Actualitate

Poziția Primăriei Bistrița în ce privește clădirea în stil Art Nouveau de pe str. Gării

Primăria Bistrița a refuzat solicitarea de demolare a clădirii în stil Art Nouveau de pe str. Gării – în care a funcționat Biblioteca Județeană – și caută ”soluția corectă care să împace într-un mod cât mai bun interesul public, dar și interesul celui care a investit acolo”, a spus primarul Ioan Turc în ultima ședință a Consiliului Local.

”Din păcate, Primăria Bistrița, când a avut drept de preemțiune, nu și l-a exercitat. Noi suntem de acord că această clădire are o anumită valoare de patrimoniu. În același timp, constatăm faptul că Primăria, nefăcând nimic când putea să o facă, această clădirea a fost cumpărată de un investitor privat. Ce am făcut noi a fost să refuzăm o solicitare venită de la actualul proprietar care voia să demoleze clădirea. Nu am fost de acord cu acest lucru. Vom identifica soluția corectă care să împace într-un mod cât mai bun interesul public, dar și interesul celui care a investit acolo. Orice soluție credeți că o puteți pune pe masă, vă aștept”, a spus primarul Ioan Turc răspunzând unei întrebări pe această temă a consilierului Nicolae Pavelean.

În discuție a intervenit și viceprimarul Sorin Hangan: ”Instituția care declară un imobil monument istoric este Direcția pentru Cultură. Nu știu de ce persoanele care doresc să vadă acea clădire și peste o sută de ani așa cum este ea sau chiar îmbunătățită nu fac o cerere la acea instituție. Au venit cu o cerere la Primărie cu ștampila acelei instituții ca Primăria să facă nu știu ce când instituția aceasta are lege și procedură de urgență. Nu înțeleg de ce cetățenii și ONG-ul nu se adresează Direcției pentru Cultură. Primăria nu-și permite să cumpere imobilul pentru că niciodată nu ar ajunge la nivelul dorinței actualului proprietar de a fi recompensat. Nici nu avem bani, din păcate”.

Și consilierul PNL Florin Urîte a făcut unele precizări: ”Povestea e de 8-10 ani, unii dintre semnatarii petiției mi-au spus că a fost o idee de la momentul respectiv, dar au lăsat lucrurile să treacă. Zona a fost compromisă odată ce a fost construită Trezoreria. A mai dispărut o casă frumoasă când s-a făcut Shopping Centerul de pe Bulevardul Republicii. Au dispărut multe case și mai frumoase în timp, dar nu s-a mai sesizat nimeni”.

Joia trecută, mai multe persoane au manifestat pe str. Gării unde au cerut salvarea de la la demolare a clădirii construită în urmă cu 120 de ani în stil Art Nouveau în care a funcționat o perioadă Biblioteca Județeană.

10 comentarii

  • Sa faca bine Administratia sa puna mana pe Legea 422 a monumentelor istorice si vor descoperi ce atributiuni concrete are Primaria, CL si CJ.
    Astfel la art.9 aliniat 3 se specifica clar ca instituirea zonei de protectie intr-un anumit perimetru tine de urbanismul din primarie .
    Inventarierea imobilelor care prezinta mare interes pentru inscrierea la monumente de categoria B la fel.
    Bistrita-Civica a depus anul trecut acea PETITIE cu 30 de semnaturi foarte importante de la sefii de institutii plus 25 de la cetatenii din blocul cu 10 etaje de la Trezorerie care nu accepta sub nici o forma inca un bloc in oglinda.
    Din pacate administratia romaneasca este corigenta absolut la toate capitolele si se comporta de fiecare data cu patrimoniul si bajbaie in ceata exact ca in cazul cu ROSIA MONTANA.
    Propunerile Bistritei Civice sunt foarte clare , trebuie doar sa fie pregatiti edilii sa ne primeasca si sa aiba vointa politica ca la explicatii inutile sunt de nota 10.

    49
    52
  • Pozitia primariei este , dupa cum se vede , „opozitia primariei”. N-avem bani , exact asa se exprima si Costan , cel binecunoscut de tot orasul ! ( N-am bani , n-am bani!) Ba da , aveti multi bani , dar nu stiti cum trebuie sa-i folositi ! Apropo , cu cat ati marit impozitul acelei firme care lasa o asemenea cladire sa se degradeze ?

    44
    15
  • Nici o concesie pt. așa-zisul investitor – există și investiții greșite, asta intra in aceasta categorie.
    Calculul meschin, infam al acestui investitor nu interesează binele public, care trebuie sa prevaleze.
    Trebuie găsite soluții pentru prezervare. Vad că unii „oratori” de la primărie comit sofisme că au dispărut și alte clădiri – pai au dispărut tot pt. că neisprăviți inculți, precum ei, au lăsat să se intimple asta…
    Sa o lăsăm mai moale cu apărarea intereselor capitaliștilor liberali…bunul public să fie regula, nu interesul particular

    44
    6
  • „Orice soluție credeți că o puteți pune pe masă, vă aștept” Asta spunea primarul.
    Dar, concert ce a facut primarul pentru a obliga proprietarul sa-si intretina cum se cuvine proprietatea? De cate ori l-a amendat pentru ca a lasat in centrul orasului o astfel de cladire degradata? Exista legislatie prin care poare amenda pe cei ce nu-si intretin proprietarea si o lasa in dezordine si degradare, suntem un oras cu pretentii europene, sau nu?. Cate amenzi i-a dat? E clar ca sunt in cardasie. Niste mincinosi si oportunisti ce cumpara cladiri ca sa faca afaceri pe bani multi. Amenzi pana se satura. apoi sa vedeti cum o sa aiba grija de cladire sau sa o vanda celor ce pot sa o intretina…
    Alo! domnule primar Truc, trezeste-te!!!
    Dormi de multi ani!
    L-ai amendat pe noul proprietar oportunist? Stim ca nu. De ce???
    Raspunsul il stim cu totii…….

    31
    5
    • Cum îl poate amenda pe om că nu a întreținut o clădire pentru care a cerut primăriei autorizație de demolare? Sunt curios de motivația primăriei pentru refuzul autorizației atata timp cat clădirea nu e declarata monument. O sa mai plătim și daune după soluționarea procesului intentat de investitor, doar nu e primul proces pierdut de primărie pentru asemenea refuzuri.

  • Bistrița a fost un oraș frumos până în 1966, când populația orașului era de 25.000 de locuitori.
    În 1977 populația aproape ca s-a dublat , 45.000 locuitori.
    Au venit comuniștii la putere, au construit zona industrială, au construit blocuri ieftine, cu uși din carton, cu geamuri strâmbe, de sufla vântul în apartament, cu acoperișuri izolate cu bitum, de îți plouă în casă dacă locuiai la etajul patru. S-au construit clădiri noi, urate , școli si grădinițe comuniste, din beton prefabricat!
    Toate clădirile din perioada interbelică trebuie salvate, toate clădirile de după război” 1945-1955-1965 trebuie salvate.
    Sunt sufletul și personalitatea Bistriței. Restul e gunoi! Iar cei care nu apreciază istoria, cultura, tradițiile , trecutul acestui oraș sunt și ei g……!

    18
    20
    • Nu uita oborul de animale de pe locul halei Decebal, casele cu closetul în fundul grādinii din toate cartierele, spitalul împrāștiat în n clădiri, maghernițele de pe strada Veseliei (Barbu Lăutaru) etc.
      Iar înșirarea poate continua.

      18
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.