Actualitate

Bistriţa Civică: ”Weekend-ul pădurii în Pădurea Codrişor” cu amenajare de poteci şi ecologizare

Asociaţia Bistriţa Civică organizează sâmbătă 21 şi duminică 22 martie primele ieşiri în Pădurea Codrişor, urmând să continue lucrările de amenajare a potecilor, în cadrul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor”, şi să realizeze o acţiune de ecologizare”: ”Două zile productive şi plăcute”.

”În acest weekend, pe 21 martie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pădurilor. Asociaţia Bistriţa Civică vă propune sâmbătă şi duminică primele ieşiri din această primăvară în Pădurea Codrişor. Sâmbătă vă aşteptăm alături de membri şi voluntarii noştri la continuarea lucrărilor de amenajare a potecilor din pădure. Întâlnirea va avea loc la ora 11.00 la vechea intrare a Ştrandului Municipal. Duminică vă invităm alături de noi la o ecologizare în zona pădurii. Întâlnirea va avea loc la ora 10.00 în faţa terasei Vama Veche. Vremea se anunţă frumoasă şi au început să apară şi primele flori în pădure, aşa că vor fi două zile atât productive cât şi plăcute. În cadrul celor două acţiuni vom discuta despre următorii paşi din cadrul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor”. De altfel, ca de fiecare dată, vă aşteptăm ideile şi sugestiile pentru că implicarea activă a cetăţenilor este indispensabilă pentru reuşita acestui proiect”, informează Bistriţa Civică, asociaţie condusă de Adrian Florin Chereji.

După ce a fot amenajată ”Poteca Veveriţelor”, în cadrul roiectului vor fi amenajate şi alte poteci: ”Poteca Stejarilor”, ”Poteca Poienelor”, ”Poteca Bicicliştilor”, ”Poteca Veteranilor”.

Scopul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor” este ”restabilirea, prin Hotărâre de Consiliu Local iniţiată de cetăţeni, a destinaţiei iniţiale (pădure-parc) pentru Pădurea Codrişor, în locul defrişării pentru realizarea variantei ocolitoare: ”Prin amenajarea pe întreaga suprafaţă a pădurii a unor puncte de atracţie se va putea valorifica potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al dealului Codrişor, se va asigura viabilizarea şi creşterea atractivităţii zonei cu participarea cetăţenilor oraşului. Se va asigura punerea în valoare a dealului Codrişor, a pădurii şi a panoramei asupra oraşului şi crearea unei zone naturale de agrement, foarte aproape de zonele rezidenţiale ale oraşului; parcul municipal, construit la începutul sec. XX, cu o suprafaţă de cca 7 ha, este prea mic pentru actuala populaţie a oraşului; de la Parcul Municipal până la Pădurea Codrişor este o distanţă foarte mică, de 150-200 m. Suprafaţa de spaţii verzi amenajate pentru agrement a municipiului Bistriţa va creşte cu 36 ha. În subsidiar, prin acest proiect, dorim să realizăm mobilizarea şi responsabilizarea bistriţenilor pentru apărarea drepturilor lor privind un mediu înconjurător sănătos. De asemenea, în cadrul proiectului există numeroase activităţi de educaţie civică (atelierele propuse a se realiza în poienile din pădure) precum şi implicarea copiilor si tinerilor în viaţa comunităţii. Reuşita proiectului va consolida spiritul comunitar, în special în rândul tinerilor”.

Proiectul Salvăm Pădurea Codrişor este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

3 comentarii

  • Initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) de amenajare a potecilor si redarea Padurii Codrisor circuitului turistic este un prim pas spre materializarea proiectelor existente in acest sens si blocate de actualul primar. In “Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bistriţa pentru anii 2005 – 2015″, Pădurea Codrişor era inclusa in zona de protecţie a centrului istoric al Bistriţei. Iata cum era formulat paragraful respectiv: “O zonă cu valoare peisagistică este o arie naturală protejată, caracterizată prin concentrarea în cadrul teritoriului său a unor peisaje naturale unicate sau rare. Pentru municipiul Bistriţa a fost declarată zonă cu valoare peisagistică zona împădurită a dealului Codrişor, care face parte şi din zona de protecţie a centrului istoric al municipiului Bistriţa. În aceste zone, autorizarea executării construcţiilor va avea în vedere păstrarea calităţii mediului natural şi a echilibrului ecologic, interzicându-se amplasarea de unităţi productive. Pentru dealul Codrişor se propune reamenajarea parcului care a funcţionat aici în perioada interbelică. Dealul Codrişor, deal care bordează malul stâng al râului Bistriţa, în prezent neamenajat, are un potenţial nevalorificat, putând prin poziţie şi amenajări să devină un punct de atracţie turistică (locuri de belvedere). Altitudinea la care se află aceste puncte permite o vedere de ansamblu asupra oraşului vechi”. Pornind de la aceasta strategie, in anul 2006, a fost elaborat proiectul: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), care prevedea construirea unei artere de circulatie de tip splai la poalele padurii Codrisor, completata cu amenajare de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Dealul Codrisor. Si nu in ultimul rand, Padurea Codrisor se afla in apropierea unui grup de hoteluri ceea ce putea reprezenta o atractie si pentru turistii care viziteaza orasul Bistrita.
    Referitor la Centura Ocolitoare, in Master Planul de Transport la capitolul variante ocolitoare, pe listă figureaza intr-adevar si centura Bistriţei: 14,59 km, 37,8 milioane euro fără TVA. Prin urmare, nici vorba vorba de tampenia numita „Centura lui Cretu” prin Padurea Codrisor, la 2 pasi de parcul orasului si pe la poarta spitalului TBC, in valoare astronomica de 174 milioane de euro, care nu mai are nici o ratiune. Pacat de banii irositi pe proiectul centurii 2 Sud, pentru care cineva trebuie sa dea socoteala.

  • Duminica, sa nu uitati sa „ecologizati” si corturile „amenajate” in padurea Codrisor. Invitati la ecolologizare si Politia comunitara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS