După ce premierul Mihai Tudose a afirmat luni că nu se desfiinţează pilonul II de pensii, dar va deveni opțional, fiind necesară o analiză a gestionării acestor bani, pentru a vedea unde sunt investiţi şi cât costă administrarea fondurilor, liderul PSD și al Camerei Deputaților Liviu Dragnea a declarat în Bistrița-Năsăud:
Bine a făcut că a declarat asta, aşa trebuie. Sigur că am discutat demult asta. Se va termina, am înţeles, cât de curând o analiză a modului cum funcţionează acele instituţii, o analiză care va fi prezentată public şi fiecare dintre noi să aibă din nou posibilitatea să opteze. Dacă eu voi vedea că, dacă merg cu toţi banii la pilonul I, atunci când o să ies la pensie, ceea ce o să fie foarte, foarte târziu, o să îmi fie mai bine, o să optez pentru pilonul I. Dacă o să constat că menţinându-mă în pilonul II o să îmi fie mai bine la pensie, o să optez pentru asta. Dar faptul că noi intenţionăm să mai dăm o dată posibilitatea românilor să opteze mi se pare un lucru bun, pentru că, dincolo de orice altă discuţie, orice alte interese, pe mine ca preşedinte de partid şi ca partid în întregul său şi pe Guvern ne interesează un lucru esenţial: românului să-i fie mai bine, cu toate riscurile”
El a menționat că acel comision de 2,5% pe care îl percep instituțiile ce gestionează pilonul II nu își mai are rostul:
S-a discutat despre acel comision de 2,5% pe care îl percep din banii noştri. Am înţeles că înţelegerea iniţială era ca acel comision de 2,5% să fie pentru primul an, pentru a se înfiinţa instituţiile respective. Eu nu ştiu dacă cineva, care are firmă privată, când vrea să înfiinţeze o firmă ia de la stat nişte bani să înfiinţeze. Au trecut totuşi zece ani şi noi credem că acel comision de 2,5% nu-şi mai are rostul, pentru că sunt şi alte comisioane pe care le opresc pentru a avea şi profit privat, dar şi pentru funcţionare”
Este evident că oamenii informați vor opta pentru pilonul II de pensii. Banii sunt ai lor, sunt capitalizati in contul individual al contribuabililor. La ieșirea la pensie au o sumă de bani din care administratorul fondului le va plăti o pensie suplimentară, proporțională cu suma acumulată. Încă ceva esențial, fondul acumulat se moștenește, spre deosebire de contribuția la pilonul I (pensia de stat) care se pierde în cazul decesului contribuabilului.
pilonul II de pensii o mare teapa la privat
foarte bine lumea sa poate sa aleaga
Banii sunt reali investiţi. Şi de aceea sunt doriţi de către PSD, ca să-i naţionalizeze e o grămadă care le trage cu ochiul, doar doar pun mâna pe ei, mai ales acum când au nevoie de bani de salarii şi pensii că toată lumea care avea un pic de cash probabil îi transferă, spre conturile din exterior. Au rămas banii împrumutaţi pe piaţa internă de la amicii de partid(ăia care s-au îmbogăţit post-revoluţionar cu tunuri pe bugetul statului), pe obligaţiuni de stat a căror scadenţă vine în 2036.
Spre deosebire de piramada lui Ponzi reprezentată Pilonul 1 care se bazează simplu pe contribuţiile generaţiilor de salariaţi. Nu ai salariaţi, nu ai contribuţii. Dacă ai prea mulţi pensionari, nu ai destui salariaţi, îi omori pe ultimii cu taxe şi impozite. Îi jecmăneşti forţat cu tot felul de ‘contribuţii’.
Uite şi ultima măsură destinată să creeze cozi pe la instituţii, în condiţiile în care oamenii deja nu au timp, declaraţii pe munca lucrată la timp parţial. Ăştia sunt deconectaţi total de la ce înseamnă managementul organizaţional. Lucră omul un ceas la timp parţial, să aibă un revenit, iar tu ca Stat creezi condiţiile ca pentru ceasul acela lucrat omul să-şi consume 4 ca să completeze o hârtie, să stea la coadă, să facă o declaraţie. ÎI furi şi timpul şi banii.
Repet pentru 1 ceas lucrat zilnic creezi condiţiile ca oamenii să-şi piardă 4 în interacţiunea cu un Stat.
În loc să vii cu soluţii să simplifici, complici.
Un stat impotent, abuziv şi incompetent.
Nici măcar Kafka n-a anticipat absurdităţile astea, hârtii peste hârtii, legi peste legi, completate cu tot felul de ordonanţe care mai degrabă consumatoare de nervi şi de bani.
Am observat ,referitor la userul tău, comentezi să te afli în treabă eşti pe lângă subiectele economice sau de actualitate singura competenţă practică care reiese din comentarii e pupatul-n cur a marelui partid de carton. Scuze că o spun drept, dar în ochii mei eşti vreun pierde-vară , plantat pe un post politic ca să facă activitate politică ce visează Che Guevara şi alte prostii ca să aibă un salariu amărât.
E plină lumea de habarnişti din ăştia care simplistic impart lumea în roşii şi albaştri.
Realitatea e următoarea.
Vai de capul vostru.