Actualitate

Pompierii au primit tehnică nouă cu care pot interveni și în zonele strâmte dintre blocuri

Șoferii nu dau întotdeauna prioritate mașinilor de pompieri aflate în misiune, iar în jurul blocurilor parchează în așa fel încât, la nevoie, autospecialele nu pot să intre. Tehnica nouă primită de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud îi scoate însă din dificultate pe salvatori.

Col. Cristian Bucur, împuternicit la comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, a declarat, vineri, într-o conferință de presă prilejuită de bilanțul activității instituției în 2023, că ISU a primit tehnică nouă de intervenție.

”Am primit autospeciale de stins incendii de medie capacitate (4000 de litri), de mare capacitate (10.000 de litri), un punct de comandă, un punct medical avansat de tip 1, mai aveam unul de tip 2, mai vechi și o autospecială de mică capacitate, cu hidroperforare cu care ne putem strecura prin oraș. Dezavantajul este că are o capacitate de doar 800 de litri, dar cu ea putem executa tăieri în beton, în uși, în locuri unde nu avem acces”, a spus col. Cristian Bucur, împuternicit al comanda ISU Bistrița-Năsăud.

Acest tip de autospecială este foarte util pompierilor care au dificultăți să intre cu autospeciale mari între blocuri.

”Vrem să organizăm o acțiune împreună cu Poliția pentru ceea ce înseamnă prioritatea autospecialelor care se află în misiune. O problemă mai este și accesul greoi între blocuri. Cu mașini mari nu reușim să ajungem în toate locurile. Au un gabarit mare, lungime, lățime, însă cu cele două autospeciale mai mici putem”, a spus col. Bucur.

Potrivit sursei citate, de luna viitoare va fi operaționalizată mașina medicului de urgență. Este vorba de un autoturism de teren cu care medicii se vor putea deplasa în zone accidentate.

”Au fost multe situații când mașinile nu mai puteau urca și trebuia cărat în spate tot echipamentul până în vârful pădurii. Au fost foarte multe cazuri. Noi vom pune la dispoziție șoferi, iar partea de UPU-SMURd medic. Noi avem medic și în momentul de față, doar că lucrează pe echipajul de terapie intensivă mobilă”, a spus col. Bucur.

În 2023, intervenția în situații de urgență și acordarea primului ajutor calificat au fost realizate de echipajele de la cele șase subunitățti de intervenție, dispuse în puncte diferite ale județului Bistrița-Năsăud.

Serviciile profesioniste ale inspectoratului au fost alertate pentru 10362 situații de urgență (în medie 28,38 pe zi), înregistrându-se o creștere cu 3,82 % față de anul precedent, dintre care: 259 – incendii, 9385 – ajutor medical de urgenţă; 23 – incendii de vegetaţie şi altele; 123 – asistenţa persoanelor; 149 – alte situaţii de urgenţă și 423 – protecţia comunităţilor.

”Din cele 259 de incendii, majoritatea s-au produs la locuințe unifamiliale, în jurul la 20-25 au fost la instituții ale statului sau operatori economici. În decursul anului trecut, am înregistrat și trei decese, dintre care două persoane peste 80 de ani din Ciceu Corabia și Archiud, și alta de 28 de ani din Albeștii Bistriței”, a spus col. Cristian Bucur

Echipa pirotehnică a inspectoratului a fost alertată pentru a executa 36 misiuni dintre care 33 misiuni de asanare a terenurilor, de munițiile găsite neexplodate și trei misiuni de distrugere a muniției asanate pe raza județului Bistrița-Năsăud.

”În urma activităţilor de control şi verificare, au fost constatate 5208 de nereguli, dintre care 1193 au fost înlăturate şi 3785 sancţionate, fiind aplicate 3289 avertismente şi 496 amenzi contravenţionale în valoare de 2.313.800 lei. Pe timpul activităţilor preventive, au fost efectuate 634 de instruiri, 169 de exerciţii de evacuare şi intervenţie la locul de muncă şi 12 exerciţii cu participarea SVSU sau SPSU”, a mai spus col. Bucur.

În cadrul programului ”Salvator din pasiune”, în anul 2023 s-au derulat două campanii de recrutare, în care s-au înscris în total 78 persoane. Dintre acestea, 65 au parcurs cursul introductiv general și cursul prim ajutor de bază, devenind voluntari în cadrul inspectoratului. În urma pregătirii, aceștia au participat alături de echipajele profesioniste la peste 1252 de intervenții de prim ajutor, precum și la 316 de acțiuni de informare preventivă.

”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!” Aceasta a fost deviza de la care a pornit organizarea primului Maraton al Resuscitării în județul Bistrița – Năsăud. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița – Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, UPU-SMURD Bistrița, ISU Bistrița-Năsăud și Fundația pentru SMURD.

În ateliere de 30 de minute, participanții maratonului au aflat cum, cu mâinile goale, pot face diferența dintre viață și moarte! Maratonul Resuscitării, ediția 1, Bistrița – 2023 a doborât recordul național de participanți, înregistrat la evenimente similare în cinci orașe – centre universitare din țară, la evenimentul organizat la Teraplast Arena fiind înregistrați 2956 participanți.

Aproximativ 100 de medici, asistenți și voluntari UPU-SMURD și Fundația pentru SMURD au învățat gratuit cum să acționeze într-o situație de urgență în care viața unei persoane dragi este pusă în pericol. Participanții au exersat pe manechine cum pot recunoaște și cum trebuie să intervină în cazul unui stop cardiorespirator sau al înecului și au efectuat manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar.

Cu ocazia Zilei Protecției Civile, pompierii vor organiza o primă acțiune de instruire a profesorilor din școli să acorde primul ajutor, iar apoi astfel de acțiuni vor mai fi organizate și în alte unități de învățământ.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.