Actualitate

Prefectul despre postarea politică de pe pagina instituției: O surpriză neplăcută

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a deschis un dosar penal cu obiectul infracțiune cibernetică în ceea ce privește postarea cu caracter politic apărută în dimineața zilei de 25 mai a.c. pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

”Am reușit ieri la ora 10 și 20 să depunem la BEC toate rezultatele validate, ceea ce este o performanță. Încă sunt colegi din țară care nu au reușit să facă acest lucru. Nu au fost incidente majore. Au fost implicați și colegii, și MAI, statisticienii, comisiile locale, operatorii informaticieni. Am avut și neplăcuta surpriză să apară pe pagina Instituției Prefectului acea postare cu caracter politic în dimineața zilei de 25 mai a.c. Constatând nelegalitatea ei, am șters-o imediat și am făcut sesizarea la IPJ. Cauza este în cercetare fiind de natura infracțiunilor cibernetice. Sunt foarte, foarte curios să aflu cine a făcut acest lucru pentru că eu cred că există elementul de intenție”, a spus Frenț.

Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud a primit, duminică, o sesizare din partea organizației județene a PNL care reclama faptul că pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud ar fi apărut o postare cu caracter electoral în favoarea PSD, sesizarea fiind trimisă spre verificare la Inspectoratul de Poliție Județean de către Biroul Electoral Județean.

”Am primit o sesizare cu privire la o postare, sesizare făcută de Partidul Național Liberal, dar care nu este de competența noastră și am îndreptat-o spre soluționare Poliției. Ei vor trebui să facă cercetări și verificări. Din punctul de vedere al BEJ nu putem să luăm măsuri în acest sens”, a spus judecătorul Liliana Tertiș, președintele BEJ Bistrița-Năsăud.

În legătură cu distribuirea pe pagina Prefecturii a unei postări ne-a fost transmis un comunicat din partea Instituției Prefectului:

”Specificăm că Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud s-a autosesizat și a transmis către Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud o sesizare pentru a se cerceta și soluționa această cauză, conform competențelor legale în materie.

Menționăm că, de la deschiderea paginii de Facebook a instituției, în 2013, au fost autorizați mai mulți administratori și editori. La momentul efectuării respectivei distribuiri, în data de 25 mai 2019, în jurul orei 06:00, aveau drept de gestionare a paginii 8 persoane: 2 administratori și 6 editori.

Având în vedere că încă nu s-a putut stabili identitatea persoanei care a distribuit postarea, prefectul a dispus ștergerea întregii liste de administratori și editori, în continuare postările urmând a fi făcute doar de către Cancelaria prefectului. bPrefectul județului își exprimă regretul pentru această situație nedorită și asigură că instituția va respecta, ca și până acum, prevederile privind legalitatea, imparțialitatea și neutralitatea”, se arată într-un comunicat.

PNL Bistrița-Năsăud a reacționat ulterior, într-un comunicat semnat de Ioan Turc:

”Partidul Național Liberal, filiala Bistrița-Năsăud, își exprimă consternarea în urma răspunsului scăldat în regret al prefectului Ovidiu Frenț, referitor la tentativa evidentă de manipulare a electoratului, săvârșită la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. Scuza conform căreia nu s-a putut stabili identitatea persoanei care a făcut respectiva distribuire e de-a dreptul deplorabilă, având în vedere că oricine avea acces ca administrator sau editor la pagina de Facebook a Prefecturii putea vedea și numele celui care a postat, lucru știut de orice utilizator minim avizat al rețelei de socializare. Prin urmare, dintre cele 8 persoane care aveau acces, 7 știu deja vinovatul. 

Sperăm că Poliția, care a preluat cazul, nu va avea vreo dificultate tehnică la identificarea autorului respectivei postări în favoarea partidului aflat la guvernare, gest de natură să pună la îndoială și restul acțiunilor întreprinse de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în ziua alegerilor europarlamentare și a referendumului pe justiție”.

Până la prânz, nu au mai existat alte sesizări scrise. În schimb, au fost mai multe sesizări verbale/telefonice legate de întrebările pe care le adresează  operatorii de calculator cetățenilor care merg să voteze.

”Unii întreabă de ce operatorii de calculator îi întreabă dacă votează la două scrutine, alții că de ce nu îi întreabă. Noi avem efectiv dispoziții date de către Biroul Electoral Central în care se precizează ce trebuie să facă operatorul de calculator când alegătorul se prezintă la urne. El trebuie să scaneze și să introducă de două ori CNP. El trebuie să știe fiindcă el anunță președintele biroului secției de votare și îi spune că respectiva persoană dorește să voteze la ambele scrutine pentru a-i pregăti listele și buletinele. E o procedură corectă”, a spus Tertiș.

6 comentarii

  • Acest personaj este de la ALDE? Daca DA, intreb ce mai are de spus dupa rezultatele obtinute la alegeri. El, Tinteanu. niste oportunisti.

  • Prefectul a dispus ștergerea întregii liste de administratori și editori tocmai pentru a șterge urmele. Așa fac prefecții apolitici ai pesedeului. În USA și asta ar fi o infracțiune.

    • Acest „personaj” este un om de onoare, cu mult caracter și bun simt, care n a făcut rău nimănui, nu are nevoie de banii publici ca să își ducă viata și în general e un om discret și competent acolo unde lucrează, asa ca hai sa nu mai demonizam pe toată lumea. Or veni alții la guvernare și v-or da lapte, miere și 50.000 euro /luna la toți și nu o sa mai lucreze nimeni, toți vor primi bani pe gratis. Hai sa ne revenim un pic din tâmpenie!

  • toti ati comentat fix de-a tranta. sunteti pe langa subiect si cred ca ati si stampilat buletinele fix degeaba. sunteti in plop cu afirmatiile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS