Actualitate

Precizări APM privind tăierile de arbori. 10.000 de puieţi, plantaţi la Bistriţa în ”Luna Pădurii”

Pentru evitarea situaţiilor de tăieri ilegale de arbori de pe spaţiul verde din intravilanul localităţilor, APM Bistriţa-Năsăud face o serie de precizări. Până în 15 aprilie, Primăria Bistriţa organizează o serie de acţiuni dedicate ”Lunii Pădurii”, iar bistriţenii sunt invitaţi să se alăture celor care ocrotesc pădurile oraşului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului: Prevederi privind tăierile de arbori

Pentru evitarea situaţiilor de tăieri ilegale de arbori de pe spaţiul verde din intravilanul localităţilor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud face o serie de precizări referitoare la o serie de aspecte legislative cu privire la atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale de întreţinere şi dezvoltare a spaţiilor verzi, a parcurilor, aliniamentelor de arbori şi perdelelor de protecţie stradală, a amenajamentelor peisagistice cu funcţie ecologică, estetică şi recreativă:

”Reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, se face de către autorităţile administraţiei publice locale, care conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor au următoarele obligaţii: să asigure finanţarea materialului dendricol şi a lucrărilor aferente necesare pentru amenajarea terenurilor şi regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi; să asigure măsurile privind siguranţa persoanelor, care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare;  să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează  ori de câte ori intervin modificări. Tăierea/toaletarea arborilor se dispune de către structurile pentru protecţia mediului ale autorităţilor locale, după o prealabilă informare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în vederea identificării exemplarelor de arbori declarate monumente ale naturii printr-un act normativ. În mediul urban, respectiv municipiul Bistriţa, oraşele: Beclean, Năsăud şi Sîngeorz Băi, există prevederi speciale privind administrarea spaţiilor verzi, din intravilanul localităţilor, astfel că deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. Prevederi speciale sunt şi în cazul tăierii exemplarelor de nuci. Conform art. 23 şi 24 din Legii nr. 60/2007 pentru modificarea şi completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 avizarea tăierii acestora se va face doar după obţinerea în prealabil a avizului Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud”.

Ziua Mondială a Apei

Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Integrare Europeană – Primăria Bistriţa organizează vineri 20 martie, ora 12.00, o acţiune de salubrizare a malului râului Bistriţa la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi voluntari care, prin gestul lor, să atragă atenţia asupra importanţei de a avea grijă de mediu.

Tronsonul care va fi ecologizat este pe malul stâng al râului Bistriţa, între Podul Jelnei şi Podul Budacului.

Întâlnirea participanţilor va avea loc la ora 12.00, la Podul Budacului.

”Luna Pădurii” la Bistriţa

luna padurii 2015 afisÎn perioada 15 martie – 15 aprilie, Primăria Bistriţa organizează o serie de acţiuni dedicate ”Lunii Pădurii”, iar bistriţenii sunt invitaţi să se alăture celor care iubesc şi ocrotesc pădurile oraşului, anunţă municipalitatea.

Astfel, în ziua de 30 martie, de la ora 10.00, la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică ”Şcoala Verde” se va desfăşura un concurs pe teme silvice şi ecologice la care vor participa 30 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa.

În perioada 6 – 10 aprilie vor avea loc acţiuni de salubrizare a Pădurii Codrişor, Pădurii Bisericii şi Pădurii Hârja Mică (ultimele două din cartierul Unirea).

De asemenea, pe parcursul ”Lunii Pădurii”, în pepiniera Ocolului Silvic şi în fondul forestier al municipiului vor fi plantaţi 10.000 de puieţi.

2 comentarii

  • APM se scuza tot timpul ca nu sunt atributiile lor sa supravegheze si sa dea amenzi administratiilor care incalca legea 24. Atunci la ce mai existati ? Sa va aspire GARDA de MEDIU ca si asa ei duc lipsa de personal. Cred ca impreuna veti fi mai eficienti.

  • Da, ar fi o idee trecerea personalului de la agentii la garda de mediu, eventual ramanerea compartimentului de avize/autorizatii la consiliul judetean sau locale! n rest…tacere si vant ce bate in dunga!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.