Actualitate

Apărătorii clădirii în stil Art Nouveau de pe str. Gării spun: Stop demolare!

Mai multe persoane au manifestat astăzi pe str. Gării unde au cerut salvarea de la la demolare a clădirii construită în urmă cu 120 de ani în stil Art Nouveau în care a funcționat o perioadă Biblioteca Județeană.

”Considerăm că această casă trebuie salvată de la demolare. Este o clădire deosebit de importantă din punct de vedere istoric și arhitectural. Este una dintre primele clădiri Art Nouveau construite în Bistrița în tendința începutului de sec. XX. Apoi are și o importanță de ordin sentimental pentru că este una dintre primele clădiri construite de un român, avocatul Demetriu Ciuta. Din păcate, în momentul de față, clădirea arată jalnic. Ea a fost retrocedată urmașilor foștilor proprietari care au oferit-o spre cumpărare Primăriei și Consiliului Județean, dar autoritățile locale nu au răspuns acestei oferte și au făcut o mare greșeală pentru că puține clădiri ca asta mai avem în Bistrița. Dacă această clădire va fi pusă jos, tot frontul Gării – Odobescu dispare. Pe str. Gării e singura clădire care a rămas din acea perioadă și ar însemna că desăvârșim ce au făcut comuniștii prin demolarea clădirilor atunci când au construit Casa de Cultură a Sindicatelor din Piața Mihai Eminescu. Din păcate, pe lângă ea sunt două chioșcuri care strică imaginea zonei, dar noi putem pune presiune și, așa cum s-au cumpărat alte proprietăți, pentru valorificarea în interes public, tot așa și această clădire poate fi cumpărată de la foștii proprietari și redată interesului public”, a spus Adrian Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică, organizatoarea protestului.

El a amintit de un precedent recent, în cazul Roșia Montană, unde instanța a dat câștig de cauză celor care au solicitat să se renunțe la exploatarea minieră invocând motivul că investitorul nu are acordul comunității.

”Pe același considerent și aici poate fi o presiune pe instanța care judecă, în momentul de față, contestația celui care a cumpărat clădirea la faptul că Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud nu a dat aviz pentru demolarea ei. Sperăm să țină cont și de faptul că se ridică și populația din Bistrița împotriva proiectului. Vrem să rămână această clădire valoroasă în patrimoniul orașului, nu vrem încă un bloc în această zonă foarte aglomerată. Vom lansa o petiție online care să dea un suport celor care susțin demersul Direcției Județene pentru Cultură în a nu elibera avizul pentru demolarea clădirii. Atunci, proprietarul nu va avea ce face, va trebui să accepte o ofertă din partea unei instituții publice pe care noi trebuie să punem presiune să o cumpere să rămână în patrimoniul orașului”, a spus Adrian Florin Chereji.

Ecologistul Marius Bălan a spus la rândul lui: ”La nici 15 metri de zidul cetății nu putem accepta să apară un asemenea mastodont. Vrem să se construiască blocuri pentru tineri, dar nu la intrare în centrul istoric. Niciun oraș european nu își permite să demoleze o asemenea minune arhitecturală care a împlinit 120 de ani. Dacă ne uităm la ce au făcut alți edili la Sibiu, Timișoara sau Cluj nu putem accepta ca vreo administrație să elibereze un asemenea act cinic și criminal. Pentru noi, bistrițenii, care am împrumutat o carte în copilărie de la bibliotecă, acest imobil este templul cărții bistrițean și nu avem voie să renunțăm la el. Bistrița Civică va cere administrației actuale să dea dublul terenului de aici, adică 3200 de mp, în altă parte, iar terenul de 1600 de mp aici să fie preluat de primărie. Investitorul de la Cluj să facă nu unul, ci 10 blocuri, dar nu la intrarea în centrul istoric”.

Profesorul Florin I. Bojor și-a justificat prezența la protest prin aceea că le predă elevilor de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, de la clasa de restaurare, iar dorința lui este ca viitorii absolvenți să aibă unde lucra și să nu emigreze.

”Sunt diriginte la clasa a IX-a, profil restaurare. Dacă această clădire se demolează, unde vor lucra elevii mei? De ce să pregătim viitori absolvenți cu acest profil dacă demolăm tot ce e frumos și emblematic pentru Bistrița? De asta sunt aici, pentru ei. Au vrut să vină și elevii, dar le-am interzis ca să nu se creadă cumva că implicăm copiii în lucruri care țin de noi, adulții. Noi trebuie să facem în așa fel încât ei să nu emigreze din România!”, a spus Florin I. Bojor.

Clădirea de pe str. Gării nr. 2 a aparținut avocatului Demetriu Ciuta din Rebrișoara, doctor în științe juridice, care a fost implicat alături de alți oameni politici ai vremii în realizarea Marii Uniri din 1918. El apare și într-o fotografie veche alături de George Coșbuc și Ion Luca Caragiale. Avocatul Ciuta mai deținea și clădirea în care a funcționat Romtelecom, reprezentativă și ea, ca și fostul sediu al Bibliotecii Județene, pentru stilul Art Nouveau. După moartea avocatului, soția lui a vândut clădirea principală unde au funcționat ulterior Direcția Poștelor și a Finanțelor, iar familia Ciuta s-a retras în clădirea învecinată care le aparținea, potrivit medicului Mircea Gelu Buta care a menționat acest lucru în cartea ”Români din Bistrița”.

16 comentarii

  • Un vechi proverb românesc, spune: „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!” Pentru un oraș ca Bistrița, care nu dispune de prea multe constructii în stilul arhitectonic Art Nouveau este mult mai bine să fie salvată si renovată clădirea din strada Gării nr.2 , in care a funcționat o lungă perioadă de timp biblioteca județeană. Cu atât mai mult cu cât această clădire este în perfectă armonie ca stil arhitectural si regim de înălțime cu Palatul Postei din vecinătate formând împreună frontul stradal de trecere dintre centrul istoric si bulevardul Republicii.
    Demolarea clădirii pentru a face loc unui bloc cu 10 etaje lângă Palatul Postei ar crea o monstruozitate arhitectonică de care orașul Bistrița nu are nevoie.

    62
    7
    • EU ZIC SA NE DEMOLAM PE NOI INSINE DE incultura, LACOMIE, MANDRIE SI PROSTIE SI NU CE ESTE CA INTAIETATE in fata noastra… ARE CLADIREA ASTA VREO VINA CA NOI SUNTEM… PROSTI?

      7
      1
  • Având în vedere că este proprietate privată, adevărul e că pe proprietar îl doare fix în fund că au protestat 10 obosiți… Soluția e ca primăria sau Asociația Bistrița Civică să cumpere acest imobil, și apoi o pot renova cum vor ei. Restul sunt povești!

    49
    19
  • Mai bine să o demoleze, că fosta bibliotecă îmi trezește amintiri neplăcute. Am intrat odată acolo și erau cărți peste tot, am deschis îngrozit câteva și erau pline cu litere, cifre, mi s-a făcut rău, m-a luat cu amețeli și frezoane. Am împrumutat niște cărți și nu le-am mai returnat (de aici am și azi o stare de stres, dacă mi se cer înapoi?). A, n-am luat cărțile să le citesc, m-am uitat doar la poze și apoi am rupt paginile și am făcut cornete pentru semințe – cu asta mă ocupam, vindeam semințe la cornet.

    24
    39
  • Sunt de părere ca această clădire istorică, cu valoare arhitecturală și sentimentală mare, trebuie salvată!
    În Copenhaga foarte multe clădiri sunt în proprietatea diferitelor firme, asociații etc iar pe o plăcuță scrie tot istoricul, când a fost construită, cine a fost primul proprietar, 1750, cine a fost al doilea proprietar etc.
    proprietarii actuali ai clădirilor istorice sunt; Asociația Stomatologikir.
    Asociația Triansportatirilir Maritimi
    Asociația Farmacistelor
    Uniunea Firmelor Financiare etc.
    O editură privată, Egmont

    Nu putem cere ca a primăriile și CJ să cumpere tot! Să cumpere și Bariul Avocaților, să cumpere și Bsnca Transilvania, să cumpere și alte produse nstitutii , de preferat private.

    Voi știți mai bine ce asociații private are Bistrița. Asociația Bancherikir….

    16
    19
  • O poate cumpăra o firmă privată, cu condiția sa o restaureze, să păstreze toate detaliile, nici cel mai mic detaliu să nu poată fi schimbat.
    Să facă birouri acolo, cel puțin 10 birouri pe care să le închirieze cu 1000 euro/luna! Deci încasări de 10.000 euro/luna. 120.000 euro/an

    E plină Copenhaga de construcții din astea în care chiriașii sunt 20 de firme private. Proprietarul face la bani. ….

    Dacă nu, oare cine ar avea bani să i cumpere?
    Forumul Maghiar?
    Asociația Penticostalilor?
    Biserica Ortodoxă?
    Reiffeisen BANK
    Teraplast ?
    Rombat?
    PSD?

    18
    18
  • Constat că este mai mare pancarta decât numărul de participanți. Dacă vă faceți pancarte mari nu păreți mai mulți ci păreți mai mici.
    Sunt şi eu pentru păstrarea clădirii Biblioteci însă evit să particip acolo unde participă Bălan & co prea multe dezastre au făcut în oraş.

    20
    26
  • Asta ar putea fi sediul comun al Asociațiiei Stomatologilor, Farmaciștilor, Medicilor de Familie, Fixioterapeutilir, Kiropractorilor, Oftalmologilor . (Casa Sănătății).

    Sau Asociația Firmelor din Bistrița Năsăud, care să reprezinte interesul comun al firmelor (Casa Industriei).

    Sau sediul comun al producătorilor agricoli privați (Casa Agriculturii). Care să reprezinte interesul producătorilor locali!

    E plin de astea în Copenhaga; casa directorilor de liceu, casa lucrătorilor în industrie, casa profesorilor de liceu, casa zugravilor, casa fiecărei categorii profesionale.
    Cheltuielile sunt acoperite din cotizația lunară la Sindicat!

    12
    12
    • Cumpăr-o tu, investește minim 1 milion de euro în reabilitare și amenajări, caută chiriași, luptă-te cu birocrația și fă ce ai scris mai sus! Cu siguranță proprietarul are propriile planuri și nu e curios de ce debităm noi aici!

      18
      11
  • Constatarea mea este ca esti un analfabet functional cel care te semnezi (constatarea) daca pui dezastrele orasului in carca lui Balan si compania lui de prieteni civici .
    Pana in final nu au fost numai cativa posomorati in varsta cum zice alt trepadus de la taste si pana la ora 17 au fost adunate 102 semnaturi, multe de la tineri si elevi de liceu.Baiul mare este de la comentacii de aiurea care sunt comozi si neimplicati la nimic.
    Sa fiti sanatosi !

    11
    7
    • Bălaneeeeee, Aşa ți-ai strâns şi până acum toate semnăturile de la elevi ?!!!!!!!!!!!
      Elevi sunt minori nu au dreptul la semnătură !

      4
      6
  • Chiar în aceste zile ,o alta cladire ,,emblematica” se demolează. Este vorba despre fostul Restaurant de la Gară.Nu am văzut pe nimeni sa protesteze deși este o cladire veche ,încărcată de multe povesti bahice……..!!!!!!!
    ..
    .

    7
    4
  • Analfabetule chiar ca esti analfabet.
    la 14 ani un tanar are buletin si in mod special elevii au imprumutat carti de la fosta Biblioteca si in acest caz ei pot face diferenta si inteleg perfect ceea ce semneaza.
    analfabetii doar fac umbra de pomana Pamantului.
    Petitia noastra si cele 102 semnaturi au fost semnate de oameni maturi si tineri cu mintea limpede.Pe aceasta speta chiar si elevii sunt indreptatiti sa semneze si totul este perfect legal cand e vorba de viitorul tarii pe o chestiune culturala.

    6
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS