Actualitate

Praf de poți să-l razi cu sapa. Ce indică stația de monitorizare a aerului

Pe mașinile parcate la marginea străzilor din Bistrița este depus praf de poți să-l razi cu sapa. Străzile și trotuarele sunt cenușii, aerul greu respirabil și, cu toate acestea, stația de monitorizare a calității aerului arată că nu trebuie să ne facem probleme. Aerul este numai bun de respirat. Probabil în Parcul Municipal, acolo unde este amplasată.

Praful din aer, cunoscut și sub denumirea de particule în suspensie (PM – particulate matter), este un poluant major care afectează sănătatea și mediul. Particulele fine (PM2.5 și PM10) pătrund în plămâni și pot cauza astm, bronșită, inflamații și reacții alergice. Deși putem vedea zilele acestea cum s-a așternut în cantități mari mai ales pe mașinile parcate la marginea străzilor, stația de monitorizare a calității aerului amplasată în Parcul Municipal ne arată că totul e în regulă și că nu ar trebui să ne facem probleme, deși aplicațiile de vreme afișează informația ”calitatea curentă a aerului este de nesănătos”.

Pentru a vă proteja căile respiratorii de praf puteți apela la o mască de tip N95 care poate filtra particulele fine de praf.

Din acest an, Primăria Bistrița va începe să pună în practică proiectul B-Connect cu buget total de aproximativ 5,3 milioane de euro, dintre care circa 4,2 milioane provin din fonduri europene prin programul „Inițiativa Urbană Europeană” al Uniunii Europene. Proiectul vizează îmbunătățirea calității mediului și a vieții locuitorilor.

Principalele obiective ale proiectului includ:

  1. Transformarea spațiilor degradate în zone verzi multifuncționale: 22 de terenuri degradate din cartierele rezidențiale vor fi reamenajate pentru a include grădini comunitare, spații prietenoase cu polenizatorii și plantații reziliente la secetă.
  2. Crearea coridoarelor verzi și revitalizarea malurilor râului Bistrița: Se vor crea coridoare verzi experimentale de-a lungul principalelor artere ale orașului și se va revitaliza ecologic malurile râului Bistrița.
  3. Implementarea tehnologiilor pentru un oraș inteligent: Va fi creată platforma B(reeze) Net, care le va permite locuitorilor să monitorizeze în timp real calitatea aerului și microclimatul urban, prin intermediul unor senzori amplasați în 15 locații fixe și 100 de unități mobile.
  4. Amenajarea de turnuri hidroponice mobile: Aceste structuri vor purifica aerul și vor reconfigura peisajul urban, utilizând tehnologia cultivării plantelor în apă și fiind alimentate cu energie solară.
  5. Transformarea curților școlare și a altor spații betonate în zone verzi: Curțile școlilor vor fi transformate din spații betonate în zone verzi, iar la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” se va amenaja un perete verde experimental în sala de sport.
  6. Promovarea mobilității sustenabile: Vor fi amenajate parcări securizate pentru biciclete, alimentate cu energie solară, și vor fi implementate ateliere pentru biciclete și trotinete. De asemenea, va fi implementat un sistem de management al traficului, care va include panouri interactive pentru informarea șoferilor despre trafic și calitatea aerului, cu scopul de a optimiza fluxurile de trafic și a reduce poluarea.

Prin aceste măsuri, proiectul B-Connect își propune să îmbunătățească semnificativ calitatea vieții în Bistrița, creând un mediu urban mai verde, mai curat și mai conectat la nevoile comunității.

Etichete

26 comentarii

  • Poluarea este de la prea multe tigăi rable de mașini, cimitirul rablelor din toată Europa este România, m-ai circulați și la pas nu doar cu curu-n rable…uni nici măcar până la alimentara din colțul străzii nu pot circula la pas

    52
    25
    • Nu se poate ca bistritenii sa circule la pas, cu bicicleta sau cu trotineta electrica…s-au „domnit” si acum li se lasa fundul daca apeleaza la aceste mijloace de deplasare, iar apoi trebuie sa mearga la estetician…
      Altfel este cand te pui cu fundul in masina, pornesti muzica la maxim si dai o tura prin oras cu bolidul sa vada lumea ce instarit esti…ai pozitie sociala, ce naiba! 😀 😀 😀

      6
      11
  • Doar in apropierea autogarii , lipsesc in jur de 10 -12 copaci (utimii taiati anul trecut) . Asa ca daca tot au fonduri , ,pot planta alti copaci acolo unde in urma cu cativa ani ii aveam , ar fi un prim pas pentru un aer mai curat.

    74
    2
  • Taiati cati mai multi arbori maturi, scoateti gardurile vii si totul se rezolva.
    Acuma prin acest proiect bistritenii care nu vor sa le fie caile respiratorii ca un HORN nu au decat sa se prezinte la dezbateri publice si sa ceara VERDE cat incape.
    Este singura varianta cunoscuta in a diminua praful si particolele aflate in suspensie.
    Asa ca nu mai tot cereti sa vina Primaria sa va taie arborii si arbustii din fata geamurilor ca praful intra si pe acolo nu numai direct in plamani la plimbare.
    Bistrita devine deja un oras poluat !
    Adio aer bun dinspre CALIMANI .
    Doctorii cardiologi din Anglia-Franta atentioneaza ca in scurt timp in Europa cea civilizata dar foarte poluata va fi o explozie de morti subite din cauza caldurilor care vor veni in viitorul apropiat.
    Se arata in cercetare ca indiferent de varste se va muri la greu din cauza neadaptarii organismelor la toate varstele.
    Stati numa comozi in case mergeti la sooping si fata de orasul si sanatatea voastra sa nici nu va ganditi.
    Asta veti avea, si cand va fi prea tarziu veti aglomera paturile de spital !
    Propun ca fiecare cetatean sa adopte un copac si sa fie cu ochii pe el sa-l ingrijeasca si mai ales sa se opuna sa nu fie taiat daca si el este sanatos.

    43
    12
    • Nu am înțeles partea cu scoaterea gardurilor vii. Are vreo explicație logică? Mi se pare că actualului primar nu îi plac spațiile verzi, ne vrea tot mai bolnavi, mai mulți pacienți la spital. Eu îmi propun zilnic să merg pe jos câțiva kilometri, însă tușesc în continuu în orașul ăsta.

      26
      4
    • Morti subite sau calduri subite din cauza suspensiilor ce ne vin din avioane …..hai un pic sa mai ridicam nasu si pe cer sa observam dârele cu care ne parfumeaza uneori magantii lumiii ….nu e chestiune de paduri har Doamnului avem destule in zona e chestiune de manipulare …a vremii prin insamantare de tot felul si experimente de tot felul …..ma lasi cu moartea subita ,sigur va fi pt ca asta se doreste ….e un cocktail care doar bossii lumii il stiu cum sa se scape soft de noi .

      1
      7
    • Eu am adoptat din data de 6 decembrie anul trecut un tei care urmeaza sa fie taiat desi e sanatos.La acea data am aflat ca toti teii din Piata Centrala nr 7-24 vor fi taiati,alaturi de multi altii.

  • Praful in suspensie e cauzat si de drumurile neasfaltate. Transporti pamantul pe roti prin oras, se sfarama se ridica in aer si mereu ai senzatia de oras prafuit.
    Asa e cand ai zone semi rurale la 3 km de centrul orasului.
    Asfaltati strazile !!!

    66
    2
    • Și cam cât ar costa primăria să spele(ude) macar arterele principale la prânz când sunt temperaturi cu +.Nu ar rezolva 100 💯 dar ar mai diminua(chiar foarte mult) din praful asta despre care ar trebui sa ne explice cei care s-au ocupat cu „deszăpezirea” orașului și cei care i-au platit pe acesteia (adică primăria)?

      5
      2
  • Asoc. Bistrita Civica va propune CL-ului sa se cumpere pentru 2025 din Bugetul orasului 1.000 de arbori pentru plantarea in golurile ramase cu cioate si vom bate din gura non-stop pana cand cei de la Spatiile-Verzi vor intelege sa fie refacute alveolele astupate cu dale si asfalt peste tot in oras.In ultimii 20 de ani Bistrita a pierdut aprox. 6.000 arbori datorita unei Comisii de TAIERI-TOALETARI care a lucrat total neprofesionist si care trebuie urgent desfintata.
    A trecut o iarna blanda si nu s-a refacut nici un locas si nu s-a scos nici o cioata.
    Daca voi ceilalrti contribuabili nu va pasa ca va imbolnaviti eu personal nu astept acest lucru si am tot dreptul sa ma revolt, sa cer sa se corecteze aceste aspecte si sa vin cu propuneri clare.
    SOS Bistrita ! ….ai un aer POLUAT !

    40
    11
  • Si totusi, daca ne uitam la toate celelalte masini din fotografii, vedem ca sunt curate. In prima imagine se vede clar ca acea masina prafuita in totalitate nu a fost miscata de acolo (nici spalata) de foarte mult timp (frunzele adunate acolo spun totul). In a doua fotografie, la fel. Cine stie pe unde a circulat, cert este ca au functionat stergatoarele de parbriz.
    O sa avem praf atata timp cat exista drumuri neasfaltate, insuficiente spatii verzi.
    Asteptam cu interes demararea si finalizarea proiectulul B-Connect.
    Bistrita este un oras frumos!

    43
    5
  • Is curios ce-o avut omul Span cu gardurile vii din oras, de la blocuri, de i s-o casunat pe ele sa le casapeasca? Un complex de inferioritate pentru ca erau mai bogate decat podoaba lui capilara?

    Gardurile vii oxigenau (in limitele posibilitatilor lor) imprejurimile in care se aflau. Ce va pune in locul lor? Trandafiri rosii?

    Astea-s probleme lu Laza, cu totul altele decat problemele reale ale Bistritei si ale bistritenilor.

    Apropo, m-o rugat primarul sa va transmit un mesaj: https://www.youtube.com/watch?v=BgDJD65hjQo – O zis ca va da zilnic, macar pana la urmatoarele alegeri.

    25
    5
  • Obsesia psd-ista a defrisarii orasului este prima cauza a poluarii aerului. Cretu taia arborii noaptea si punea dale de beton in locul lor, padurile din jurul orasului le-a ras, pana si iarba ii statea in gat iar proiectul lui de amenajare a Petei Centrale prevedea eliminarea totala vegetatiei. Pinii din fata bisericii evanghelice i-a inlocuit cu ouale de plastic iar pe cei din fata palatului administrativ al consiliului judetean cu floarea de fier a biruintei comunismului. Lazany a inceput mandatul cu aceleasi idei fixe: sa taie arborii si gardurile vii.

    35
    6
  • Se aruncă cu sare pe carosabil,deși nu e nevoie și se ridică un praf care îți intră în mașina ,apoi pe vremuri,cândva se spălau străzile ,habar n-am ce se întâmplă:străzi cu sare care nu știu ce efect are asupra drumurilor,dar nu prea ok asupra sănătății.Rog cei care au atribuții în acest domeniu să ia măsuri pentru a evita astfel de situații.

    17
  • Am sesizat de nenumărate ori și va mai rog încă o data domnule primar,veniți pe Drumul Dumitrei VECHI,strada unde nu știu cine a aprobat funcționarea și extinderea Policlinicii Hardmed,unde se tot aduce o piatra care prin trecerea nenumăratelor mașini se transforma intr un praf fin insuportabil.Este inuman!!!

    8
    5
  • Normal… în parc unde o fi stația nu prea pot intra învârtitorii de covrig.
    Ia deschideți parcul traficului auto și situația se normalizează.

    2
    2
  • DUDU.
    Din pacate esti neinformat.
    Nu se mai arunca deloc cu sare ci cu CLORURA de CALCIU mult mai periculoasa pentru plamanii nostri decat sarea aflata in suspensie.
    Motivul. Se strica asfaltul de la sare insa la sanatatea publica nu se gandeste nimeni.

    1
    7
    • Acum dle Bălan ,nu știu ce să mai cred și pe cine.Întâmplător am auzit la un radio local ,de la un specialist în drumuri ca se dă și cu sare ,nu numai cu clorură ,poate d voastră sunteți mai informat,dar tot praf se face ,iar sănătatea oamenilor au de suferit

  • Mai nou se parcheaza pana langa bloc,se calca spatiul verde si degeaba spui ca nu-i intereseaza.Politia locala nu se sesizeaza.Masinile peste 3,5 tone nu ar avea voie sa fie parcata intre blocuri.Deageaba..la bistrita se poate si chiar poate bloca pe altii cu lungimea mare pe care o are.
    In loc sa facem mai mult spatiu verde si sa cresca copaci care vara ar mai tempera caldurile mari noi ii taiem si nu mai plantam nimic.
    Betoane si masini peste tot asta e noua deviza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.