(FOTO) Poveştile mărţişorului, scrise cu mult talent de eleve care frecventează Palatul Copiilor din Bistriţa, au fost ascultate cu multă atenţie de copii în Clubul Coşbook, aflat la demisolul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. S-a întâmplat la prima ediţie a Târgului de „mARTişoare la Bibliotecă”.
„Fiecare tur al bibliotecii s-a finalizat în Clubul Coşbook care s-a transformat în clubul poveştilor de mărţişor. Avem două poveşti create de copiii de la Palatul Copiilor, ambele având ca temă mărţişorul. Copiii au construit chiar căsuţele şi machetele necesare pentru a ilustra poveştile. E vorba de o altă poveste a Celor trei purceluşi care se finalizează cu găsirea unui cufăr plin cu mărţişoare ce urmează să fie împărţite. E o poveste bilingvă frumoasă. Şi mai avem o poveste a mărţişorului scrisă de o fetiţă de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa”, a spus Adriana Zăgrean, bibliotecar la secţia de copii.
O fetiţă de 13 ani, Andrada Drăguş, a fost cea care a rescris povestea celor trei purceluşi care găsesc, în loc de o comoară, un cufăr plin cu mărţişoare.
„Este vorba despre un lup care căuta unde să doramă, s-a întâlnit cu cei trei purceluşi şi s-au gândit să iasă la o plimbare. Au văzut un curcubeu şi s-au întrebat ce se află la capătul lui şi au găsit un cufăr plin cu mărţişoare. Iniţial au fost dezamăgiţi, dar au aflat că mărţişoarele sunt foarte valoroase primăvara”, a spus Andrada Drăguş, care frecventează cercul de pictură de la Palatul Copiilor.
Alexia Dohotar elevă la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa este cea care a scris Povestea mărţişorului. Personajele ei sunt membrii unei familii sărace. „Tatăl a mers într-o zi de martie să taie lemne. Femeie a rămas singură cu copilul şi a avut grijă de el. I-a cântat ca să adoarmă, iar după ce a adormit s-a apucat să coase. Copilul s-a trezit după ceva timp şi a început să plângă. Mama lui s-a speriat şi a scăpat acul. S-a înţepat şi din deget i-a curs sânge. Aţa s-a înroşit. A luat bucata de aţă roşie şi a împletit-o cu cea albă şi i-a dat numele de mărţişor deoarece era luna martie. Aşa s-a născut mărţişorul. Alb înseamnă puritate, iar roşu înseamnă dragoste. Nu sunt la prima poveste scrisă, am mai scris şi poveşti şi poezii. Le-am şi publicat. Chiar în week-end am primit o veste foarte bună. Am câştigat concursul Amândoi, în aburul pâinii. Am luat locul întâi”, a spus mica scriitoare.
Concursul „Amândoi, în aburul pâinii”, ajuns la ediţia a XIII-a, este organizat de Fundaţia Culturală „Cezara Codruţa Marica” şi Centrul de Studii Literare „Grigore Vieru” din Târgu Mureş, în parteneriat cu revista „Vatra veche”. Concursul național de creație artistică ,,Amândoi, în aburul pâinii” este dedicat zilelor de 1 şi 8 Martie. Concursul are trei secțiuni: creația artistică a elevilor din ciclul primar, creația artistică a elevilor din ciclul gimnazial şi creația artistică a elevilor din ciclul liceal.
Adaugă comentariu