Economie

Populaţia va putea cumpăra titluri de stat

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care populaţia va putea cumpăra titluri de stat în mod direct, care pot fi tranzacţionate ulterior la bursă. Titlurile de stat se emit atât pe piaţa interbancară supravegheată de BNR şi/sau pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti şi supravegheată de ASF. Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din 2005.

”Guvernul a aprobat, la propunerea MFP, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populaţiei) ce vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, ca şi instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea ţărilor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din 2005, când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.

Noul instrument va reprezenta o alternativă de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată.

Ministerul Finanţelor urmează să selecteze un grup de instituţii financiare care vor acţiona ca intermediari şi vor asigura distribuţia emisiunii în rândul investitorilor.

Persoanele fizice vor putea cumpăra titlurile de stat în mod direct, iar ulterior le pot tranzacţiona prin intermediul bursei. „Interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionării şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi pe de altă parte datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român. În eforturile sale de a le face cât mai accesibile unui segment cât mai larg de investitori de retail, Ministerul Finanţelor Publice a redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piaţă de la 10.000 lei la 5.000 începând cu dată de 1 octombrie 2013”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe câştig în comparaţie cu alte instrumente de economisire/investiţii. „În discuţiile cu reprezentanţii micilor investitori pe piaţă de capital, cât şi cu instituţiile care acţionează pe piaţă de capital din România (Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursă de Valori Bucureşti, Depozitarul Central) s-a identificat necesitatea iniţierii unui program de vânzare a titlurilor de stat către populaţie (persoane fizice) prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, titlurile de stat vor fi disponibile pentru cetăţeanul obişnuit într-un mod simplu şi transparent care va putea cumpără în mod direct şi ulterior tranzacţiona titlurile de stat prin intermediul bursei, fapt care va contribui la îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei”, se mai spune în nota de fundamentare.

Astfel, în hotărârea de Guvern se precizează că titlurile de stat se emit atât pe piaţa interbancară supravegheată de BNR şi/sau pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti şi supravegheată de ASF.

8 comentarii

  • Acum ? De 10 ani spun ca trebuia facut asta. Acum ??cind oamenii sint saraci di plini de rate ! Ajutati tot bancile. Nu e bine.in 2007 cind la depozit era dobinda mai mica cu cca. 15% decit la titluri le-ati dat bancilor. Acum cind diferenta este foarte mica …le dati oamenilor. Nu e corect. De ce faceti asta ? I amagiti cu impozit 0 , dar la ce dobinda oferiti……este tot 0. Mai bine i-ati indrepta spre bursa si fonduri unde cistigurile sint cu 2 cifre uneori si cu 3.o spun din proprie exper. De ce nu faceti asta ? Va e frica ? Toate sa le fac doar eu ? Si educatie si informare si practica ?? Totul eu. O fac cu placere si pe gratis…….dar asi vrea sa vad si la statul asta roman o iubire de oameni un respect. Oare cind ?

  • daca se va face o statistica ve-ti vedea ca bugetarii sunt ponderea in astfel de achizitii…pentru ca ei se pricep cel mai bine la……stat!!!!

  • nu am inteles intrebarea . dl. Daniel eu ma refeream la bursa . sint cistiguri cu 2 dau 3 cifre. adica 10 %, 50 sau chiar 90. posibil si 100%. adica cu 3 cifre. acum intelegeti ? cine da aceste cistiguri ?? cu 2 cifte sint multe : enumar aici : Tel(transelectrica) , snn(romgaz), tgn (transgaz) dnp (petrom) sifutile , tlv(trandilvania) banca si mai sint multe. vreau sa spum ca la unele fe aici doar dividendele pe anul trecut sint de peste 10 %. deci……calculati si comparati sau…..cumparsti ca nu aveti cr pierde. va spun doar atit : cinf astea vor da faliment…..Romanis nu mai exista , deci niciodata in aceasta viata. excluzind vreun razboi sau un cutremur f. mare. dar dupa mine nici atunci. asa ca…..! o zi buna. cu respect.

  • imi doresc ca statul sau oricine altcineva sa promoveze acestea . dar vad ca nu se doreste. e o frica , o teama….o ceva inexplicabil. nu stiu de ce. dintem in Europa , sintem o tara cu o anumita industrie….nu inteleg. nu se doreste …asa cred eu. fiindca un om informat , un om bogat, un om atent la tot ce se intimpla ……este un om ,, periculos,,. nemanipulabil . se doreste sa raminem asa ….legume, sa ne taram , sa cerem tot timpul ….nu e bine. odata voi reusi si eu. nu stiu cind…..dar sint sigur de asta. ar fi si pacat.

  • de ce nu se vand prin trezorerie?
    intermediere de banci pentru a le aduce bani fara sa faca nimic asa ati facut si cu tranzactiile peste 50 000 lei obligatorii sa se faca prin banca…un guvern de rahat…slugoi sau aveti interesul spagilor…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.