne aflăm în acest punct critic și că fenomenul traficului de droguri și al consumului sunt atât de răspândite. Din păcate, din pricina slabei organizări și lipsei de reacție a unui stat eșuat, infracționalitatea în această țară a devenit o activitate de bază și cunoaște un nivel de propagare nemaiîntâlnit vreodată. Este girată de legile strâmbe făcute și adoptate, girată de la cel mai înalt nivel și este susținută, cum s-a dovedit de atâtea ori, chiar de stat prin instituțiile sale de forță. Traficul și consumul de droguri este numai unul dintre fenomenele rău-famate care distrug tineretul din România. Să nu uităm că suntem fruntași în Uniune la violuri, violență domestică, mame minore, abandon școlar, sărăcie, analfabetism funcțional, corupție, trafic de persoane, de ce n-am fi și la trafic și consum de droguri?!…

  • Această doamnă/domnișoara, subinspector Cozma Lenuța, uită de fapt că biroul al cărei șef este, se numește Biroul Siguranță Școlară și mai are în subordine alții ca ea! Să-i aducă cineva aminte atribuțiile pe care pe are, iar pe polițiștii de proximitate să-i lase să-și facă treaba lor de sectorist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS