Actualitate Recomandări

Povestea ”Vinului Împăraților”, spusă în Mocănița Transilvaniei (FOTO)

O poveste despre vin, un vin de poveste. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turism în Bistrița-Năsăud și Asociația Mocănița Transilvaniei au organizat o degustare de vinuri oferite de cele șapte crame din Podgoria Lechința.

”Un grup de oameni inimoși, iubitori de vinuri de calitate, de istorie și tradiție locală au decis să spună din nou povestea Vinului de Lechința, ”Vinul Împăraților”, extrem de apreciat în întreaga lume. De această dată, povestea vinului a fost dezbătută într-un cadru inedit, care spune multe despre tradiția locului și care, la rândul lui, reprezintă un important reper istoric, dar și de atracție turistică – Mocănița Transilvaniei. După o pauză de un sfert de secol, am început să rescriem povestea Vinului de Lechința, vinul împăraților de la Viena…”, a precizat ADI Turism.

”Pentru toți iubitorii și pasionații de vin dar și de istoria ”vinului împăratului”, a avut loc evenimentul de marcare a celei mai noi destinații turistice din județul nostru. Avem șapte crame tinere care produc și îmbuteliază vinuri de calitatea superioară, printre acestea regăsindu-se și vinuri unice în România, cum este vinul nectar și vinul înghețat. De asemenea, județul nostru se poate mândri cu cel mai scump vin produs în România, dar și cu cel mai bun Sauvignon Blanc românesc”, a menționat președintele CJ Emil Radu Moldovan.

”Zi specială în care se rescrie povestea vinului de Lechinţa, numit şi Vinul Împăraţilor de la Viena. De foarte multă vreme se știe că Lechinţa este o zonă deosebită, cu lungă tradiţie în cultivarea viţei de vie. Cred că este un atu serios pentru întreg judeţul Bistriţa-Năsăud faptul că aici se produc o parte din cele mai apreciate vinuri atât în țară, cât și în străinătate. Mi se pare extraordinar faptul că și Asociația Mocănița Transilvaniei vine parteneră în acest proiect, ceea ce nu poate fi decât de bun augur pentru reușita unui vis devenit realitate. Cu siguranță, prin efortul acestor oameni harnici și determinați, pe harta județului nostru va apărea în acest fel o nouă atracție turistică”, a spus viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, prezent la eveniment alături de primarul Ovidiu Crețu.

Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România. Calea ferată are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca. Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu Mureş – Band – Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători. În 1997, Căile Ferate Române au sistat activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape o sută de kilometri de linie ferată cu ecartament îngust. În anul 2012, administratorul unei companii mureşene a preluat în concesiune calea ferată Târgu Mureş – Band – Lechinţa, menţinând în stare funcţională tronsonul Râciu – Teaca.

Foto: Facebook Emil Radu Moldovan

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS