Actualitate

Pâine cu cartofi, carne de miel, tăieţei de casă şi siropuri de la munte la târgul producătorilor locali (FOTO)

Producătorii de pâine, lactate, brânzeturi şi conserve au venit şi sâmbătă la târgul de la Biserica Evanghelică din Bistriţa, bucuroşi de ziua frumoasă şi de soarele care a mai dezmorţit atmosfera. Fiecare a venit cu ceva nou începând de la pâinea cu cartofi, la carnea de miel fragedă, până la tăieţei de casă şi siropuri pline de vitamine de la munte.

Saveta Ban – Liviu Rebreanu: „Am venit la târg toată iarna, chiar şi când a fost ger de am îngheţat aici, dar atâta timp cât clienţii ne-au solicitat, nu am putut să-i dezamăgim”.

Ne-am acăţat de o treabă şi continuăm. Cred că i-am convins pe oameni prin calitatea produselor. Poţi să îţi tot lauzi marfa dacă nu e bună. Nu poţi supravieţui decât dacă eşti mai bun. Dacă faci produse de calitate proastă, nu mai cumpără nimeni. Ăsta e secretul la orice. Acum am făcut pâine cu cartofi care stă mai mult proaspătă iarna. Eu am făcut pentru mine, acasă, dar am adus odată două pâini şi la cine am vândut mi-a mai cerut. Pâinea cu cartofi stă fresh, proaspătă mai mult timp. În perioada de iarnă, timp de o săptămână e ca şi cum ai scoate-o din cuptior. Am mai făcut şi cozonaci cu brânză dulce, cu mac, cu nucă, am făcut cornuleţele cu un pic de nucă că mi s-a terminat silvoiţa. Am făcut două căldări mari făcute şi toată mi s-o terminat. Acum am mai pus gemul de prune făcut tot la cuptor în borcane şi am adăugat nucă pentru că gemul e subţire şi la cuptorul cu lemne îmi iese din cornuleţe. Nu am scumpit produsele faţă de anul trecut, deşi lemnele sunt foarte scumpe. O maşină de lemne e 2600 de lei şi îmi trebuie că la cuptiorul rece se strică foarte multe lemne în perioada aceasta, vara, nu”.

Grigore Creţa, oier din Ruştior: „Am început anul bine”.

„Brânză de oaie mai am doar iute, dar avem brânză de vacă, telemea, urdă. Mai am şi carne de miel la 25 de lei kilogramul, cam ca la Paşti. Bistriţenii au început să înveţe să mănânce sănătos, dar mi-ar plăcea mai mult ca tinerii să mănânce sănătos”.

Liliana Jelnean – Chintelnic: „Am început să fac tăieţei de casă din făină şi ou”.

„M-am axat pe panificaţie şi pe dulciurile acestea gen prăjitură cu măr, biscuiţi şpriţaţi, cornuleţe. Sunt persoane care vin după ce au cumpărat de la mine. Ce fac eu nu e la fel de ieftin cu ceea ce se găseşte în magazine, dar ieri dimineaţă braţul a început să mă cam doară de la frământat. Nu e uşor să frămânţi atâta făină: am făcut 10 pâini şi 10 plăcinte. Apoi, pun ingrediente naturale, ouă, făină. Nu sper să mă îmbogăţesc din asta, dar nici nu mă las. Încet, cu paşi mici merg înainte. Mai aduag ceva la venitul foarte mic pe care îl am şi mă duc înainte. Nu vreau să fiu povară pentru copilul meu care e la începutul carierei. Eu încerc să mă descurc singură”.

Dana Rânziş – Piatra Fântânele: „Avem sirop de mentă, de căpşuni, de afine, cel de zmeură deja s-a terminat, atât siropul, cât şi dulceaţa, semn că au fost apreciate”.

„Mai avem sirop de ghimbir, de cătină, diverse dulceţuri din fructe de pădure. Pe toate le eu le fac cu ajutorul soţului meu. E foarte multă muncă şi trebuie făcute în sezon. Ca tineri fermieri putem trăi din asta, dar cu greu. Sperăm în mai bine. Anul acesta o să mai plantăm trandafiri pentru dulceaţă, mai multă zmeură fiindcă s-au cerut mult aceste produse, dar şi coacăz negru”.

Producătorii locali pot fi găsiţi în fiecare sâmbătă în căsuţele din lemn din jurul Bisericii evanghelice. Cumpărând de la ei, aveţi siguranţa că mâncaţi ceva sănătos, dar în acelaşi timp susţineţi economia locală şi daţi dovadă de respect faţă de munca grea de la ţară.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS