Actualitate

Ani Bob şi pescuitul în ape tulburi. Iată dovada că tot femeile fac ordine şi în lumea bărbaţilor

Prefectul Ani Bob a condus, miercuri, cu mână de fier, o şedinţă în care numai scântei nu au ieşit. Timp de două ore, ea a stat la mijloc între pescari şi instituţiile statului într-o dispută pe marginea poluării apelor, dar nu a ţinut partea nimănui. Nu a vrut să audă nimic despre ce nu au făcut alţii. E decisă să facă ce poate ea.

Este prima oară după ani buni în care şedinţele de la Prefectură nu se termină după 15 minute la fel cum au început, adică pe principiul „am bifat-o şi pe asta”. Dovadă că miercuri o şedinţă despre calitatea apelor din judeţ a durat mai bine de două ore. Aflată la mijloc între pescarii pe post de procurori şi instituţiile statului în postura de avocaţi, Ani Bob a judecat corect: nu a vrut să audă ce nu s-a făcut, nu a interesat-o soarta hârtiilor trimise la Prefectură predecesorului său, a vrut să afle ce se poate face de acum încolo, pe principiul „acum şi aici”.

Primii care au vorbit au fost reprezentanţii pescarilor. Marius Bălan şi Gabriel Cociş au făcut un adevărat rechizitoriu a ceea ce se petrece pe cursurile de apă. Baza MHC, plină de nămol, poluează Bistriţa şi râul Şieu, balastierele îşi fac de cap, e plin de gunoaie în toate albiile. Bine pregătiţi, pescarii ecologişti au adus poze şi filme şi aproape că s-au încăierat verbal cu Viorel Viţelaru (liderul Sanitas) pe tema: aruncă sau nu Spitalul Judeţean seringi şi mănuşi chirurgicale în râul Bistriţa. Viţelaru a susţinut sus şi tare că nu, pescarii au pretins că au filmat ei toată secvenţa. Ghinion sau nu, secvenţa video nu a putut fi vizionată pe ecranul de la Prefectură din motive tehnice.

A venit apoi rândul instituţiilor statului să spună cum stau lucrurile din punctul lor de vedere. Sistemul de Gospodărire a Apelor  (SGA) a susţinut, prin directorul ei, că nu sunt balastiere amplasate ilegal şi că toate ar fi autorizate de primării, Agenţia de Resurse Minerale pretinde că sunt, Garda de Mediu că dă amenzi şi nu prea. Concluzia, în marea învălmăşeală, este aceea că lucrurile nu sunt deloc în regulă fie că vorbim de râul Bistriţa, poluat cu gunoaie sau cu nămol, fie că vorbim de Şieu sau Someşul Mare puse în pericol de localnici sau de cei care taie lemn. Cu personal puţin, destul de indulgente din cauza presiunilor politice, multe instituţii au cam închis ochii.

Prefectul Ani Bob a spus însă miercuri că această situaţie nu va mai continua în acelaşi fel. O echipă tehnică formată la nivel de Prefectură va stabili o strategie de lucru în aşa fel încât nici activitatea economică să nu fie blocată, dar nici apele să nu fie distruse.

„Sunteţi gata să plecăm acum pe teren? Mergem?”, a spus Ani Bob, dar nu a găsit acelaşi entuziasm şi la funcţionarii care se uitau la ceas că se apropie ora 16.00. În final, s-a stabilit că totul se va face pe baza unui program care va fi atent respectat de toată lumea.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.