Cultură

Poveștile eroilor din familii și comunități din Bistrița-Năsăud, scoase la lumină de elevi

”Eroi au fost, eroi sunt încă” toți cei pe care nu îi uităm, iar grație concursului organizat de Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria Bistriţa-Năsăud ”Col. Liviu Rusu”, elevi din tot județul au descoperit că au în familiile sau în comunitățile lor oameni remarcabili. Copiii s-au documentat, au pus pe hârtie poveștile eroilor și au fost premiați.

Concursul, inițiat în 2020 de profesoara Cristina Rusu – vicepreședintele Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria Bistriţa-Năsăud ”Col.Liviu Rusu” – a ajuns la ediția a șasea.

”Eram în pandemie, toate concursurile școlare și extrașcolare au fost anulate și m-am gândit să inițiez acest concurs ca să scot elevii din rutina de atunci, ore online și stat acasă. Totodată, am vrut să apropii elevii de eroii neamului și am vrut să-i fac să caute în familiile lor să afle ce s-a întâmplat cu înaintașii care au luptat pentru țară. Anul trecut, la ediția cu numărul 5, a văzut lumina tiparului cartea Eroul meu care conține 112 povești ale eroilor din județul Bistrița-Năsăud. În fiecare poveste de viață a unui erou găsim ceva inedit. De exemplu, în această ediție a concursului, un elev a găsit scrisori trimise de pe front de unul dintre eroi, altul a adăugat în lucrarea lui imagini cu o cană din care a băut apă străbunicul lui în timpul războiului. În unele lucrări am găsit fraze prin care elevii ne-au transmis că, prin intermediul acestui concurs, ei au descoperit lucruri emoționante despre străbunicii lor. E greu să-i departajăm, însă profesori de istorie, de română și de religie din județ care fac parte din juriu aplică anumite criterii printre care documentele pe care copiii le scot la lumină, originalitatea și emoția pe care copilul a pus-o în momentul în care redactează lucrarea”, ne-a spus prof. Cristina Rusu, potrivit căreia concursul ar merita să fie organizat la nivel național de Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale.

Secțiunea liceu

  • Premiul I – Emrich Ioana – Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița
  • Premiul II – Colța Paul Lucian – Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița și Pudilic David, Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
  • Premiul III- Deneș Miruna – Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean
  • Mențiuni: Sabo Andrei – Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, Munteanu Ionuț-Daniel – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului și Batîș Andrei – Colegiul Național “Liviu Rebreanu”Bistrița.

Secțiunea gimnaziu

  • Premiul I- Pop Tudor Vladimir – Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița
  • Premiul II – Mozeș Marius Cosmin – Școala Gimnazială ,”Lucian Blaga” Bistrița
  • Premiul III – Covaci Denis Sorin și Hatos Marius Eduard – Școala Gimnazială ”Dariu Pop” Măgura Ilvei
  • Mențiuni: Bișcovan Ionuț- Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, Coptil Desire Jessica – Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Corban Magdalena – Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița, Kincses Emma-Cristina – Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița, Popandron Sofia – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, Pudilic Eduard – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, Zaharie Ioan-Marian – Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului

Secțiunea primar

  • Premiul I – Hasnăș Patricia – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
  • Premiul II – Beudean Daria Maria, Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
  • Premiul III- Turja Ingrid – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
  • Mențiuni: Munteanu Dorin-Matei – Școala Gimnazială ”Dariu Pop” Măgura Ilvei, Nap Rareș-Ionuț – Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului, Todoran Laureana Florina – Școala Gimnazială Petriș.

Elevii care au obținut locurile I, II și III la secțiunea gimnaziu și liceu au primit inclusiv recompense financiare din partea Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria Bistriţa-Năsăud ”Col. Liviu Rusu”, iar ceilalți diplome de participare, cărți și alte cadouri.

3 comentarii

  • ….cat porumb s a facut la hectar?
    12 tone?…. cine da mai mult primeste premiu-erou al muncii posdecembriste@!!!!!

    4
    8
  • Bunicul unui prieten de-al meu, a adus de pe front o cască germană și dădea de mâncare la câine în ea.

    Alt erou a adus de pe front o baionetă și o folosea în loc de cuțit , iar eu mă gândeam că el tăia pâinea și slănina cu un obiect care a ucis oameni.

    3
    5
  • Apreciez enorm ca aceasta activitate a fost evidentiata de catre Timp Online! Respect doamna Cristiana Sabau! Cred ca a sosit timpul sa readucem la sensul lor real cuvinte precum -erou, patrie ,patriotism, interes national, etc. Intr-o lume inundata de tot felul de postari aiurite pe retelele social media, genul acesta de activitate incearca sa pastreze in memoria si constiinta tinerei generatii faptul suntem un popor cuo istorie zbuciumata , avem radacini si eroi care s-au jertfit ca noi sa putem trai si gandi liber.
    Cat despe comentariul anterior doar atat- este la nivel de cucuruz….

    7
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.