După ce un număr de 82 de academicieni, între care Victor Voicu, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Victor Spinei, Dinu C. Giurescu, Ionel Haiduc şi Eugen Simion, au transmis o scrisoare deschisă către popor și instituții, în care fac apel la patriotism şi la pedepsirea agresiunilor la adresa suveranităţii naţionale, prefectul Ovidiu Frenț a comentat pe Facebook:
Dacă nu urmăm drumul arătat de elitele noastre, ne vom pierde prin hățișul intereselor mărunte, al dorinței de a ne impune adevărul propriu celorlalți, al lipsei de încredere în cel de lângă noi și al intoleranței. Iar când vom realiza că ne-am pierdut e posibil să fie prea târziu pentru a ne regăsi, ca indivizi și ca țară”
Semnatarii apelului se arată ”îngrijoraţi” de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de ”erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României”, cu acţiuni plasate sub semnul ”globalismului nivelator sau al unei exagerate «corectitudini politice», dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva statului şi poporului român”.
Ei dau exemplu rescrierea tendenţioasă, lacunară sau mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ”ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă şi apariţia unor tensiuni sociale”.
”Preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de «regionalizare» a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone, ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni, ne pronunţăm cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale, solicităm instituţiilor abilitate ale statului român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept”, se arată în scrisoare.
Apelul vizează poporul român, politicienii şi, în mod particular, intelectualii. ”Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toţi locuitorii acestui pământ, ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înţelepciune şi de patriotism, ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor româneşti, eveniment pe care poporul român l-a aşteptat, pentru care a suferit, a lucrat şi a luptat atâtea veacuri şi pe care l-a realizat cu atâtea jertfe”, este apelul academicienilor.
În încheiere, academicienii adaugă: ”Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească. Aşa să ne judece viitorul!”.
Ulterior apariției scrisorii, academicianul Mircea Dumitru a că se disociază de textul apelului în care apare ca semnatar, susţinând că nu se regăseşte în stilistica, retorica şi ideile susţinute precizând că, până la momentul publicării textului, nu a cunoscut conţinutul scrisorii. De asemenea, teologul şi filozoful Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, a anunţat și el că se disociază de acest apel pentru că nu oglindeşte convingerile sale creştine.
Apelul la patriotism şi la pedepsirea agresiunilor la adresa suveranităţii făcut în numele a peste 80 de academicieni a fost redactat de trei membri titulari ai Academiei Române – Victor Voicu, Ioan Aurel Pop şi Gheorghe Păun -, iar textul nu este asumat de for. Apelul nu reflectă poziția oficială a instituției, a precizat Biroul de presă al Academiei Române. Potrivit sursei citate, inițiativa a fost una personală, apelul fiind redactat de persoanele semnatare.
„Proiectul de regionalizare era finalizat. Rămăsesem la ultima decizie ce urma să fie adoptată în urma unei largi consultări și anume cum să arate regiunile. Toată arhitectura instituțională a regionalizării, sistemul de descentralizare, de finanțare erau realizate. În Constituție nu avem noțiunea de regiuni. Planul era să facem în septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constituției, printre altele să apară și termenul de regiune.”
a afirmat in 16 ianuarie 2016 Liviu Dragnea.
„Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri în toată țara, am discutat cu sute de mii de oameni în opt luni de zile și, după ce a fost promovat și cunoscut, susținerea era din ce în ce mai mare.”
El a subliniat că proiectul nu a fost abandonat: „Proiectul nu a fost abandonat. Eu văd posibil referendumul și anul acesta. Am auzit luări de poziție că în anul 2016 nu se poate vorbi de Constituție, dar de ce nu se poate vorbi? Este atât de importantă modificarea Constituției, descentralizarea și reorganizarea administrativ-teritorială a țării încât orice an pe care îl pierdem este un an în care noi frânăm dezvoltarea. România se poate dezvolta mult mai bine și mai echilibrat și se pot reduce mult decalajele de dezvoltare”, a completat președintele PSD.
Cu tot respectul pentru aceasta institutie si invatatii sai. Astept o reactie ferma, chiar in STRADA fata de VANZAREA ARABILULUI, TAIEREA si JAFUL PADURILOR si EXPLOATARILE de la ROSIA MONTANA cu CIANURI. In ce priveste PATRIOTISMUL, stati linistiti D-lor ACADEMICIENI. M-a invatat acest lucru marele meu( BUNIC) CPT. inv. IOAN SANGEORZAN, luptator in primul RAZBOI MONDIAL, fauritor si participant la MAREA UNIRE, si cel care a lasat daltuit in piatra numele soldatilor care s-au jertfit din compania lui din satul COASTA. La indemnul lui s-a ridicat acel monument in 1926. Astept o reactie ferma si fata de felul in care se face politica, si mai astept pozitia clara a ACADEMIEI fata de cei care striga JOS GUVERNUL. Cu parere de rau….restul sunt povesti dintr-un perimat dialog intre societate si conducatori. Pe mine nu m-ati convins cu absolut nimic.
Paduriile se fura sub ochii lui nu vede? Instituțiile sunt pentru cei ce duc o caruta sa se încalzeasca in timp ce muntii sunt defrisati, iar „autoritatiile”nu vad nimic din ceea ce vede toata lumea pt ca toti sunt corupti.
Au semnat 84 ( dar 2 au fost trecuti fara fi intrebati) ide academicieni,multi cu trecut controversat ( din 206 membri activi ).MIHAI SORA – ( 100 de ani ! ) ,filozof,eseist,unul dintre nesemnatari – : ” 84, da? Deci nu toată Academia, dragii mei. Nu toți membrii ei.
Sunt academicieni și academicieni…
Dar să lăsăm Casandrele și bombeurile lor plate. Ne vedem în Piață.
• i a r n a • r e z i s t e n ț e i • n o a s t r e • ”
Iar un grup de istorici au raspuns punctual academicienilor : ” Toate aspectele invocate în apel sunt false probleme, care au ca efect divizarea şi mai accentuată a societăţii româneşti, adâncirea unor divergenţe dintre comunităţile etnice care locuiesc în România. De asemenea, se aruncă în derizoriu orice demers istoriografic care ar putea fi identificat drept neconform cu o prezumtivă direcţie istoriografică oficială. Apelul către instituţiile de forţă ale statului, care ar trebui să vegheze inclusiv ca istoria să nu fie rescrisă, este cu totul inoportun şi provenit dintr-o perspectivă pe care o consideram până de curând ca făcând parte din istoria istoriografiei. Similar dreptului la liberă exprimare, libertatea de conştiinţă a istoricului ţine în primul rând de propriul set de valori şi de deontologia profesională şi în niciun caz de afilieri sau imperative de moment ! ” . Replica in Adevarul,10 febr.
Am fost curios sa vad cine sunt si ce spun elitele de la Academie :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21603534-soprana-mariana-nicolescu-isi-retrage-semnatura-apel-grupului-initiativa-din-academia-romana-nu-aderat-nici-acum-nici-altadata-apeluri-care-vazut-conotatii-politice.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21602634-condamnat-dosarul-ica-voiculescu-printre-semnatarii-apelului-unor-academicieni-care-preia-retorica-psd.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21602334-maria-luisa-flonta-una-dintre-semnatarele-apelului-academicienilor-revine-precizari-despre-dorinta-luminitelor-din-piata-victoriei-manifestantilor-cotroceni.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21602137-wilhelm-danca-membru-corespondent-academiei-romane-disociez-recentul-apel-grupului-initiativa-din-cadrul-academiei.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21601457-mircea-dumitru-disociaza-apelul-academiei-romane-nu-regasesc-nici-stilistica-nici-retorica-nici-multe-dintre-ideile-sustinute-aceasta-scrisoare.htm
D-le prefect, aceste elite ar fi trebuit să ia poziție, în primul rând, față de situația dezastruoasă în care a ajuns sistemul de educație al țării, majoritatea dintre ei fiind profesori universitari. Sunt părtași în mod direct la decredibilizarea titlurilor academice, au girat situația rușinoasă a doctoratelor plagiate.
O națiune needucată este condamnată la înapoiere. Oamenii fără o calificare profesională solidă vor fi întotdeauna slugi.
Asta ar trebui să fie prima lor preocupare! Toate celelalte sunt recurente.
Nici cu cercetarea nu stam mai bine si ii doare-n spate de situatia actuala, dorm pe ei bosorogii si asa dintr-o data s-au trezit ca se intampla ceva in P-ta Victoriei si isi dau si ei cu parerea. Sunt convinsca din cauza ramolismentului avansat nu stiu despre ce este vorba.
Astia nu sunt academicieni, in afara de doua trei persoane, toate sunt paraturi, oameni facuti academicieni peste noapte de Iliescu, fosti informatori ai securitati, fosti membrii in CC al PCR, pe vremea lui Ceausescu. Multi din ei sunt mumii vi, altii se ocupa de afaceri ca sa instraineze, pe nimic, bunurile academiei. Asa ca, sa ma mai slabeasca cu paretile lor.
Am lucrat cu doua comisii ale Academiei, așa că știe vorbesc. Majoritatea sunt rupți de realitate și decrepiti. Un dulap cu fosile. Regret sa spun asta, dar adevăratele elite ale țării nu sunt în Academie, ci în mediul universitar, în cercetare și în agora culturii civice.
Domnule prefect, uite ce spun elitele. Alea adevărate, nu Academia (din care a mai rămas doar numele):
http://stirileprotv.ro/stiri/ardeal/pozitia-universitatii-babes-bolyai-cu-privire-la-tensiunile-majore-din-societatea-romaneasca.html
„Un dulap cu fosile”!! Nu va este jena, Andrei, Doru , etc? Invidia, frustrarile si ignoranta s- au adunat toate in jurul dvs.! Cum puteti gandi astfel despre oameni care au in spate asemenea cariere si realizari ? Academia Romana este unul din „pilonii” de baza al Statului nostru! Toti imbatranim, stimati comentatori dar depinde de fiecare dintre noi cum parcurgem…calatoria ! Cu respect, MNPop